Organize İşler Bunlar!
Samsun'da yaklaşık 30 yıldır isim yapmış ve günlük döviz hacimlerinin milyonlar olduğu belirtilen bu iki köklü firmaya adeta film gibi operasyon yapıldı.
Filmlere konu olabilecek bu olayı gelin birlikte irdeleyelim....
Organize suç örgütü lideri Galip Öztürk'ün birçok şirkette kurucu ortak olduğu Kazım Gürol Yılmaz ve Mithat Yılmaz amcaoğullarıdır. Her iki isimde defalarca Samsun'da vergi rekortmeni olmuştur.
Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde dolar kurundaki büyük yükseliş ile Samsun'da vergi rekortmeni olan Kazım Gürol Yılmaz, bankalardan kullandığı dolara endeksli kredileri ödeyemez hale gelir.
Kazım Gürol Yılmaz mülk zenginidir ve mülklerini bankalara teminat vererek krediler kullanmıştır.
Bankalar Kazım Gürol Yılmaz'a verdiği kredileri kurtarmak için teminat olarak almış olduğu mülkleri icra yolu ile satışa çıkarmaya başlar.
Tesadüfe bakın ki, satışa çıkan tüm mülkleri değerinin altında fiyata Mithat Yılmaz toplamaktadır.
Kazım Gürol Yılmaz'ın bankalara verdiği mülkler değerinin yaklaşık yüzde 40 aşağısında bir değerle amcaoğlu ve iş ortağı Mithat Yılmaz'a geçmektedir.
Tüm mülkler sorunsuz şekilde o dönem icra yoluyla değerinin altında fiyata Kazım Gürol Yılmaz'dan Mithat Yılmaz'a geçerken, Güneş Kuyumcu ve Döviz Bürosu'nun olduğu binada Kazım Gürol Yılmaz'ındır ve burada sorun başlar.
Güneş Kuyumcu ve Döviz Bürosu sahibi Recep Duman, kiracısı olduğu binanın icra yolu ile satışı yapılan ihaleye katılır. Recep Duman'ın ihaleye katılması ile kurulan tezgah bozulmuş olur ve mülkün Kazım Gürol Yılmaz'dan Mithat Yılmaz'a ucuz şekilde geçişi mümkün olmaz ve ihale iptal olur.
Tekrar ilahe yapılır, Güneş Kuyumcu ve Döviz Bürosu sahibi yine ihaleye katılır. 2’inci ihalede iptal edilir.
Recep Duman düzene çomak sokmuştur. Mülkün, Recep Duman'a bırakılmaması kafaya konmuştur.
Daha önce 10'larca mülk kolay şekilde Kazım Gürol Yılmaz'dan Mithat Yılmaz'a geçmiştir ama Recep Duman'ın düzene çomak sokması üzerine başka bir formül üretilmiştir.
Bu defa Recep Duman'a haber verilmeden Kazım Gürol Yılmaz borcunu ismi kamuoyundan gizlenen bir şahsa satmış. Şahıs Güneş Kuyumcu ve Döviz Bürosu'nun olduğu mülkü bankadan 24 milyon 400 bin TL'ye satın almıştır.
Bankadan 24 milyon 400 bin liraya alınan mülk için Recep Duman'dan 3 milyon dolar (O günkü dolar kuru ile 90 milyon lira) istenmiştir. Recep Duman değerinin çok üstünde istenen bu para karşısında, "kendisinin yolunmak istenen kaz” olarak görüldüğünü farkedince istenen parayı kabul etmez.
Zaten amaç; Recep Duman'ın kiracı olarak durduğu binayı alması değil, Samsun'daki döviz bürolarının yaptığı ciroya göz dikilmiştir.
Samsun'da bunlar yaşanırken, son yıllarda İlkay Kuyumcu isimli bir firma yükselmektedir. Kazım Gürol Yılmaz ve Mithat Yılmaz gibi Çarşambalı olan İlkay Kuyumcu iddialara göre; vergi rekortmenleri Yılmazlar'ın desteği ile sürekli yükselmektedir. Kuyumcuda yasak olmasına rağmen döviz bozduğu için 2 milyon lira ceza yemiştir ve bu borç pazarlıkla 250 bin liraya düşürülür.
Recep Duman, döviz bürosunun yerini kurtarmaya çalışırken, Galip Öztürk ile birçok şirkette kurucu ortak olan isimlerin desteklediği öne sürülen İlkay Kuyumcu, Çarşamba'da Döviz Bürosu açar.
Recep Duman'ın 3 milyon dolar vermeyeceğini söylemesi üzerine, mülk İlkay Kuyumcu'ya devredilir.
İddialara göre, Recep Duman'ı bitirmeyi kafasına koyan yapılanma, Samsun'da Galip Öztürk'e yakınlığıyla bilinen eski üst düzey yargı mensubunun sistem içindeki bağlantılarının devreye sokularak Recep Duman'ın ortağı olduğu başka bir şirketten ceza alması sağlanır.
Recep Duman, çok ortaklı başka bir şirketin küçük hissedarı olmasına rağmen, Ankara'da görülen dava neticesinde evrakta sahtecilikten ceza yemiştir. Yediği ceza Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bildirilir. BDDK, mahkeme kararı ışığında Recep Duman'ın başka şirketinden yediği ceza nedeniyle Samsun'daki Güneş Döviz Bürosu'nun çalışma ruhsatını iptal eder.
Recep Duman, yılbaşında kuyumcu dükkanını Samsun Çarşı isimli kendi mülküne taşımaya hazırlanıyor. Yerine de Çarşamba'dan İlkay Kuyumcu ve Döviz Bürosu'nun geleceği belirtildi.
Güneş Döviz Bürosu devredışı bırakılmıştı ama ortada halen büyük bir sorun vardı(!) Kaptan Döviz Bürosu...
Güneş Döviz Bürosu'nun hemen bitişiğinde Kaptan Döviz Bürosu faaliyet göstermekteydi.
İlkay Döviz Bürosu'nu Samsun'da kimse tanımıyor ve yıllardır bildikleri isim olan Kaptan Döviz Bürosu orada durdukça, İlkay Döviz Bürosu ile istedikleri ciroya ulaşmaları mümkün değildir.
Kaptan Döviz Bürosu, Kaptan Kuyumcu'nun içerisinde faaliyet göstermektedir. Yasalar gereği iki işletmenin girişlerinin aynı kapıdan olmaması gerekmektedir.
Bu kurala rağmen yıllardır Kaptan Kuyumcu ve Döviz Bürosu'nun aynı kapıdan girişi olmasına göz yumulmuştur.
Fakat, İlkay Döviz Bürosu'nu Samsun'a taşıma işi ortaya çıkınca, BDKK'ya yapılan yoğun şikayetler ışığında, BDDK harekete geçerek Kaptan Döviz Bürosu'na baskı yapmaya başlar.
Kaptan Kuyumcu'nun aynı yerinde faaliyet göstermeye devam edeceği ama şirket sahibinin Kaptan Döviz Bürosu'nu başka bir yere taşımak için hazırlıklarına başladığı bilgilerine ulaşıldı.
Samsun'da marka değeri olan Güneş ve Kaptan Döviz Büroları yerlerinden edilmiş ve yerine ilk olarak yasadışı şekilde döviz alım satımı yapmaktan ceza yemiş olan İlkay Kuyumcu'nun yeni açtığı İlkay Döviz Bürosu yeni yılla birlikte Samsun'un en işlek yeri olan Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda faaliyete geçirmeye hazırlandığı öne sürülüyor.
İddialara göre; uyuşturucu baronu Galip Öztürk, Gürcistan'da cezaevinde yatmaktadır ama yapılanması halen büyük paralara hükmedilen sektörlerde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bir sonraki yazımda buluşmak umuduyla...