Mehmet Karaman, ‘Tarım Arazileri Borcundan Dolayı İpotekli’
CHP Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Karaman, Samsun’un 17 ilçesindeki tarım arazilerinde 142 bin 534 tapunun borç nedeniyle ipotek altında bulunduğunu söyledi.
Samsun’un 17 ilçesindeki tarım arazilerinde 142 bin 534 tapunun borç nedeniyle ipotek altında bulunduğunu söyleyen CHP Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Karaman, “Türkiye’deki çiftçi sayısını 1 milyon 121 binden 530 bine düşüren AKP hükümeti Samsun’da da çiftçiye en ağır darbeyi vurdu. Sadece Bafra’da 30 binden fazla, Çarşamba’da 15 binden fazla tarım arazisi borçlar için ipotekli” dedi.
AKP’nin 20 yıllık iktidarında en büyük darbelerden birini çiftçiye vurduğunu anlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Karaman, “Sanki tarımı bitirmek için özellikle uğraşıyorlar. Kentimizin ve Karadeniz’in en verimli ovalarına sahip Bafra ve Çarşamba’da 46 bine yakın tarım arazisi tapusunun ipotekli olduğunu görüyoruz. Beceriksizlikleri nedeniyle üretim maliyetleri altından kalkılamayacak hale geldi. Üretici bu yıl da para kazanamazsa ipotekli tapular bankalara geçecek” dedi.
SALIPAZARI’NIN YÜZDE 23’Ü İPOTEKLİ
İpotekli tarım arazilerinin, ilçelerdeki toplam tarım alanlarına olan oranını da açıklayan Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salıpazarı’ndaki toplam tarım arazilerinin yüzde 23’ü, Çarşamba’da yüzde 18’i, Ayvacık ve Tekkeköy’de yüzde 17’si, Terme, Vezirköprü ve Bafra’da yüzde 12’si, Asarcık ve Canik’te yüzde 10’u, Havza ve Atakum’da yüzde 8’i, Alaçam ve Yakakent’de yüzde 7’si ipotek altında. ‘Samsun’da her şey yolunda gidiyor’ diyen arkadaşlarımız mazeret üreteceğine çözüme odaklansınlar.”
250 MİLYAR LİRA BORÇ VAR
Samsun çiftçisiyle ile ilgili kara tablonun ülkenin tamamında aynı olduğunu, çünkü hükümetin köylüsünü desteklemek yerine ithalat yaparak başka ülkeleri desteklemeyi tercih ettiğini sözlerine ekleyen Karaman, “Bugün Türk çiftçisinin 250 milyar lira civarında borcu var. 2003 yılında 93 milyon hektar olan buğday ekim alanları 2021 yılında 67 milyon hektara düştü. Yine 2013 yılında sadece 1 milyon 116 bin ton buğday ithal edilirken 2021’de ithalat 8 milyon tonu geçti. İşte bu tablo çiftçiyi bitirdi. İşte bu tablo memuru, işçiyi, emekliyi evine ekmek alamaz duruma düşürdü. Sonra da suçu savaşa atıyorlar” diye konuştu.
TRAKTÖR GİBİ TARIM ALETLERİNE HACİZ KONULAMAYACAK
Türkiye’yi hallaç pamuğu gibi dağıtan AKP iktidarının son günlerini yaşadığını ve CHP’nin iktidara emin adımlarla yürüdüğünü söyleyen Karaman, tarımda atacakları önemli adımları şöyle sıraladı:
Kredi, su ve elektrik borçlarının faizi silinecek, kalan ana para taksitlere bölünecek.
Tarımsal üretimde mazottan vergi alınmayacak.
Ürün taban fiyatları bir yıl önceden açıklanacak.
Hububat, yağlı tohumlar, baklagiller gibi bazı ürünlere alım garantisi verilecek.
Sulama faturası hasattan sonra ödenecek.
Tarım desteklerine haciz konulamayacak. Borcundan dolayı çiftçiye üretim için gerekli traktör gibi hiçbir tarım aracı haczedilemeyecek.
Dahilde işleme rejimi kapsamı dışında, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatını yasaklayacağız.
Tarım alanları mutlaka korunacak. Tarlalarda ürün yerine gökdelenler ve konutlar yükselmeyecek.