Samsun Büyükşehir Cadı Kazanı

Türkiye'de siyaset Pazar günü yapılacak CHP Kurultayı'na kilitlenmiş durumda. Kemal Kılıçdaroğlu devam mı diyecek, yoksa yenilikçilik isteyen CHP'lilerin adayı Özgür Özel mi kazanacak? Yerel seçimlere kısa süre kala tüm gözler CHP Kurultayında. Kılıçdaroğlu ile devam edilmesi durumunda, İYİ Parti'nin kesinlikle ittifak yapmayacağı, Özel'in kazanması durumunda ise ittifak konusunda yumuşama yaşanabileceği kulislere yansıyor. Kongrenin ittifakı da şekillendirebileceği için tüm partiler kongreye kilitlenip, seçim stratejisini kongre sonucuna göre belirlemeyi amaçlıyor.

 

CHP Kurultayı'nın ardından, Türkiye'nin tam anlamıyla yerel seçim atmosferine girmesi beklenirken, AK Parti, CHP ve İYİ Parti'nin muhtemel Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayları kulislerde dillenmeye başladı. AK Parti'de Mustafa Demir, Mehmet Muş ve Fuat Köktaş isimleri öne çıkarken, İYİ Parti'de Erhan Usta ile Mehmet Çakar isimleri konuşuluyor. CHP'de ise Hayati Tekin ve Cevat Öncü isimleri öne çıkıyor.

 

AK PARTİ'NİN SEÇİM KOZU MUŞ
AK Parti'de Samsun Büyükşehir Belediyesinin mevcut Başkanı Mustafa Demir'in tekrar aday olmak istediği biliniyor. Mustafa Demir'in hastalığı ve 4.5 yılda Samsun Merkez'deki seçmenle kucaklaşamamış olması Demir için dezavantaj oluşturmakta. Demir dışında eski milletvekili Fuat Köktaş'ın da aday olabilmek için yoğun kulis çalışmaları yaptığı kamuoyuna yansıyor. Köktaş'da tıpkı Demir gibi Samsun'da sıcak bakılmayan isimler arasında. AK Parti'de aday olabilecek en güçlü iki isim olarak Demir ve Köktaş isimleri öne çıkarken, AK Parti'nin CHP ve İYİ Parti'nin ittifak yapmayarak ayrı adaylarla seçime gitmesi durumunda iki isimden biri ile seçimlere katılacağı düşünülüyor.

 

CHP Kurultayı'ndan değişim çıkması durumunda CHP ve İYİ Parti'nin Samsun'da ittifak yapma olasılığının doğabileceği ve bu durumda ne Demir ne de Köktaş'ın ikili yarışta başarı sağlamasının mümkün olmayacağı öne sürülüyor. İYİ Parti ve CHP'nin ortak adayla Samsun'da seçime girmesi durumunda, AK Parti'nin Mehmet Muş kozunu öne sürmeyi planladığı konuşuluyor. Samsun Milletvekili Muş'u kazanılacak bir seçimde aday yaparak AK Parti'nin meclisteki sandalye sayısını düşürmek istemeyen Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerin riske girmesi durumunda Muş'u sahaya süreceği siyasi kulislerde dilleniyor. Muş'un kısa sürede sergilemiş olduğu performans Samsun halkının takdirini topluyor.

 

İYİ PARTİ'DE USTA MI ÇAKAR MI?
İYİ Parti genel seçimlerde Samsun'da Erhan Usta'ya güvenmiş ve hayal kırıklığı yaşamıştı. Seçimlerden önce Usta ile iki milletvekilinin meclise gitmelerinin kesin olacağı kamuoyunda dillenirken, MHP'nin biraz daha oy alması durumunda İYİ Parti'nin bir milletvekili daha çıkaramayacağı bir sonuç ile seçimler bitti. İYİ Parti, Erhan Usta ile bir milletvekilini Samsun'da zor çıkarırken, Usta'nın yerel seçimlerde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacağı kulislerde dillenmeye başlandı. Usta'ya bağımsız olarak 2019 yılında Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldmuş ve seçmenden büyük destek görmüştü. Samsun seçmeni, Usta nedeniyle seçimlerde AK Parti'li Mustafa Demir'in seçimleri kazanmasına neden olunduğu gerekçesiyle tepkisini devam ettiriyor.

 

İYİ Parti'de Erhan Usta'nın yanı sıra son günlerde Mehmet Çakar ismi ön plana çıkmaya başladı. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Çakar'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile 2 kez bizzat yüzyüze görüştüğü öğrenildi. 2019 yılında İYİ Parti'den Çakar'ın aday gösterileceği ama CHP ile İYİ Parti'nin ittifak yapması üzerine ittifak adayı olarak Hayati Tekin'in öne çıktığı belirtiliyor. Önümüzdeki Mart ayında yapılacak seçimlerde Çakar isminin yine gündeme geldiği görülüyor.

 

CHP'DE İŞLER KARIŞIK
CHP'de kurultay öncesi kimse sahaya çıkmak istemiyor. 2019 yılında CHP ile İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı adayı olan Hayati Tekin ismi CHP içerisinde yine dilleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mevcut ekibinden bazı isimlerle kan uyuşmazlığı yaşadığı belirtilen Tekin'in Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda adaylığa sıcak bakmadığı öğrenildi. Özgür Özel'in kurultaydan zaferle ayrılması durumunda CHP'nin en güçlü adayları arasında Tekin isminin öne çıkmasına kesin gözle bakılıyor.

 

Hayati Tekin'in dışında, Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığı yapmış olan ve Samsun halkı tarafından sevilen Cevat Öncü ismi CHP'de öne çıkıyor. Öncü'nün adaylığa sıcak baktığı ve Samsun için projeler hazırladığı bilgilerine ulaşıldı. CHP tabanı tarafından sevilen isimler arasında olan Öncü'nün seçimlerde Samsun'da bir sinerji oluşturabileceği düşünülüyor.

 

HABER: BERAT GONCA