Samsunlu Firmalara Ambargo Mu Uygulanıyor?
Çarşamba Ticaret Sanayi Odası (ÇTSO) eski Başkanı Yusuf Kefeli’nin mevcut başkan Ahmet Yılmaz hakkındaki çarpıcı açıklamaları sürüyor.
SAMSUNLU FİRMA YER İSTEDİ
Yusuf Kefeli, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2013 yılındaki seçimlerde karşısına rakip çıkan Ahmet Yılmaz’ın, sürpriz bir şekilde kıl payı seçimi kazanmasının altındaki nedenin FETÖ olduğunu ileri sürmüştü. Kefeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 yılında korona salgını nedeniyle etkilenen ticaret erbabına destek paketi olarak açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi" kapsamında ÇTSO üyelerinin kullanımına sunulmak için gönderilen 9 milyon 200 bin liralık krediden sadece 21 üyenin kullanmasını gündeme getirmişti. Kefeli bugün ise, Çarşamba'da kurulma çalışmaları devam eden Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Bin 500 kişiye istihdam vaadinde bulunan Samsun'lu bir şirkete yer verilmediği iddialarını gündeme getirdi.
1500 KİŞİYE İŞ VAADİNDE BULUNDU
Türkiye'nin büyük bir ekonomik buhrandan geçtiği ve halkın en büyük probleminin istihdam olduğunu kaydeden Kefeli, "Oda başkanlığı dönemimde yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar sonucu, Çarşamba'ya OSB kurulması için ilk temeller atılmıştır. Gelinen noktada geçmişte attığımız adımlar sayesinde Çarşamba OSB'ye kavuşmakta. OSB'nin yer tahsis işlemleri sürmekte ve tarafımıza ulaşan bilgiler arasında, Samsun merkezli büyük bir sanayi kuruluşu Çarşamba OSB'de yer talebinde bulunmuş ve kendilerine OSB'de yer tahsis edilmesi durumunda, çalışanlarının tamamının Çarşamba nüfusuna kayıtlı insanlardan oluşturulacağı taahhüdünde bulunmuşlardır" dedi.
TALEBİNE OLUMSUZ KARŞILIK VERİLDİ
Çarşamba'da tek başına Bin 500 kişiye istihdam sağlayacak bir işletmenin, Çarşamba'daki işsizlik oranının büyük ölçüde azalmasını sağlamasının kaçınılmaz olacağına değinen Kefeli, "Bize ulaşan bilgilere göre söz konusu firmanın talebi olumsuz karşılanmıştır. Söz konusu firmanın talebinin neden reddedildiği ÇTSO Başkanı Ahmet Yılmaz tarafından kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yer talebinde bulunan irili ufaklı firmalarla fotoğraflar çekinip, yapılan görüşmeleri adeta şov yapar gibi sosyal medyadan paylaşmayı bilen Yılmaz, çıkıp Bin 500 Çarşambalı vatandaşa istihdam sağlayacak firmanın talebinin neden geri çevrildiğini açıklamak zorundadır" diye konuştu.
HANGİ FİRMALARA YER VERİLDİ?
Söz konusu firmaya yer tahsisi yapılmamasının ardından, irili ufaklı firmalara yer tahsisi yapıldığı duyumları aldıklarını vurgulayan Kefeli, "Tek başına Bin 500 kişiye istihdam sağlayacak firmaya yer tahsis edilmemesinin ardından, yer tahsisi yapılan irili ufak firmalarda toplamda kaç kişinin istihdam edileceği kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Samsunlu firmaya yer tahsisi yapılmazken, başka şehirden gelen firmalara yer tahsisi yapılmış mıdır? Söz konusu firmanın Samsun'da çok sayıda fabrikası olduğu ve binlerce insanı istihdam ettiği bilinmekte. Çarşamba OSB'de kendisine yer tahsisi yapılmaması üzerine işletmelerine iş başvurusu yapan Çarşamba nüfusuna kayıtlı insanlarımızı işe almadığı ileri sürülmektedir. İstihdamın önünü keserek, yatırımcıyı küstürmek ne anlama geliyor" diye sordu.
ÇARŞAMBALI FINDIĞI DALINDA SATIYOR
Çarşamba halkının en önemli gelirinin fındık olduğunu kaydeden Kefeli, "Çarşamba insanı, işsizlik yüzünden ürettiği fındığı satmasının ardından bir yıl boyunca sattığı fındık parası ile hayatını idame ettirmeye çalışmakta. İş olmadığı için fındık parasıyla bir yıl boyunca hayatını idame ettirmeye çalışan Çarşamba halkı, sattığı fındığın parası bittiğinde, henüz dalındaki toplamadığı fındığı tüccara ucuz şekilde satarak zarar etmektedir. Firmanın vadettiği Bin 500 insan, iş bulabilseydi Çarşamba halkı fındık tekellerinin elinden kurtarmış olunurdu" diye belirtti.
KABLOLAR NEDEN BAŞKA ŞEHİRDEN?
Samsun'da ürettiği ürünleriyle dünyaya ihracat yapan, Samsun'un gururu firmalar arasında bulunan Borsan Grup'un Çarşamba OSB'de fabrika kurmak için başvurusu olduğunun bilindiğini kaydeden Kefeli, "Borsan Grup kablo üretiminde dünyada önde gelen firmalar arasında yer almakta. Buna karşılık Çarşamba OSB'de faaliyet gösterecek firmaların elektrik ihtiyacını karşılayacak kabloların Kayserili bir firmadan karşılandığı görülmekte. Samsunlu firma olan Borsan'dan kablo ihtiyacı karşılanmayarak, neden Kayserili firma seçilmiştir? Çarşamba OSB'nin kuruluşu için gerekli hizmet alım ihalelerine katılacak firmalarla ihale öncesi sürekli temasa geçtiği kendi sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla anlaşılan Yılmaz, kablo ihtiyacını karşılayan firma ile de ihale öncesi teması olmuş mudur? Samsunlu firmanın yer talebinin karşılık bulmaması, dünyaya kablo ihraç eden Samsunlu bir firma varken, kabloları başka şehrin firmasından karşılanmasının ne anlama geldiği açıklanmalıdır. Bu tablo Samsunlu firmalara Çarşamba OSB'de ambargo uygulandığı izleniminin doğmasına neden olmakta" şeklinde konuştu. DEVAM EDECEK
SAMSUN ETİK HABER