Yine Deveci, Yine AVM

AVM'DE 660 KOLTUKTAN 15 TANESİ VERGİLENDİRİLMİŞ
Sayıştay her yıl belediyeleri denetleyip, yıl içersinde belediyelerin yapmış oldukları işlemlerde usulsüzlük veya yolsuzluk olup olmadığını raporluyor. Sayıştay’ın belediyelerde son yapmış olduğu denetlemeler sonucu Atakum Belediyesi'nin 2022 yılını denetledi ve çok sayıda usulsüzlük olduğunu tespit etti. Sayıştay'ın Atakum Belediyesi'nde 2022 yılı için yaptığı denetlemeler sonucu, İlçedeki AVM Sinema Salonu'nda 660 koltuk olmasına rağmen, bunun yalnız 15 tanesinin vergilendirildiğini ve kamunun zarara uğratıldığını ortaya çıkardı.

DEVECİ'DEN CİTY MALL AVM'YE VERGİ KIYAĞI MI?
Atakum İlçe sınırlarında City Mall AVM ve Yeşilyurt AVM'de birer tane olmak üzere, toplam iki sinema salonu bulunuyor. Cemil Deveci'nin başında olduğu Atakum Belediyesi'nin belediye sınırlarındaki bir sinema salonunda 660 koltuk bulunurken, bunun yalnızca 15 tanesinden vergi alındığının Sayıştay raporuyla ortaya çıkması, gözler Cemil Deveci'nin AVM arazisinin yüzde 10'unun sahibi olduğu ve eşi Gülay Deveci'nin yüzde 40 hisse ile AVM'yi yönetmek için kurulan şirketin yönetiminde bulunduğu City Mall AVM'ye çevrilmesine neden oldu. Raporda, söz konusu usulsüzlüğün hangi AVM'de olduğu açıklanmazken, vatandaşlar Atakum Belediyesi Meclis Üyeleri'nden belediye meclis toplantısında bu usulsüzlüğü gündeme alarak Cemil Deveci'ye hangi AVM'ye usulsüz vergi kıyağı geçildiğinin sorulmasını istiyor.

 

 

AVM’DEKİ RANT İDDİALARI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA
Hatırlanacağı gibi; Cemil Deveci'nin 2018 yılında CHP Atakum İlçe Başkanı iken City Mall AVM'nin kurulmak istendiği arazinin yüzde 10'unu toplamıştı. 2019 yılında Cemil Deveci'nin belediye başkanı olmasının hemen ardından ise, eşi Gülay Deveci ile kaçak AVM'nin mütehhati, AVM'yi işletmek için şirket kurmuştu. AKP'li Başkanlar İshak Taşçı ve Mustafa Demir'in AVM'nin kurulması ve faaliyete geçmesi için verdikleri ruhsatlara mahkemelerin "DUR" demesi üzerine Deveci, kaçak AVM'ye işletme ruhsatı vermişti. Bu yüzden Mustafa Demir ve Cemil Deveci hakkında Danıştay, incelenmesi için dosyalarını daha önce "İşleme Koymama Kararı" veren İçişleri Bakanlığı'na göndermişti.

TÜFEK: MECLİS ÜYELERİ İDDİALARI YARGIYA TAŞIMALI
Samsun'da 15 yıl Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği görevi yürütmüş olan belediyecilik konusunda tecrübeli isim Mustafa Tüfek, Sayıştay'ın hazırladığı raporlar konusunda belediye meclis üyelerine büyük görev düştüğünü belirterek, "Sayıştay'ın müfettişleri eskiden her yıl belediyelere gelerek yıl boyunca yapılan tüm resmi işlemleri denetlerlerdi. Son yıllarda ise belediye birimlerinin dosyalarını tesadüfen 3'er tane seçerek incelemekteler. Buna rağmen, Sayıştay'ın 2022 yılı denetleme raporları incelendiğinde, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde muazzam usulsüzlükler tespit edilmiştir. Sayıştay raporlarının hukuki bir yaptırımı yoktur ama burada belediye meclis üyelerine görev düşmekte. Belediye meclis üyeleri, Danıştay'ın hazırladığı raporlarda tespit edilen usulsüzlükleri yargıya taşımaları gerekmekte. Belediye meclis üyeleri usulsüzlüklerin sümenaltı edilmesine müsaade etmemeleri gerekiyor. Çünkü, bu belediye meclis üyelerinin asli göredir" dedi.

 

Haber: Berat GONCA

 

City Mall AVM rantının detaylarını merak eden okuyucuların bilgilenebilecekleri köşe yazısı: