Hasan İpek’den Yeni OSB’ye Şerhli Evet

Samsun’un Tekkeköy İlçesine yapılması için çalışmaları devam eden Yeni Organize Sanayi alanı için Samsun Büyükşehir Meclisinde imar çalışmaları devam ediyor. İmar Komisyonunda tartışılan konu ile ilgili görüşlerini beyan eden CHP’li Meclis Üyesi Hasan İpek alan gündem maddesine şerh koyarak evet dedi.

Hasan İpek yaptığı açıklamada; “Tekkeköy ilçesi kıyı şeridine OSB yapılması ile ilgi Ekim ayında Samsun Büyükşehir Belediye Meclisine 1/50 Bin’lik Çevre Düzeni planı ve 1/ 5 Bin’lik Nazım İmar Planı ve 1/ Bin’lik uygulama imar planı gündeme gelmiştir. İmar Komisyon üyesi olarak komisyon toplantısında 1/ 50 Bin’lik çevre düzeni planına bazı konularda şerh koyarak yapılmasına evet dedim.

Nazım İmar Planı ve uygulama imar uygulamalarının çevre düzeni planı ile beraber getirilmesinin yanlış olduğunu bir ay sonra kamuoyunda demokratik olarak tartışıldıktan sonra getirilmesi talebim kabul edilmediğinden ret verdim. İdarede cevaben acelelerinin olduğunu beyan ettiler.

Samsun İl genelinde 18 adet küçük sanayi sitesi ve 7 adet organize sanayi sitesi bulunmaktadır. Ancak İl merkezindeki sanayi siteleri kapasiteleri doludur. Samsun merkezli büyük sanayi yatırımları yapılacaksa yeni bir OSB ye ihtiyaç vardır.

Yeni yapılması planlanan OSB Tekkeköy İlçesi sahil bandındadır. Deniz kıyısının tamamından kıyı kenar çizgisi geçmektedir. Bu alanda 11 km. uzunluğunda sahil bandı mevcuttur.  Kıyı alanının tamamı alüvyon oluşum ve geniş kıyı şeklindedir. Bu planlama ile sahil şeridinin 9,5 km. lik kısmı sanayi, depolama ve  liman kullanımı haline gelmektedir.

Yeni OSB yapılırken kıyı kenar çizgileri ihlal edilmemelidir. Orman alanından çıkartılan yerlerde hali hazırda ağaçlar mevcut ise bu ağaçların sanayi bölgesi içerisinde korunması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Ayrıca Gelemen Çiftliğinin batı kısmı da bu planın içindedir. (Haziran 2024 Büyükşehir Belediye Meclisnde  Gelemen çiftliğinin batısı CHP Meclis üyelerinin muhalefetine rağmen sanayi alanı yapılmıştı.)

Aslında Gelemen Çiftliğinin oraya kurulmasının amacı Çarşamba ovasını korumaktır. Sanayi Alanı yapılırken Çiftliğe dokunulmaması ve buranın doğusuna geçilmemesi gerekir.

Bu Planlama ile tersane alanı da sanayi alanı oluyor. Yıllardır Tersane yapacağız diye geçmiş de iktidarca sözler verilmişti. Yapamadılar dileğim Yeni OSB ye; çevreye zarar vermeyen, katma değeri yüksek büyük yatırımcılar gelir. Yine hayal kırıklığına uğramayız.

Kıyı kenar çizgisine uyulması, ağaçların korunması, Gelemen Çiftliğinden çıkarılan, tarım görüşü olmadan Büyükşehir Belediye Meclisince Haziran 2024  de sanayi alanı ilan edilen yerin planlamadan çıkarılması, denize ve çevreye kirlilik yaratılmaması şerhi konularak olumlu görüş verdim” dedi.