Samsun’a Uçan Tren Gelecek Mi?

Dünya 12 yıldır HYPERLOOP denilen ve trenlerin demiryolu değmeden 3.000 kilometre hızla gitmesini sağlayacak teknolojinin üzerinde çalışıyor. Yer çekimi olmayan vakumlu tüpler içinde manyetik kaldırma sistemiyle raylara değmeden gidecek tren için dünyanın birçok ülkesinde deneme seferleri yapılıyor.

12 yıl önce projeyi ilk başlatan da kim dersiniz? Dünyanın en zengin ve aynı zamanda en güçlü adamlarından birisi olan Elon Mask tabi ki. Mask’ın şimdiki hedefi ise, İngiltere’den  okyanusun altından Amerika’ya kadar HYPERLOOP ağı kurmak ve bu mesafeyi bir saate düşürmek. Tabi bugünden yarına olacak iş değil. Belki 5, belki 10 yıl sonra bitecek, ama bitecek.

Siz bakmayın, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Samsun – Ankara hızlı tren hattını sürekli ısıtıp Samsun halkının önüne koymasına. Bu projenin en erken 2053 yılına ertelendiğini hepimiz biliyoruz. Kaldı ki 2026 yılının sonuna kadar yeni proje olmayacağı, sadece yüzde 75’i tamamlanan kamu yatırımlarının aciliyet sırasına göre devam edeceğini açıklamadılar mı? Yılbaşından sonra illerin yatırım bütçeleri açıklanacak, biz de göreceğiz.

İddia ediyorum; Samsun-Ankara hızlı treninden önce Londra-New York uçan treni devreye girecektir. Hazır seçim de yaklaşırken AKP’ye önerim şudur;

“SAMSUN’A HIZLI DEĞİL UÇAN TREN GETİRECEĞİZ” desinler.

Sevgili yerel medyamıza da aflarına sığınarak bir çift laf ettikten sonra dünya nelerle uğraşıyor, birlikte ona bakalım.

Medya, iktidarların ya da siyasi partilerin değil, halkın sözcüsüdür.

Siyaseti burada bırakalım ve meraklılarına dünyayı anlatmaya devam edelim.

Virgin Hyperloop, ilk başarılı insanlı testini 2020 yılında gerçekleştirdi. Hindistan’ın Maharashtra Eyaleti, Mumbai-Pune arasında Virgin şirketi ile Hyperloop hattı planlıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dubai ve Abu Dhabi arasında Hyperloop hattı kurulması için çalışıyor. İspanya, Fransa, Almanya gibi ülkeler çeşitli Hyperloop prototiplerinin testlerini gerçekleştiriyor.

Dünya, ormanları akarsuları yok eden enerji yerine sonsuz ve çevreye zarar vermeyen füzyon enerjisinin peşinde. Füzyon enerjisi, atom çekirdeklerinin birleşerek daha ağır çekirdekler oluşturduğu bir süreçten elde edilen enerjidir. Bu süreçte, güneş ve diğer yıldızların enerji kaynağını dünyaya yönlendirmeyi amaçlıyor. Füzyon, hafif atom çekirdeklerinin (genellikle hidrojen izotopları olan döteryum ve trityum) birleşmesi sırasında açığa çıkan muazzam miktarda enerjiye dayanıyor.

Karbondioksiti havada yakalayan Clime works teknolojisi, genetik hastalıkları tedavi etmek için DNA üzerinde hassas düzenlemeler yapan Genom Düzenleme (CRISPR) teknolojisi, 3D baskı ile insan dokuları ve organları oluşturma, insan gibi hareket eden ve görevleri yerine getiren robotlar, kendi kendini onaran malzemeler bunlardan sadece birkaç örnek.

Türkiye’ye bir de böyle bakalım istedim, kalın sağlıcakla.

muhtarsamsunetikhaber@gmail.com