Bafra’da Slajlık Mısır Hasadı Etkinliği Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Çayır Mera ve Amenajman Projesi” ve Büyükşehir Belediyesi’nin “Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda” projeleri kapsamında, Samsun Bafra ilçesi Sarıkaya mahallesinde, slajlık mısır hasadı etkinliği düzenlendi.

Hasat etkinliğine Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı çalışanları, Bafra Ziraat Odası Başkanı, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü, Bafra Tarım ve Orman İlçe Müdürü, İl ve İlçe Müdürlüğü personelleri katıldı.

Etkinlikte konuşan İl Müdürü İbrahim Sağlam;

“2024 yılında Bakanlığımız Çayır Mera ve Amenajman Projesi Kapsamında %65 hibe ile 16 mahallede 654 dekar alanda 54 kişiye 109 paket silajlık mısır tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Yine Büyükşehir Belediyesinin ‘Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda’ Projesi kapsamında %60 hibe ile 65 mahalle de 1740 dekar alanda 288 kişiye 290 paket silajlık mısır tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Bu ve benzeri projeler sayesinde 2014 yılı silajlık mısır üretimi 42.000 dekar iken 2023 yılında silajlık mısır üretimi 75.000 dekara ulaşmıştır.

Karadeniz Bölgesinin en önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası üzerinde yer alan verimli topraklara sahip ilçemizde 668.570 da. Tarım arazisi bulunmaktadır. Bu alanın  % 49-50’ si sulanabilir durumdadır. İlçemizde 2023 yılında Yaklaşık 200.000 dekarlık yem bitkisi alanının 75.000 dekarlık kısmını silajlık mısır oluşturmaktadır. Yani İlimiz genelinde silajlık mısır üretiminin üçte birlik kısmı Bafra ilçemizde gerçekleşmiştir.

Mısır silajı çok iyi bir kaba yem kaynağı olup %6-8 oranında protein ve yüksek miktarda da nişasta içermektedir. Birim enerji ve protein olarak bakıldığında en ucuz yem kaynaklarından biridir. İlçemizde sulanabilir alanlarda 1.ürün yetiştiriciliğinde (mayıs ekilişi) yaklaşık 5-7 ton/da,  2.ürün yetiştiriciliğinde (Haziran-temmuz ekilişi) yaklaşık 3-5 ton/da, Kuru şartlarda ise 2-4 ton/da ürün alınabilmektedir.

Ayrıca Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) tarafından Bafra Ziraat odasına verilen, şahıslarda bulunan silaj paketleme üniteleri sayesinde arazilerde silaj yapılabilmektedir. Bu vesileyle paketlenen ve Bafra da ihtiyaç fazlası olan mısır silajlarının diğer illere pazarlaması sağlanabilmektedir. Bu şekilde satış kolaylığı sağlandığında 2.ürün olarak da silajlık mısır ekimi artacak ve ilçeye yeni bir ticaret kapısı açılacaktır” dedi.