Türkiye'nin En Genç Oda Başkanı Burak Şener Güven tazeledi
Samsun Mimarlar Odası tek liste ile gidilen seçimle başkanını belirledi. Mevcut başkan Murat Şener'in karşısına rakip çıkmadı. Türkiye'nin en genç Mimarlar Odası Başkanı olan Şener, gençliğine rağmen Samsun'da belediyelerin adeta korkulu rüyası olmayı başardı. Murat Şener'in güven tazeleyerek başkan seçildiği seçimde Özlem Melek Yalçınkaya, Nesrin Gülen, Sinem Çokçetin, Büşra Abdikoğlu, Melike Nur Kolcu ve Umut Meral yönetime seçildi.
Genel kurula katılan üyelere seslenen Şener şu şekilde konuştu:
"Göreve geldiğimiz ilk günden bugüne kadar mimarlık mesleği için verdiğimiz emek, bugün bizlere başka bir geleceğe işaret ediyor. Mimarlar Odasını siyasi bütün tartışmaların uzağında tutarak yaptığımız çalışmalarla, öncelikle mesleğin ve sonrasında kentin savunucusu olmak için çaba gösterdik.
Ülkemiz, Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında deprem gerçeğiyle yüz yüze kalmıştır. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler ve sonrasındaki artçı depremler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ) büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açmıştır.
Oldukça geniş bir coğrafyayı etkileyen depremlerde resmi açıklamalara göre 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği, 107.204 kişinin ise yaralı olduğu belirtilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıklamalarına göre Hatay’da 13 bin 883, Kahramanmaraş’ta 7 bin 295, Adıyaman’da 5 bin 826, Malatya’da 4 bin 197, Gaziantep’te ise 3 bin 805 olmak üzere bölgede 36 bin 932 bina deprem anında yıkılmıştır. Toplam 872 bin bağımsız bölümden oluşan 311 bin bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir.
Cumhuriyet tarihimizin en ağır felaketiyle karşı karşıya kaldığımız 6 Şubat depremleri bugüne kadar yaşadığımız pek çok büyük depreme karşın ülkemizin, şehirlerimizin, binalarımızın, kurumlarımızın ve halkımızın depreme hazır olmadığı gerçeğini çok acı biçimde ortaya koymuştur.
1950’lerden bu yana genişleyerek sürdürülen plansız sanayileşme ve kentleşmeyi kalkınma modeli olarak benimseyen, insanları ve kenti sermaye birikimi için ucuz işgücü ve ucuz altyapı aracı olarak ele alan, bu plansızlığın sosyal ve kültürel boyutunu, toplumsal maliyetini göz ardı ederek daha fazla para ve kazanç peşinde olan anlayışın kaçınılmaz sonuçlarından birisi de doğa olaylarının afete/felakete dönüşmesi sonucunu doğurmuştur.
Samsun Şube olarak; TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu ile birlikte üyelerimizin de desteğini alarak deprem bölgesine ayni yardımlarda bulunulmuş, bunun yanı sıra yine meslektaşlarımızın desteği ile deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarında katkı sağlanmıştır. Katkı sağlayan tüm üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyor, hasar tespit çalışmalarına katılmak üzere yola çıktığı esnada yolda kaza geçirerek hayati tehlike atlatan üyemiz Selamet ER’e ayrı bir parantez açarak ayrıca teşekkür ediyoruz.
Bölgemizde bir mevsimde art arda 3 adet sel felaketi oluşmuştur. Son yıllarda giderek artan ve ne yazık ki rutin hale gelen sel felaketlerine karşın, yerleşim yerlerinde yıkımlara sebep olan ve yıllardır uygulanan yanlış planlama ve rant odaklı altyapı ve kentleşme politikaları yaşanan acılara ve kayıplara rağmen sürdürülmektedir. Gerek merkezi hükümet gerekse Yerel Yönetimler tarafından bir an önce bilime ve şehircilik ilkelerine uygun altyapı ve planlama çalışmalarını benimsemeleri gerekmektedir.
Bugün meslek pratiğinin içerişinde olan meslektaşlarımız verdikleri emeğin karşılığını alamıyor. Proje üreten mimarların artan pahalılıktan dolayı ofislerini ayakta tutmakta zorlandıklarını, çalışan mimarların düşük ücretlerle çalışmaya mecbur bırakıldıklarını, hatta birçok meslektaşımızın meslek dışında çalışmak zorunda kaldıklarını biliyor, kamuda çalışan mimarların baskılara maruz kaldığını, emekli mimarların ise düşük emekli aylıklarından kaynaklı, maddi kaygılar nedeniyle imzacılığa zorlandıklarının farkındayız. Bütün bunlar yetmezmiş gibi sosyal bağın azalması ile birlikte meslek ortamı birçok çözümsüz problem ile baş başa kalmış durumdadır. Bunların çözümü ise meslektaşlarımız ile Mimarlar Odamızın çatısı altında bağlarını güçlendirmek, hiçbir siyasi ideoloji, dil, din, ırk ayırt etmeksizin sadece mesleğe odaklanmış bir örgüt yapısı ile bu saydığımız ve sayamadığımız birçok problemin çözüme ulaşacağının kanaatindeyiz.
Ortaya koyulan bu sorunlar; geçmiş kırgınlıkları bir kenara koyarak, mesleği için çabalayan, ortaya koyduğu azim ve heyecanla Odası ile aynı yolda yürüyen, sendelediğinde birlikten destek alan her bir üye için Mimarlar Odası olması gereken yerde olacaktır. Çalışma dönemimiz içerisinde aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Sizleri 17. Dönem Yönetim kurulumuzun adına teşekkürlerimizi sunuyor saygı ve sevgiyle selamlıyoruz."
Haber: Sezer SEZER