Mafya Her İlde Kaplan Tarzı Yapılanmış!

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddiasıyla gündeme gelen suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan tutuklandı. Soylu'ya yakın olduğu iddiaları ile gündeme gelen Kaplan, son yıllarda parlamış ve Kürt Ahmet gibi yer altı dünyasının ünlü isimlerini sindirerek Ankara'da bir anda en güçlü mafya yapılanması haline gelmişti. Kaplan'ın Soylu aracılığıyla emniyet ve yargıda adeta dokunulmaz hale geldiği iddia ediliyor. İçişleri Bakanlığı'na Ali Yerlikaya'nın gelmesi üzerine Soylu'ya yakın olduğu belirtilen vali ve emniyet müdürleri görevden alındı. Yerlikaya’nın bürokraside yaptığı temizliğin ardından son yıllarda sokaklarda türeyen sokak çetelerine karşı da temizlik harekatı başlattı.

 

TEMİZ ELLER SAMSUN'A MI SIÇRIYOR?
Ankara'da Kaplan grubuna yapılan operasyonun Türkiye geneli temiz eller operasyonuna döneceği belirtiliyor. Mafyaya karşı yürütülen operasyonların Samsun'a da sıçrayacağı ve tıpkı Kaplan grubu gibi son yıllarda bir anda parlayan bir mafya grubuna operasyon hazırlığında olunduğu ileri sürülüyor. Samsun'daki mafya grubunun da son yıllarda bir anda parladığı, emniyet ve yargıda adeta dokunulmaz olduğu ve bu sayede Samsun'da en güçlü çete yapılanması haline geldiği belirtiliyor.

 

GÜVENLİK KAYNAKLARINDAN EDİNİLEN BİLGİLERE GÖRE:


TETİKÇİ AYNI GÜN 3 KİŞİYİ VURMUŞ!
Bahse konu mafya yapılanmasının emniyet ve yargıdaki dokunulmazlığına örnek olarak; geçtiğimiz yıllarda yapının bir tetikçisinin sabah saatlerinde bir vatandaşa silahlı saldırı düzenlediği, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından serbest bırakıldığı, aynı gün öğle saatlerinde bir başka vatandaşa silahlı saldırıda bulunduğu ve yine savcılık tarafından serbest bırakıldığı belirtiliyor. Aynı tetikçinin sabah ve öğlen yaptığı silahlı saldırıların ardından serbest kalması üzerine akşam saatlerinde yine bir vatandaşa silahlı saldırıda bulunduğu ve aynı gün gerçekleştirdiği 3. saldırının ardından tutuklandığı belirtiliyor.

 

"ŞEHİR DIŞINDAYDIM" DİYOR AKLANIYOR!
Samsun'daki mafya grubunun gerçekleştirdiği çok sayıda ölümlü ve yaralamalı silahlı saldırıda mafya grubunun lideri hakkında azmettirici olduğu yönünde yapılan şikayetlerde mafya liderinin yapılan şikayetlerin hepsine o gün şehir dışında olduğu ve yapılan eylemlerle bağlantısının olmadığı yönünde ifade vererek soruşturmalardan kurtulduğu belirtiliyor. Silahlı eylemleri gerçekleştiren tetikçilerin mafya lideri ile bariz bağlantıları ortada olmasına rağmen tüm şikayetlerden çete liderinin yargı ayağıyla aklandığı ileri sürülüyor.

 

ÇETE ÜYELERİ EYLEM YAPIP GÜRCİSTAN'A KAÇIYOR
Bahse konu çete yapılanmasının elemanlarının işledikleri suçların ardında Gürcistan'a kaçtıkları belirtiliyor. Gürcistan'a kaçan çete üyeleri için çetenin yargı ve emniyetteki uzantıları aracılığıyla soruşturma ve dosyalara müdahale edildiği, bu sayede işledikleri suçlar nedeniyle uzun süre cezaevinde kalması gereken çete üyelerinin dosyalarının içi boşaltıldığı iddia ediliyor. Bu eylemden sonra Gürcistan'dan dönen çete üyelerinin ya hiç cezaevine girmeden kurtuldukları veya cezaevinde bir veya iki ay gibi kısa süre yattıktan sonra serbest bırakıldığı vurgulanıyor.

 

İMZALARI EYLEME TAKSİYLE GİTMEK!
Çetenin gerçekleştirdiği eylemlere çoğunlukla ticari taksiyle gittiği vurgulanıyor. Çetenin tetikçilerinin silahlı eylem yapacağı alana taksi ile gittikleri, taksi ile gidilerek düzenlenen silahlı eylemlerin çetenin imzası olduğuna işaret ediliyor. Tıpkı İstanbul'da Dalton Çetesi'nin silahlı eylemleri motosikletli tetikçilerine yaptırması ve motosikletle yapılan eylemlerin Dalton Çetesi'nin imzası olması gibi, Samsun'daki çetenin de eylemlerde tetikçilerin ticari taksilerle gittiklerine işaret ediliyor. Taksi, ile gittikleri alanda silahlı eylem yapan çete üyelerinin olay yerinden yine ticari taksi kullanarak uzaklaştığı bilgilerine ulaşıldı.

 

SAMSUN'DA UYUŞTURUCUYU YÖNETİYORLAR!
Samsun sokaklarında dönen uyuşturucu piyasasını büyük ölçüde bahse konu çete yapılanmasının yönettiğine işaret ediliyor. Samsun'da yaşanılan silahlı çatışmaların büyük oranının uyuşturucu pazarında yer edinme savaşı olduğu vurgulanıyor. Söz konusu çete yapılanmasının Samsun'da uyuşturucu işi yapan diğer çetelere karşı emniyet ve yargıdaki adamlarından aldıkları güç ile silahlı saldırılar ile diğer uyuşturucu çetelerini sindirerek son yıllarda uyuşturucu piyasasında tekelleştiklerinin altı çiziliyor.

 

KOM'UN ÇETE OPERASYONUNA AMİR ENGELİ
Söz konusu çetenin bir adamının geçtiğimiz yıllarda şehir dışından özel aracıyla yüklü miktarda uyuşturucuyu Samsun'a getirirken Kaçakçılık ve Organize Suçlar (KOM) polisleri tarafından operasyon yapılarak yakalandığı belirtiliyor. KOM polislerinin yakalanan şahsın çeteyle bağlantısı olduğu ve çete lideri dahil 26 kişi hakkında dosya hazırladığı, söz konusu dosyayı KOM polislerinin operasyon yapmak için o dönemki amirlerine sunması üzerine KOM amirinin, "Bu dosya biraz beklesin" diyerek operasyona izin vermediği belirtiliyor.

 

KAÇAK TÜTÜN VE İÇKİ
Çetenin Samsun'daki en büyük tütün kaçakçısına korumalık yaptığı, bu sayede Samsun'daki kaçak tütün piyasasına hakim olduğu belirtiliyor. Çetenin birçok üyesine tütün evi açtırıldığı ve çetenin kaçak tütün üzerinden büyük kar sağladığına işaret ediliyor. Son haftalarda çetenin şehre yüklü miktarda kaçak elektrikli sigara getirdiği ve kaçak sigaranın yanı sıra piyasaya kaçak elektrikli sigara sürmeye başladıkları ileri sürülüyor. Çetenin Gürcistan üzerinden getirilen yüklü miktarda kaçak içkiyi de büfeler üzerinden piyasaya sürdüklerinin altı çiziliyor.

 

MAHALLELERE ABİ ATAMASI!
Çetenin her mahallere bir adam atadığı belirtiliyor. Çetenin şehrin değişik mahallelerine bayilik gibi adam atadığı. Mahalleye atadıkları adamların çete adına şehrin mahallelerinde faaliyet yürüttükleri vurgulanıyor. Mahallelere atanan çete üyelerinin atandıkları mahallelerin uyuşturucu piyasasını yönetmenin yanı sıra kumar, kaçak sigara, kaçak içki piyasasına da hakim oldukları ve işadamlarından haraç alma eylemleri gerçekleştirdikleri vurgulanıyor.

 

BELEDİYELERE BANKAMATİK İŞÇİLER
Çetenin Samsun'daki bazı belediyelere adamlarını yerleştirdiği, belediyelere yerleştirilen çete üyelerinin işe gitmeden belediyelerden maaş aldıkları belirtiliyor. Çetenin korkutucu gücünü kullanarak belediye ihalelerine müdahalelerde bulundukları, işadamlarından zorla haraç aldıkları ve haraç vermeyen işadamlarına silahlı saldırılar düzenledikleri öne sürülüyor.

 

ÇETENİN HARİTASI ÇIKARILMIŞ!
Güvenlik güçlerinin elinde söz konusu çete yapılanmasının tüm bağlantıları ve karıştıkları suçların tüm detaylarının mevcut olduğu vurgulanıyor. Operasyon için düğmeye basılması durumunda çete yapılanmasının beyni durumundaki 26 ila 30 kişilik bir gruba operasyon yapılmasının muhtemel olduğu vurgulanıyor. Ankara'da Kaplan Grubu'na yapılan operasyonun tüm Türkiye'de mafyaya karşı temiz eller operasyonuna döneceği ve Kaplan'la paralel Samsun'da palazlanan çete yapılanmasının da çökertileceği öne sürülüyor.

 

Haber: Berat GONCA