Vizyon Kuyumcu

6 Ay Ücretli Doğum İzni Memurlara Kreş Ödeneği. Teklif TBMM'ye Sunuldu

Ekonomi 24.10.2024 - 11:58, Güncelleme: 24.10.2024 - 11:58
 

6 Ay Ücretli Doğum İzni Memurlara Kreş Ödeneği. Teklif TBMM'ye Sunuldu

Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu nüfus düşüş sorununa çözüm bulmak amacıyla doğurganlığı artırmaya yönelik Meclis'e bir kanun teklifi verdi.

Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, düşen doğum hızı oranını yükselteceğini düşündüğü bir yasa teklifinde bulundu. ANNELİK İZNİ 24 HAFTAYA ÇIKARILSIN Ersoy'un sunduğu yasa teklifi, kadınların doğum sonrası 8 hafta olan izin süresini 24 haftaya çıkararak, doğum yapan kadın çalışanların hem çocuklarına daha iyi bakabilmelerini hem de iş hayatlarına daha kolay dönmelerini amaçlıyor. Ayrıca, bu süre içinde elde ettikleri gelirlerin gelir vergisinden istisna tutulmasıyla ekonomik yüklerinin hafifletilmesi hedefleniyor. 2 YIL GELİR VERGİSİ İSTİSNASI DA TEKLİFTE YER ALIYOR Teklifin gerekçesinde, şu görüşlere yer verildi: Ülkemizde kadın memur ve işçilere doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre ile izin verilmektedir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenmektedir. Ülkemizde doğurganlık oranlan; ekonomik gerekçeler, doğum sonrası izinlerinin az olması, esnek ve uzaktan çalışmanın yeterince yaygınlaşamaması, kreş ve bakım süreçleri gibi nedenlerden dolayı düşmektedir. Bu konularda yapılacak düzenleme ile ülke kalkınması ve kadın istihdamına katkı sağlanacak, doğum hızı artması neticesinde ülkemizdeki genç nüfus oranı artacak, doğum izninin artırılması sonucu bebeklerin anne sütü ile beslenmesi sağlanarak hem ekonomik kazanç sağlanacak hem de sağlıklı nesillerin yetişmesi sağlanacaktır. Gerekçede ayrıca yeni doğan her çocuğun aile bütçesine ek mali külfeti olduğuna dikkat çekilerek “Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile doğum yapan annelerden 24 ay boyunca gelir vergisi kesilmeyerek, aile bütçesine katkı sağlanarak doğacak çocuğun ek mali külfeti karşılanarak doğum teşvik edilmektedir” denildi. Teklif ile, kreş veya gündüz bakımevi hizmeti sunulmayan kurumlarda görev yapan devlet memurlarından 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunanlara, her çocuk için aylık 2000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda kreş ödeneği verilmesi de öngörülüyor. Kaynak: Türkiye Gazetesi
Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu nüfus düşüş sorununa çözüm bulmak amacıyla doğurganlığı artırmaya yönelik Meclis'e bir kanun teklifi verdi.

Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, düşen doğum hızı oranını yükselteceğini düşündüğü bir yasa teklifinde bulundu.

ANNELİK İZNİ 24 HAFTAYA ÇIKARILSIN
Ersoy'un sunduğu yasa teklifi, kadınların doğum sonrası 8 hafta olan izin süresini 24 haftaya çıkararak, doğum yapan kadın çalışanların hem çocuklarına daha iyi bakabilmelerini hem de iş hayatlarına daha kolay dönmelerini amaçlıyor. Ayrıca, bu süre içinde elde ettikleri gelirlerin gelir vergisinden istisna tutulmasıyla ekonomik yüklerinin hafifletilmesi hedefleniyor.

2 YIL GELİR VERGİSİ İSTİSNASI DA TEKLİFTE YER ALIYOR
Teklifin gerekçesinde, şu görüşlere yer verildi: Ülkemizde kadın memur ve işçilere doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre ile izin verilmektedir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenmektedir. Ülkemizde doğurganlık oranlan; ekonomik gerekçeler, doğum sonrası izinlerinin az olması, esnek ve uzaktan çalışmanın yeterince yaygınlaşamaması, kreş ve bakım süreçleri gibi nedenlerden dolayı düşmektedir. Bu konularda yapılacak düzenleme ile ülke kalkınması ve kadın istihdamına katkı sağlanacak, doğum hızı artması neticesinde ülkemizdeki genç nüfus oranı artacak, doğum izninin artırılması sonucu bebeklerin anne sütü ile beslenmesi sağlanarak hem ekonomik kazanç sağlanacak hem de sağlıklı nesillerin yetişmesi sağlanacaktır.

Gerekçede ayrıca yeni doğan her çocuğun aile bütçesine ek mali külfeti olduğuna dikkat çekilerek “Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile doğum yapan annelerden 24 ay boyunca gelir vergisi kesilmeyerek, aile bütçesine katkı sağlanarak doğacak çocuğun ek mali külfeti karşılanarak doğum teşvik edilmektedir” denildi. Teklif ile, kreş veya gündüz bakımevi hizmeti sunulmayan kurumlarda görev yapan devlet memurlarından 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunanlara, her çocuk için aylık 2000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda kreş ödeneği verilmesi de öngörülüyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.