SAOB Toplantısında Kurupelit Marina Tartışıldı

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek’in konuk olarak katıldığı toplantının ana gündem maddesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin planladığı Kurupelit Marina projesi oldu.

 

SAOB üyeleri, teknik ve bilimsel verileri kullanarak Kurupelit Marina'nın olası çevresel etkilerini detaylı şekilde değerlendirdi. Projenin detayları hakkında Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’yle de fikir alışverişinde bulunuldu. SAOB Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, projeye karşı çıkmalarının argümanlarını anlattı.

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) tarafından hazırlanan ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın İstanbul’da düzenlediği kongrede bildiri olarak sunulan raporda projenin kent için olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Öncü, “Raporda yeni mendireğin doğu tarafında belli bölgelerde 2040 yılına kadar 40-50 metre içeriye doğru sahil oyulmaları olabileceği belirtiliyor. Projenin o bölgeye yani Samsun’a ihanet anlamı taşıyabileceği, o raporda açıklanmıştı. Bugünkü proje biraz daha farklı görünüyor ama temel çıkış noktası aynı. Yeni planlanan marina için düzenlenen tavsiye raporunda belirli aralıklarla dip taraması yapılması gibi tavsiyeler var. Zaten orada bir marina var. Dönemin koşullarında 10 milyon doların üzerinde bir maliyetle inşa edildi. Marinaya yazık etmeyelim. Dolguyla kazanılacak yaklaşık 200 bin metrekarelik alanın belirli koşullarla yapılaşmaya açılacak olmasını rant odaklı bir yaklaşım görüyoruz. Bu konuda bir süreç yaşanacak. Biz SAOB paydaşları olarak kendi ilgi alanımızda yer alan konuları bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirerek çekincelerimizi bir rapor haline getirecek ve ilgili yerlere ulaştıracağız” diye konuştu.

 

BAŞKAN DEVECİ: DENİZ KÜLTÜRÜNE KARŞI BİR ANLAYIŞ
Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, projenin ekolojik etkilerinin yanı sıra sahilin doğal yapısına zarar vererek ailelerin deniz zevkine ket vuracağını ileri sürerek, “Atakum’un sahilini ortadan kaldıracak, Taflan ve diğer yerlerde yaşanan örneği Atakum’a taşıyacak, deniz kültürüne karşı bir anlayışın devamı bu. Onun için kentte hem sivil örgütlerinin hem de meslek odalarının hem akademik hem de toplumsal olarak karşı çıkarak örgütlenmesini sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

İSHAK MEMİŞOĞLU: YENİ BİR ÖNERME YOK
Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, “Plan raporunda yeni projede 4 metreye kadar dip taraması yapılması gerektiği belirtiliyor. 10 yılda bir dip taraması yapılması gerekecek. On yıl tahmini bir rakam. Değişebilir. Eski marina da tarandığı zaman aynı işlevi görebilir. Bu projede dolgu çalışmasına ağırlık veriliyor. Onun haricinde ortada yeni bir önerme yok. Yasal süreci takip ederek gerekli itirazlarımızı yapacağız” diye konuştu.