Ayna

Sayfalar dolusu bahanelerden size birkaç satır sunacağım.

” Ne yaparsam yapayım başarılı olamıyorum.”

“Hangi işe girsem başarısız oluyorum.”

“Ben doğuştan şansızım.”

Peki hiç düşündün mü sayın okuyucu, bu cümleleri başarısız insanlara söyleten nedir. Burada psikoloji veya sosyoloji dersi vermeyeceğim. Bunun cevabını bulmak için bu bilimleri öğrenmenize gerek yok. Cevap çok basit. Hadi devam edelim.

Biliyorsunuz ayna mucizevi bir buluştur. O olmasa ne saçımızı tarayabiliriz ne de yüzümüzde olan biteni görürüz. Eğer aynaya bakmazsak; güzel olduğumuzu da göremeyiz çirkin olduğumuzu da.     Aynaya inanırız çünkü o bize yalan söylemez. Aynada ne görürsen gör, seni birebir yansıtır.

Bu tür aynalar bizim dış görünüşümüze hitap eder. Sadece görüleni yansıtır.  

Peki içinizde sizi gösteren aynanın önüne oturup kendinize baktınız mı? Duygularınızı, davranışlarınızı, kişiliğinizi, kalbinizi, içinizde olan bu aynadan baktınız mı?  Ona bakarken saçınızı tarar gibi duygularınızı taradınız mı?  Aynaya bakıp yüzünüze baktığınız gibi kişiliğinize baktınız mı? Aynada karakterine baktın mı? Saçını tarar gibi karakterini taradın mı? Saçını tararken tarağına takılan zayıf saçların aynısını karakterini taradığında zayıf olan karakterler tarağına takıldı mı? Yoksa hayatında taramadığın için saçlarının aralarına mı gizlenmiş onlar. Karakterini yüreğinde olan aynaya bakarak tara gereksiz ve seni çirkin gösteren karakterler tarağına takılsın. Kurtul onlardan bu senin elinde. Bak o zaman çevrendeki insanlar seni daha çok sevecektir. İçindeki aynanın güzel tarafı şudur. Sen ayna karşısında yıllar geçtikçe yaşlanırsın, zaman geçtikçe aynaya küsmeye başlasın. Fakat sen kişiliğindeki eksik yönlerine çeki düzen verirsen, karakterinin zayıf taraflarını sağlamlaştırırsan, içinde olan aynanın karşısına çıktığında bir önceki günden daha güzel görünürsün. Zamanın asla bir önemi olmaz senin için.

Kendini gözlemle, kişiliğini yüzün gibi gör. Yüzünün ne tarafı çirkinse çirkin tarafını onar. Oraya makyaj yap. Kişiliğinin zayıf taraflarını güçlendir. Personanın (İşte çalışıyorsan işteki kişiliğin, evde eşinin karşısındaki kişilik durumun, çocukların varsa çocuklarına olan annelik veya babalık durumun, Öğretmensen öğrencilerin karşısındaki kişiliğin vs.) zayıf taraflarını geliştir. Bunu ancak içinde sana yansıyan ayna sayesinde yaparsın. Bunları yap o zaman göreceksin şimdiye kadar yaptığın bir yığın hatadan kurtulacaksın. Size söylüyorum okuyucu yazdığımı bir kere dene zararını görmeyeceksin, bilakis yararını çok göreceksin.

Duygularını içinde olan aynada seyret. Tiyatroda oyun oynayan aktör gibi rolünü nasıl yapıyorsun. Öfkelimizin yoksa asabimisin, çok mu içine kapanıksın? Bunları aynada görebiliyorsan bu kötü taraflarını törpülemelisin yoksa çok sivri olan bu taraflar karşındaki kişileri yaralar. En kötüsü dil yarası veya gönül yarası bu tür yaralar ilelebet kalıcıdır. Sana zararı çok fazla olur. Hayat bir tiyatro sahnesi gibidir. Tiyatroda kötü adam olma, iyi adam ol. Çünkü sana bir rol biçilmiyor sen rolünü kendin seçiyorsun. Bu senin elinde, yanlış bir role kayarsan içinde gizlediğin aynaya bak. Tiyatroda kötü adam olursan seyirciler seni sevmez, iyi adam olursan daha çok sevilirsin. Unutma hayat bir tiyatrodur. Dekor sabittir ama oyuncular değişir. Allah sana akıl vermiş, rolünü iyi oynamak senin elinde. Sana verilen rolü iyi oynarsan oyun bittiğinde en çok alkışı da sen alırsın.  

Güzel görünmek için aynaya ihtiyacın var. Bundan dolayı ayna sen olmalısın. Sen ayna olunca çevrendekiler de sana bakacak ve kendine çeki düzen verecektir.