150 Milyon Euroluk Fabrika, Fındık Deposu Oldu
150 Milyon Euroluk Fabrika, Fındık Deposu Oldu
Türkiye'de 2021 yılında kilosu 5 lira olan şeker, bugün kilosu 25 liradan satılırken, iktidar önlem olarak şeker üretimini artırmak yerine 150 Milyon Euro değerindeki Çarşamba Şeker Fabrikası'nın fındık deposu olarak kullanılmasına göz yumuyor.
Türkiye'de 2021 yılında kilosu 5 lira olan şeker, bugün kilosu 25 liradan satılırken, iktidar önlem olarak şeker üretimini artırmak yerine 150 Milyon Euro değerindeki Çarşamba Şeker Fabrikası'nın fındık deposu olarak kullanılmasına göz yumuyor.
AK Partili siyasetçilerin sürekli açılacağı sözünü verdiği Çarşamba Şeker Fabrikası’nda 11 yıl önce üretimi durdurulmuştu. Fabrikanın yıllık devlete maliyeti 50 milyon lira. Her yıl çalışmadan devletin kasasından 50 milyon lira çıkan fabrikanın çalışır duruma geçmesi için 130 milyon lira gerekiyor. 2021 yılında beyaz toz şekerin kilosu marketlerde 5 liradan satılırken, bugün şekerin kilosu 25 liradan satılmakta. Şekerin dudak uçuklatan fiyat artışı karşısında hükümetin önlem olarak şeker fabrikalarında şeker üretimini artırma yoluna gitmesi gerekirken, 150 milyon Euro değerindeki Çarşamba Şeker Fabrikası'nın fındık deposu olarak kullanılmasına göz yumuluyor.
Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe bu duruma isyan ederek, kristal şeker üreterek, depolarında şeker çuvallarının bulunması gereken Çarşamba Şeker Fabrikası’nın depolarının fındık çuvalları ile dolmasının, pancar üreticilerini üzdüğünü belirtti. Çarşamba Şeker Fabrikası’nın belirsizlik içerisinde ki sürecinin bölge ekonomisine zarar verdiğini belirten Başkan Sinan Türe, şeker fabrikasının faaliyete geçmemesinin üreticiye de tüketiciye de maddi külfet olduğunu ifade etti.
“FATURA TÜKETİCİYE”
Başkan Sinan Türe, “Üretime başlama konusu henüz netleşmeyen Çarşamba Şeker Fabrikası’nın kapalı kaldığı her an Samsun ve Karadeniz esnafının ve Bölge halkının hanesine zarar olarak yazılmaktadır. En son şeker üretimini 12 yıl önce yapan ve ambarlarında şeker bulunmayan Çarşamba Şeker Fabrikasından şeker almak isteyen bölge üreticileri şeker olmadığı için diğer fabrikalara yönlendirilmekteler. Zaten ekonomik krizin pençesinde kıvranan bölge esnafı, şeker ihtiyacını en yakın fabrika olan 325 km uzaklıkta bulunan Kastamonu Şeker Fabrikasından temin etmek zorunda bırakılmaktadır. Mazot fiyatlarının tarihi seviyelere çıktığı bu ortamda oluşan nakliye faturası da dolayısı ile tüketiciye ödetilmektedir.” dedi.
“EN AZ 15 BİN TL NAKLİYE ÜCRETİ ÖDÜYORLAR”
Başkan Türe açıklamasının devamında, “Şu an Çarşamba Şeker Fabrikasından kristal şeker alamayan bölge esnafı, Kastamonu Şeker Fabrikasından 1 kamyon yani 25 ton şeker aldığında, Çarşamba ilçesine en az 15 bin TL nakliye bedeli ödemek zorunda kalmaktadır. Trabzon gibi Karadeniz İlleri için oluşacak nakliye masrafını takdirinize bırakıyoruz. Bu fark ister istemez ürünlere yansıtılmakta olup, nihayetinde bedelini her zaman olduğu gibi tüketici ödemek zorunda kalmaktadır.” şeklinde konuştu.
“ŞEKER ÇUVALLARI YERİNE FINDIK ÇUVALLARI”
Türe, “Asli görevi kristal şeker üretmek olan ve depolarında şeker çuvalları olması gereken Çarşamba Şeker Fabrikasının ambarları Toprak Mahsulleri Ofisinin kullanımına verilmiş olup fındık deposu olarak kullanılmaktadır. Tabii ki fındık üreticileri de başımızın tacıdır ancak sıfırdan inşa edilmesi en az 150 Milyon Euro olan bölgenin en büyük sanayi kuruluşu olan Çarşamba Şeker Fabrikasının depo olarak kullanılması aklı başında olan her kesimi üzmektedir. Israrla söylediğimiz gibi, kristal şeker her ülke için tıpkı buğday unu gibi olmazsa olmaz bir üründür. Hal böyle iken Çarşamba Şeker Fabrikasının üretim yapmaması ve depo olarak kullanılması akla ziyan bir durumdur. Tartışılmaz olan şudur ki, kristal şeker üretimine gerekli önemi vermez isek korkarım ki son pişmanlık kesinlikle fayda vermeyecektir. ” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.