Gökhan Şahin, ‘Dernek Kurar Gibi Sendika Kuruyorlar’

Türkiye'de sendika enflasyonu yaşandığını kaydeden Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Gökhan Şahin, sağlık kolunda 50'nin üzerinde tüm sendikal kollarda ise 500'ün üzerinde sendika olduğunu ve bu sendikaların amacının sendikal faaliyetten çok, sendikal imkanlardan yararlanmak olduğunu öne sürdü.

Kamu görevlileri arasındaki toplu sözleşme ikramiyeleri konusunda artık ayrım yapılmayacak. Sendika üyesi olan tüm memurlar, her ay 641 TL 81 kuruşluk toplu sözleşme ikramiyesi alacaklar.

Başkan Şahin, “Geçtiğimiz yıl yapılan toplu sözleşme yüzde 2 baraj üzerindeki sendika üyesi olan memurların alacağı toplu sözleşme ikramiyeleri baraj altında kalan sendikaların CHP ile anlaşarak yapılan itirazlar sonucu iptal edilmişti. Kamu Sen olarak üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda toplu sözleşme ikramiyelerinin tekrar ödenmesi hususunda yaptığımız girişimler sonuç vererek meclisten geçti” dedi.

Özellikle son 10 yılda dernek kurar gibi sendikalar kurulduğunu ve bu sendikaların bir merkezleri olmadığı gibi, sosyal medya paylaşımlar yaparak aktif sendika imajı çizmeye çalıştıklarını iddia eden Başkan Şahin, "Son günlerde sosyal medya paylaşımlarından öteye bir faaliyetleri olmayan sendikalar türemiş durumda. Bunlar sendikal izinlerden faydalanmak için kuruldukları aşikar. 3-5 kişi bir araya gelip hazırladıkları tüzüğü bakanlığa onaylattıktan sonra ortaya ben sendikayım diye çıkıyor. Eskiden tabela dernekler vardı, günümüzde tabela sendikalar türedi" dedi.

Tabela sendikalar denilen ve son yıllarda aşırı çoğalan merdiven altı sendikalar yüzünden kendilerinin sendikal amaçla verdikleri mücadelenin itibarsızlaştırıldığını vurgulayan Şahin, "Yetkililerle görüşüp sendikal çalışanların dertlerini anlatamayan bu sendikalar sosyal medyalarından konuya hakim olmadan birşeyler yazarak sendikacılık yapmaya çalıştıklarına şahit olunmakta. Sosyal medya paylaşımlarını sendikal çalışma olarak yansıtmaya çalışan bu yapılar, 500 ila 1000 üye yaparlarsa Türkiye geneli onlardan gelen aidatları yemenin peşindeler. Kağıt üzerinde sendikacılık yapılıyor" diye konuştu.

Şubesi olmayan genel merkezi olamayan sendikaların, kalem bardak dağıtarak üyelerine şirin görünmeye çalıştıklarını dile getiren Şahin, "Kağıt üzerinde kurulan sendikaların mecliste veya bakanlıkta üyelerinin dert ve sıkıntılarına çözüm olması için çalışma yapmazken, kalem, bardak hediye ederek, sosyal medyadan paylaşım yaparak sendikacılık yapmaya çalışmaktalar. Kağıt üzerinde kurulan sendikalara itibar edilmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Sezer SEZER