Samsun'da Atakum Kurupelit Yat Limanı ÇED Toplantısında Gergin Anlar Yaşandı
Kurupelit Yat Limanı için, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin katılımı ile yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında projenin amacı açıklandı. Teknik detaylar ve proje ayrıntılarıyla ilgili bilgilendirilmede bulunuldu. Kurupelit İtfaiye binasında yapılan ÇED toplantısına, İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı İmren Nilay Tüfekçi, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, yerel seçimlerde CHP'nin Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu CHP Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek ve Atakumlular katıldı.
Projenin teknik detayları hakkında bilgiler veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin denizin doldurularak 44.2 hektarlık alan içine açık tamirat atölyeleri, yatçı depoları ve çamaşır, bulaşık, duş alanları, tenis kortu, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna, sosyal tesisler ve restoren kafe kompleksi, açık otopark alanı, akaryakıt rıhtımı, palamar ofisi, kiralanabilir ticari alanlar (market, restoran, lokanta ve alışveriş mağazaları gibi), idari bina, gümrük işlemleri ve yemekhane, yat kulübü yapılacağı bildirildi. Dolgu çalışmaları sırasında 608 bin 672 metreküp malzeme kullanılacağı öngörüldüğü ifade edildi.
Samsun Çevre Platformu adına açıklama yapan Adnan Korkmaz, Kurupelit Yat Limanı hatalı bir proje olduğunu belirterek, "Samsun sahillerinin hızla tahrip olması ve devamında yok oluşunun nedeni, sahillere yapılan bilimsel ve teknik görüşlerden uzak yatırımlardan kaynaklanmaktadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimsel ve teknik verilerden yoksun projelendirme sonucu inşa edilen Atakum Yat Limanı (Kurupelit), bulunduğu bölgedeki dalga hareketlerini doğu istikametine yönlendirerek, doğusunda bulunan sahillerde tahribat oluşturmaya başlamış ve bu tahribatın devam ettiği, Kurupelit’in doğusunda yer yer 15-20 m civarında sahilin yok olduğu görülmektedir" diye konuştu.
Toplantıda söz alan CHP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Hasan İpek yaptığı konuşmada, 23 Ekim 2023 tarihinde Atakum Belediye Meclisinin aldığı karara rağmen bakanlığın bu kararı göz ardı ettiğini ve uygulamadığını belirterek, "Atakum Belediye Meclisi 23 Ekim 2023 tarihinde buranın teknik boyutuyla sakıncalarını belirten yazılı bir karar alarak Bakanlığa gönderdi. Bakanlık ise bu karara rağmen 1/5000 ve 1/1000 uygulama imar planını askıya çıkardı. Demokrasi ise demokrasi ama Atakum Belediye Meclis kararını Bakanlık bu projede dinlememiştir. Demokrasi kurallarına uymamıştır. Meclisin kararı neden göz ardı edilmiştir? diye sordu.
Yerel seçimlerde CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan İnşaat Mühendisi Cevat Öncü'de bir konuşma yaparak, "Bu proje Mustafa Demir'in rant projesidir. Samsun ve Atakum halkına rağmen bu proje yapılmamalıdır Burada yapılacak mendirek dereköy Balıkçı barınağında olduğu gibi doğu tarafında 2040 yılına kadar 50 metre sahil oyulmalarına neden olacaktır. Bakanlık çalışmalarında bunu göremedim, ama Samsun bu tecrübeyi yaşamıştır. Samsun İnşaat Mühendisleri Başkanlığı yaptığım dönemde Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde akademisyen hocalarımız laboratuar ortamında matematik formüllerle proje üzerinde çalıştılar. Yapılan çalışmalar sonucu 2040 yılına kadar 50 metre sahil oyulmaları yaşanacağı sonucu ortaya çıktı. Karadeniz sahili bu şekilde harcanmamalı" diye konuştu.