9 Eylül Dünya İlkyardım Günü
Her yıl Eylül Ayı'nın 2’inci Cumartesi Günü, "Dünya İlk Yardım Günü" olarak kutlanmaktadır. Burada amaç; Bireylerin ilk yardımdaki basit uygulamaların hayat kurtardığını, her bireyin ilk yardım öğrenmek ve hayat kurtarmak için yeterli potansiyele sahip olduğunu fark etmelerini sağlayarak ilk yardım öğrenmeye teşvik etmek, ilk yardımı öğrenmenin kolay olduğunu göstermek, ilk yardım konusunda yerel otoritelerin ve basının ilgi ve desteğini artırmak, toplum tabanlı ilk yardım faaliyetlerinde paydaşlarla işbirliğinin ve sponsorların artmasını sağlamak, ilk yardım hizmetleri konusunda herkesin sorumluluk taşıması ile ilgili toplumsal bilinç oluşturmak ve “İlk Yardım Gönüllüsü” sayısını artırmaktır.
Kızılay bu vesileyle farkındalık oluşması açısından, ülkemizdeki Kızılay İlk Yardım Eğitim Merkezlerimizle (İYEM) değişik faaliyetler düzenlemekte.
“Sen de yaşam boyu ilk yardım öğren” teması kapsamında, 24 ilimizde, 35 noktada İYEM merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerle 340 bine yakın vatandaşa uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalı eğitim veriliyor. Ayrıca 700 bin civarındaki vatandaşa da seminer şeklinde eğitim verilerek her evde en az bir kişi ilk yardım eğitimi bilgilerine sahip olması sağlanıyor.
DAHA ÇOK GÖRÜNÜR VE DAHA ÇABUK ULAŞILABİLİR OLMAK İÇİN İLK YARDIM DİJİTAL ORTAMDA
Dünya İlk yardım Gününün bu yılki teması ise ‘’HERKESE HER YERDE HER ZAMAN ULAŞIN” olarak belirlendi. Bu tema ile ilk yardım eğitiminin alınması ve unutulmasının önüne geçmek amacıyla ilk yardım mobil uygulamalarından yararlanılabileceği vurgulanıyor. “Herkese, Her Yerde Her Zaman Ulaşın” mesajı ile Küresel İlk Yardım Referans Merkezi tarafından 191 ülkede kullanılmak üzere İlk Yardım Mobil Uygulaması Android veya IOS platformlarında yayınlandı.
Türk Kızılay Samsun İl Başkanı Ahmet Muştu yaptığı açıklamada; ‘’Kızılay’ın ilk yardım faaliyetleri ikinci Meşrutiyetten sonrasına dayanıyor. Yeniden teşkilatlanan Osmanlı Hilal-i Amer Cemiyeti Dr. Besim Ömer Paşa’nın gayretleri ile İsviçre Kızılhaç’ının ilk imdad ve muavenet (ilk yardım) teşkilatı olan Samaritan ile temasa geçerek ilk yardım eğitimleri vermeye başladı. Günümüze kadar ilk yardım eğitimlerini sürdüren Kızılay binlerce vatandaşın ilk yardım uygulamalarını öğrenmesine vesile oldu. İlk yardım; ifadeden de anlaşılacağı gibi vakanın/olayın olduğu anda, olduğu yerde, her şeyden önce, insan sağlığını korumak ve mevcut durumun, sağlık açısından daha da kötüye gitmesini önlemek üzere, mevcut ortamda yapılan ilaçsız bir tıbbi müdahale durumudur. Bu uygulamaların sertifikalı ve eğitimli kişiler tarafından bilinçli bir şekilde yapılması önem arz etmektedir. Çünkü yapacağınız en ufak bir yanlış hareket fayda yerine zarar sağlayabilir. Bilinçli toplum ve sağlıklı bireyler yetişmesi açısından ilk yardım eğitimlerini önemsiyoruz. Gerek gönüllü olarak, gerek sponsor olarak Kızılay ve İlk Yardım Eğitim Merkezi çalışanlarımıza destek olmanızı bekliyor, sıhhat ve afiyette hayırlı bir ömür geçirmenizi temenni ediyoruz. ifadelerini kullandı.