Mimarlar Odası Samsun’da Sahte Mimar Avında

TMMOB Mimarlar Odası, Türkiye genelinde sahte mimarlarla mücadele seferberliği başlattı. Gaziantep, Muğla, Bursa, Mersin gibi illerde hiç bir diploması olmamasına rağmen mimarlık yapmaya kalkan çok sayıda kişi hakkında dava açtı ve hapis cezası almalarını sağladı.

Türkiye'de esnaflar esnaf sicil kaydı yaptırırken, oda kaydının zorunlu olduğu ülkemizde Ticaret Odalarına kayıt yaptıran şirketlere oda kaydı sorulmaması, dolandırıcıların ekmeğine yağ sürüyor. Mimar veya mühendislikle uzaktan yakından alakası olmayan kişiler inşaat şirketi kurmak için Ticaret Sanayi Odasına kayıt yaparken, şirketin sonuna hiç bir denetime tabi olmadan mimarlık veya mühendislik ibaresi ekleyerek Ticari Sicil Gazetesine kayıt olabiliyor. Esnafa uygulanan oda kayıt mecburiyetinin ticaret işletmelerine uygulanmaması ülkede dolandırıcıların cirit atmasına neden oluyor.

Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, sahte mimarları ve diplomalarını 3. kişilere kullandıran mimarları uyardı. Sahte mimarlığın yasalarda ağır yaptırımları olduğunu hatırlatan Şener, Türkiye genelinde mimar olmayan kişilerin kurdukları şirketlerde, yazılı tanıtım belgelerinde, tabela ve adres bilgilerinde 'mimar' unvanını kullandıklarını ve bu durumla Samsun'da da karşılaştıklarını belirtti.

Mimarlık unvanını kullanmak isteyenlerin, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'un 1. maddesine göre, mimarlık yetkilerini veren bir üniversiteden mezun olmaları ve bu niteliklerini sürdürmelerinin zorunlu olduğunun altını çizen Başkan Şener, "Yasa gereği mimar olmayan kişiler, mimarlık unvanı ile başkasının işinde çalıştırılamazlar, kendi adlarına ticari faaliyet yürütemezler. Mimar olmayan kişilerin kurdukları şirketlerde mimar unvanını kullanmaları yasalarca suç sayılmaktadır ve ağır yaptırılmaları mevcuttur" dedi.

Oda olarak sahte mimarlarla mücadelelerinin aralıksız sürdüğünü belirten Şener, "Geçtiğimiz haftalarda, Samsun'da mimarlıkla uzaktan yakından alakası olmayan birinin tabela asarak mimarlık faaliyeti yürütmeye kalktığını oda olarak tespit ettik. Kendisini aradık ve uyardık. Odamıza gelen şahıa ile yapılan görüşme sonucu tabelasını indirdi ve sosyal medya hesaplarından mimar olduğuna dair paylaşımları kaldırdı. Bu gibi sahte mimarlık faaliyeti gösterenleri tespit ettiğimizde önce uyarıyoruz. Uyarılarımız dikkate alınmadığı takdirde savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz" diye konuştu.

Samsun'da yaklaşık 1000 civarında üyelerinin olduğunu kaydeden Başkan Şener, "Sahte mimarlar yaptıkları işin sonunda diplomalı bir mimara imza attırarak yapmış olduğu dolandırıcılığa kılıf uydurma yöntemine başvurmakta. Kendini imzacı olarak kullandıran kişi mesleğine leke sürmektedir. Bu yola başvuranlar hakkında oda olarak yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğiz. Mimarlık unvanını dükkan kiralar gibi kiralayamazsınız. Mimarlığın bir sorumluluğu vardır. Mimarlık yapmayacaksanız bu mesleği yapmayın. Mimar olmayan insanların mimarlık tabelası asarak faaliyet göstermelerine ve imzacı mimarlar üzerinden faaliyet göstermeye çalışmalarına karşı mücadele etmeye kararlıyız. İmzacı mimar olduğunu tespit ettiğimiz mimarlar varsa meslekten men cezası almaları için gerekli çalışmayı yapacağız" şeklinde konuştu.

Haber: Sezer SEZER

Türkiye geneli hapis cezası alan sahte mimarların mahkumiyet kararları:

 

BURSA 28. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ

 

 

GAZİANTEP 4. SULH CEZA MAHKEMESİ

MERSİN 3 SUH CEZA MAHKEMESİ

 

 

BODRUM 5. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ