Çelebi, ‘Yazmak Eylemdir’
Betül Fırat'ın kaleminden söyleşi köşesinin bu haftaki konuğu Şair Kader Çelebi. Çelebi siz okuyucular için kendisine sorulan soruları içtenlikle cevapladı.
BETÜL FIRAT: Şiir Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
KADER ÇELEBİ: 27 yaşındayım. Kendimi bildim bileli ilkokuldan bu yana şiir yazıyorum. Hatta ulusal bayramlarda zaman zaman şiir okuduğumu da anımsıyorum. Tarifi olmayan bir tutku “şiir” adı gibi özel ve nahif. Birilerine kendini anlatmaya gerek yok. Zaten hissettiklerini o duygu yoğunluğunu öyle bir kaleme alıyorsun ki. Bir rahatlama geliyor ardından… Oh be diyorsun! 10-12 yıl önce ‘Elveda Yolculuk’ adında bir şiir kitabımın olmasına karar vermiştim. Ama çıkarmak için doğru zamanı beklemiştim. Hem şiirlerim cebimde biriksin istiyordum hem de zamanla kendimi geliştirmek. İçimde çocukluğumdan beri bir fırtına eser, yazar durur o kalem. Bazense ansızın bir kelime gelir onu not ederdim. Keyif alırdım bundan. Çünkü bana göre yazmak eylemdir, tutkudur Hele ki şiir bambaşka bir şey... Ruha dokunuyorsun o şiir dünyasında… Biriktirdim cebimde şiirleri, eledim, filtreledim… Geçen yılsa ‘Elveda Yolculuk’, ilk göz ağrım elimdeydi artık.
Ölmeden önce ardımda bir iz bırakmak istemiştim esasında… Çünkü bu kitaptaki şiirler, yaşantının yansıması ve kimi zaman gözyaşlarımın taşmasıydı…
Amacım, okurların kalbine dokunmak… Bir kelime, bir dize bile kalbe dokunursa ne mutlu bana!
BETÜL FIRAT: Şiir alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
KADER ÇELEBİ: Şiir alanındaki ilk göz ağrım “Elveda Yolculuk” olmakta. 12 yıl önce kaleme aldığım şiirlerden geçen seneki şiirlerin birleşimi, bir bütünü.Zaman zaman o duygu yoğunluğuna sahip olunca yine yazıyorum yine fırtınalar esiyor ruhumda. O ruh iyi ki benim ruhum diyorum. Kitabın altında yokuş ve yok oluş yazıyor. Bu da ilerleyen dönemlerde çıkacak kitaplarım için tüyo olsun okurlara.
BETÜL FIRAT: Bir şair sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
KADER ÇELEBİ: Yazmak, sanatla uğraşmak. Eğer bireyin içinde varsa bunu yoğurabilir hatta zaman zaman taşabilir o duygular. Acı da çekebilir. Ki çekmeli de. Aklına her ne geliyorsa not etmeli bir şair. Bir cümle ya da bir kelime. Çünkü an gelir o kadar kıymetli oluyor ki sizin için, bir bakmışsınız yapboz parçalarını birleştirmişsiniz, o bütünü görmüşsünüz. Benim ilham kaynağım, müzik, yolculuk, yalnız kalmak. Korkmayın yalnız kalmaktan, yolculuk yapmaktan. Üretirsiniz, korkmazsınız, yüzleşirsiniz kendinizle.
BETÜL FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
KADER ÇELEBİ: Ben kalbime dokunan her şairi okumayı seviyorum… Tıpkı kalbime dokunan her müziği sevdiğim gibi…Can Yücel, Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Attila İlhan, Birhan Keskin, Turgut Uyar, Ahmet Telli, Özdemir Asaf, Didem Madak, Ümit Yaşar Oğuzcan, Ataol Behramoğlu, Behçet Necatigil ve Frida Kahlo…
Bu şair ve yazarlar kalbime defalarca dokunmuş isimler ve hatta şiirlerini severek seslendirmiştim. Ki özellikle de Didem Madak ve Frida Kahlo’nun hayatı benim için oldukça etkileyici.
Frida Kahlo der ki “Bir dik duruşun; kaç yenilgi, kaç gözyaşı, kaç kalp ağrısı ettiğini bilemezsiniz.”
Ve işte burada duruyorum ve susuyorum…
BETÜL FIRAT: İyi şiir yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
KADER ÇELEBİ: Eğer içinizde hep bir yazma aşkı varsa ya da bunu bilemiyorsanız, ilk etapta okumalısınız. Kim olduğunuzu, niçin yaşadığınızı da keşfetmelisiniz…Ve yeri geldiğinde acı çekmelisiniz…Hep söylerim Sanat bana göre acıdan doğar…Aksi benim için çok mümkün değil…
BETÜL FIRAT: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
KADER ÇELEBİ: Değerli okurlarım, şiiri sevmek zorunda değilsiniz... Ancak merak edip okumak ve takip etmek istiyorsanız; “Elveda Yolculuk” kitabını tüm sitelerden online sipariş edebilirsiniz. Hayır ben seslendirdiğiniz şiirleri dinlemek istiyorum diyorsanız da Elveda Yolculuk instagram hesabı üzerinden beni takip edebilirsiniz. Çok sevgiler.
BETÜL FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
KADER ÇELEBİ: Şu şiirimle noktalandırmak istiyorum.
"Avucumuzun içinde midir yaşam?
Düş kırıklıklarımız, ağrılarımız, sancılarımız her birimiz için öylesine tanıdık ki
Düz yolda yürüyorsun viraja takılıyorsun ve sonra …
Yaşam başlıyor…
Devrik düz, yuvarlak
Nasıl dersen işte …
Gözlerini kapıyorsun ve sonra
Geçmiş ardına kadar hesap soruyor senden
Hayal ettiğin, hissettiğin hiçbir şey için savaşmamışsın oysa
Kendini hep eksik bırakmışsın
Ve ardına kadar savurgan, mutsuz, alıngan
Kimsin, ne için yaşıyorsun?
Hiç sormamışsın kendine bunca zaman
Ve başka şeyler ile savaşmaktan kendini unutmuşsun çoktan…"