Çam Ağaçlarını Süsleyin Nardugan Bayramı’nı Kutlayacağız
Akçam veya genel olarak çam ağacı, Türklerde ölümsüzlüğün ve yaşamın devamlılığının sembolü olmuştur. Bunun nedeni, çam ağaçlarının her mevsim yeşil kalması ve dayanıklılığıdır. Atalarımız, hayat Ağacı olarak gördükleri çam ağacının, yer altı, yeryüzü ve gökyüzünü birleştiren bir bağ olarak düşünmüştür. Türklerde kutlanan Nardugan Bayramı’nda çam ağacına bez bağlamak veya adak adamak gibi ritüeller yaygındır. Bu ritüeller, ağacın kutsallığına ve duaların yerine ulaşacağına olan inancı ifade eder.
Gelin birlikte bugün adını bile çoğu kişinin hatırlamadığı Nardugan Bayramı’nın ne olduğuna bakalım; Türklerin eski inançlarında ve geleneklerinde yer alan bir kış gündönümü bayramıdır. Güneşin yeniden doğuşunu ve günlerin uzamaya başlamasını kutlayan bu bayram, eski Türk kültürünün önemli unsurlarından biridir. "Nar" eski Türkçede "güneş" anlamına gelir. "Tugan" (Toğan) "Doğan" ya da "yeniden doğan" anlamındadır. Birlikte, "Nardugan", "yeniden doğan güneş" demektir. Bu isim, kış gündönümünde (21 Aralık) güneşin karanlığı yenerek yeniden doğduğuna inanılan gün için kullanılır.
Türk inancında, yılın en uzun gecesi olan kış gündönümünden sonra, karanlık güçler (gece) güneşe yenilir ve günler uzamaya başlar. Bu olay, doğanın dirilişi ve ışığın karanlığa galip gelmesi, yenilenme ve bereket olarak kutlanır.
Nardugan Bayramı nasıl kutlanırdı?
Ağaç Süsleme: Nardugan’da ağaçlar süslenir. Bu gelenek, Hayat Ağacı inancından kaynaklanır. Çam ağaçları veya diğer yeşil ağaçlar, yaşamın sürekliğini ve bereketi temsil ettiği için seçilmiştir. Ağacın dallarına bez bağlanır ve dilekler dilenir.
Işık ve Ateş Yakma: Kışın soğuğuna karşılık, insanlar ateş yakar ve çevresinde toplanır. Ateş, güneşi ve onun sıcaklığını sembolize eder. Evlerde mum yakmak da yaygın bir gelenektir.
Kutlama ve Paylaşım: İnsanlar bir araya gelerek şarkılar söyler, dans eder ve ziyafetler düzenler. Komşular arasında hediyeleşmek, mutluluk ve bereketin paylaşılması anlamına gelir.
Yeni Başlangıçlar: Kişiler bu dönemde geçmiş yılın olumsuzluklarını geride bırakıp yeni umutlarla geleceğe adım atarlar.
İşte bu yüzden Hristiyanların yeni yıl kutlamaları bire bir “Nardugan Bayramı” ile aynıdır. Bilim adamları, yılbaşı kutlamalarının Türklerin bayramındaki geleneklerden etkilendiğini ortaya koymuştur. Günümüzde Orta Asya Türk halklarının bazılarında Nardugan yeniden keşfedilerek kutlanmaya başlamıştır.
Nardugan Bayramı yaklaşıyor. Hiç çekinmeden çam ağacınızı alın ve ışıklarla süsleyin. Birbirinize hediyeler alın. Yeni yıl için dileklerinizi dileyin. Türklerin tarihinden haberi olmadığı halde âlim rollerine bürünüp size “Bu Hristiyan âdeti” diye akıl vermeye kalkanlara da Nardugan Bayramı’nı anlatın.
MHP ve Türklerin sembolü Bozkurt
Hazır kaybettiğimiz ve unuttuğumuz değerlerimizden bahsetmişken Türk ulusunu simgeleyen ‘Bozkurt’tan söz etmeden olmaz. Bozkurt, Türk soyunun başlangıcını anlatan birçok destanda yer alır. Özellikle Göktürklerin türeyiş destanında, savaşta sağ kalan bir çocuğu kurt emzirir ve bu çocuğun soyundan Türklerin türediğine inanılır. Göktürkler, kurdu kendi ataları ve koruyucuları olarak görmüşlerdir. Ergenekon Destanı’nda ise, Türklerin düşman saldırılarından sonra sıkışıp kaldıkları bir vadiden, demir dağları eriterek çıkmasını sağlayan kurt, Türklerin özgürlük sembolü haline gelmiştir.
Bağımsızlık, güç, sadakat ve cesareti sembolize eden bozkurt, tarih boyunca Türkler için sembol olmuştur. Savaşçı Türk boyları, kurt figürünü bayraklarında ve armalarında taşımıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, genç Cumhuriyetin ilk yıllarında madeni paraların üzerinde “Bozkurt” resmi kullanılmasını sağlamıştır.
UEFA’YA, BOZKURTUN TÜRKLERİ TEMSİL ETTİĞİNİ ANLATAMADIK
Yakın tarihimizde ise Bozkurt, milliyetçi akımı temsil eden Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) parti amblemi olmuştur. Okumayı ve tarihini bilmeyenler ‘Bozkurt’u sadece MHP’nin amblemi olarak düşünmüştür. Türkiye’nin futbol Milli Futbol Takımının bir maçından sonra futbolcumuz Merih Demiral’a, ‘Bozkurt işaretiyle, siyasi bir mesaj verdiği’ gerekçesiyle ceza verdi. Anlaşılan o ki; UEFA da bozkurt işaretini sadece MHP’nin işareti sanmıştı. Oysa Bozkurt Türklerin simgesiydi. Türklerin bozkurdu; Çinlileri ejderhanın, Hinduları Bengal kaplanının, Japonları turnanın, Fransızları Horozun, İngilizleri aslanın, Rusları çift başlı kartalın, İspanyolları boğanın sembolize etmesi gibidir. Geleneklerimizi başka zümrelere kaptırıp sahip çıkmazsak, gün gelir onlara düşman oluruz.
Şimdiden NARDUGAN bayramınızı kutlarım.