Dilaver Öğütcü’den Enflasyon Vergisi Açıklaması
Başkan Öğütcü yaptığı açıklamada, “
“Enflasyon düzeltmesi, yüksek enflasyon ve paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade etmeyen mali tabloların, gerçek duruma getirilmesini sağlamak amacıyla yapılan bir uygulama olup enflasyon oranının belirlenmiş değerlerin üzerinde olduğu yıllarda uygulanmaktadır.
20 yıl aradan sonra 31.12.2023 tarihli bilançolar düzeltmeye tabi tutulmuş ve herhangi bir vergi doğurmaksızın bilançolar güncel duruma getirilmiştir.
Ancak 01.01.2024 tarihinden itibaren enflasyon oranının belirlenmiş oranın altında seyredeceği zamana kadar enflasyon düzeltmesi uygulamasına her geçici vergi döneminde devam edileceği ve düzeltme sonucu doğan karların vergilendirileceği, zararların zarar sayılacağı bir durum ile karşı karşıyayız.
Yüksek enflasyon nedeniyle işletmeler faaliyetlerini öz sermayeleri ile yürütemez hale gelmiş ve yabancı kaynaklara yönelmiş durumdadır.
2024 ve devamı uygulamada özellikle öz kaynakları zayıf, borçla finanse edilen işletmelerin raftaki malını hiç satmasa bile enflasyon oranı kadar değeri artmış gözükeceğinden ENFLASYON VERGİSİ ödeyecektir. Enflasyon vergisi adında vergi türü yok tabiki ama satılmayan üründen vergi doğuyorsa bunun adı olsa olsa Enflasyon Vergisi olur.
Enflasyon düzeltmesi mali tabloların bulunduğu dönemdeki satın alma gücüne göre yılda bir kez uygulanmalıdır. Enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan kar üzerinden vergi hesaplanmamalı, zarar oluşması halinde ise zarar olarak kabul edilmemelidir.
Tabi ki konunun vergi açısından asıl muhatabı Ticaret ve Esnaf odaları ile de görüşmelerimiz devam etmekte ve bu durumun önüne geçmek için çaba sarf edilmektedir.
Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması durumunda enflasyon oranındaki değişmeler dönem içerisinde dengesiz ve adaletsiz vergi ödenmesine neden olacaktır. Şirketlerin planlamalarını olumsuz etkileyecek ve karmaşıklığa yol açacaktır.
Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin uygulanması zorunluluğu devam edecek ise geçici vergi beyannamesi ekinde bilanço istenmemelidir.
Çünkü bilanço oluşturmak için cari hesap mutabakatlarının da tamamlanması gerekmekte olup geçici vergi dönemlerinde mutabakatların tamamlanamaması ve diğer süreçlerin kısıtlı sürede tamamlanamaması bilançonun sağlıklı oluşmasına engel teşkil edecektir.
Bunun yerine geçici vergi beyannamesi ekine V.U.K.165 sirkü ekinde yer alan FARKLI MUHASEBE TEKNİĞİ KULLANAN KURUMLARDA ENFLASYON DÜZELTMESİ ÖZET TABLOSU şeklinde enflasyon düzeltmesine tabi tutulan hesaplara ilişkin bir tablonun eklenmesi yeterli olmalıdır” dedi.
Haber: Seyhan GÖÇMEZ