İnternet Krizi Kaosa Sürükledi. Uçuşlar Durdu, Tv Yayınları Aksıyor

Microsoft TSİ 14.06'da yaptığı açıklamada temel sorunun çözüldüğünü, bazı servislerde sorunun devam edebileceğini belirtti.

Son dakika haberine göre Microsoft'taki kesinti dünya çapında birçok sektörü vurdu. İngiltere'de hastanelerde sistem çöktü, hava yolu şirketleri uçuşlarını yapamadı, bankacılık sistemleri etkilendi.

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arızadan kaynaklanan sorun birçok sektörde kilitlenmeye neden oldu.

Dünyada aksamayı ilk olarak ABD merkezli havayolu şirketleri bildirdi. Türkiye'de ise Denizbank ve THY ilk olarak etkilendi. TUVTÜRK ve UPS Türkiye gibi birçok kurumda da sorunlar yaşandı.

Sabah erken saatlerde Türk Hava Yolları (THY) da bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını duyurdu.

BTK'DAN AÇIKLAMA!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) konuyla ilgili açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz."

Denizbank'ta da müşteriler bankacılık sistemlerine girmekte sorun yaşadı.

DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA
Gece saatlerinden itibaren Denizbank müşterileri, internet şubesine ve mobil uygulamaya giriş yapmakta zorlandı. İnternet sitesi ve mobil uygulama erişimini ardından Denizbank açıklama yaptı:

 

TÜRK HAVA YOLLARI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, yaptığı açıklamada, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." ifadelerini kullandı.

 

Değerli Yolcularımız,

Havacılık sektörü de dahil olmak üzere farklı sektörleri etkileyen ve küresel çapta hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı teknik aksaklık meydana gelmiş olup, bu aksaklık neticesinde bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızda…

— TK HelpDesk (@TK_HelpDesk) July 19, 2024

YAPAY ZEKADA KORKTUĞUMUZ BU
Halk Tv yayınına bağlanan Füsun Sarp Nebil, "bunun adı tedarik zinciri saldırısı. Saldırı değilse de arıza. Yapay zekada da korktuğumuz bu. Bir yazılımın açığı varsa bu yazılıma saldırılabiliyor. Hava yolu şirketleri ve bankacılık çok etkilendi" diye konuştu.

 

DİJİTAL KIYAMETLERİ DAHA SIK YAŞAYACAĞIZ
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat Halk Tv'ye bağlanarak şunları anlattı:

"Tam olarak nasıl bir kriz içinde olduğumuzu bilmiyoruz şu an tam bir kaos yaşanıyor. Olası nedenlerden bahsedelim. Olay bulut bilişim sistemleri dediğimiz sistemden kaynaklanıyor. Hayatımızı kolaylaştıran bütün istemleri gözünüzün önüne getirin. Ödeme sistemleri, bilet sistemleri vs.

Büyük teknoloji şirketlerini gözünüzün önüne getirin. Onların sistemlerinde arıza olunca dünyadaki bütün işleyişlerde sıkıntılar oluyor. Savaşta da köprü vardır, orası ktirik yerdir. O köprüye hasar verdiğiniz zaman bütün her şey etkilenir. Bu da ona benziyor.

Burada da yumuşak karın olan, zincirin en zayıf halkası noktalar var. Bu şirketler tabii kendi tekellerini sağlamak için olabildiğinde sistemleri merkezileştiriyor ve bütün ödeme sistemleri ya da şirketleri de kendilerine bağımlı kılmak için bu şekilde dizayn ediyorlar. Buna da web 2.0 deniyor.

Önümüzdeki dönemde, hani deniyor ya, bitcoin blockchain falan diyorlar.

Alternatif sistemler yaratacak sistemler olacak onlar.

Dünyada bu sistemler çok büyüdüğü için bu dijital kıyametleri önümüzdeki dönemde daha sık yaşayacağız."

'BELKİ DE DÜNYANIN EN BÜYÜK SİBER SALDIRISI'
Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, CNN TÜRK canlı yayınında "Özellikle dünya genelinde ciddi bir siber saldırı riski ile karşı karşıyayız. Belki kişisel veri güvenliği açısından ciddi problemleri getirecek potansiyele sahip. Belki de dünyanın görmüş olduğu en büyük siber saldırıdan bahsediyoruz" dedi.

PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?
İnternet kullanımındaki küresel aksaklık Türk şirketlerini doğrudan etkileyerek borsaya yansıdı.

BIST 100 endeksi, aksaklık sonrası yüzde 0,26 düşüş göstererek 11.115,81 civarına kadar geriledi. THY hisse fiyatlarında da sınırlı düşüş görüldü.

THYAO hisse fiyatı yüzde 1,25 değer kaybederek 318 liradan 314 liraya geriledi.

MİCROSOFT'TAN SON AÇIKLAMA
ABD'li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı.

Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

“Hizmet Bozulması” başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

Açıklamada, “Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz” denildi.

SON GELİŞME: Microsoft TSİ 14.06'da yaptığı açıklamada temel sorunun çözüldüğünü, bazı servislerde sorunun devam edebileceğini belirtti.

BİLGİSAYARLAR MAVİ EKRAN VERDİ
Sosyal medya görüntülerine göre Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar mavi ekran veriyor. Yaşanan sorunlardan Türkiye’nin yanı sıra ABD, Hindistan, Japanya ve daha birçok ülkenin etkilendiği belirtildi.

Uluslararası boyutta çok sayıda uçuşun iptal edildiği de gelen bilgiler arasında.

Almanya'da Berlin Havalimanı'nda uçuşlar saat 11:00'e kadar ertelendi.

Frontier Airlines, Allegiant ve SunCountry, operasyonlarının etkilendiğini duyuran havayolu şirketleri oldu. Frontier, ilerleyen saatlerde normal operasyonlara devam etme sürecinde olduğunu duyurdu.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bakanlığın Frontier'daki uçuş iptalleri ve gecikme sorunlarını takip ettiğini belirterek, kurumun şirketi ve diğer tüm havayollarını yolcuların ihtiyaçlarını karşılama sorumluluklarına tabi tutacağını söyledi.

Frontier daha önce yaptığı açıklamada, Microsoft'ta yaşanan büyük bir teknik kesintinin operasyonlarını geçici olarak etkilediğini söylerken, SunCountry ise şirketin adını vermeden üçüncü taraf bir satıcının rezervasyon ve check-in olanaklarını etkilediğini söyledi.

Nevada merkezli Allegiant, CNN'e yaptığı açıklamada "Microsoft Azure sorunu nedeniyle Allegiant web sitesi şu anda kullanılamıyor" dedi.

Veri takipçisi FlightAware'e göre Frontier, Perşembe günü 147 uçuşu iptal etti ve 212 uçuşu daha erteledi. Veriler, Allegiant uçaklarının yüzde 45'inin, Sun Country'nin ise yüzde 23 uçuşunu ertelediğini gösterdi. Şirketler, etkilenen uçuş sayısıyla ilgili ayrıntı vermedi.

Birçok şirket uygulama ve hizmetleri oluşturmak, dağıtmak ve yönetmek için Microsoft'un bulut hizmeti Azure'u kullanıyor.

Microsoft ayrıca çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini etkileyen bir sorunu araştırdığını da söyledi.