Vizyon Kuyumcu

Faizler yükselişe geçti! Tırmanış sürüyor

Ekonomi 25.07.2024 - 23:05, Güncelleme: 25.07.2024 - 23:05
 

Faizler yükselişe geçti! Tırmanış sürüyor

Merkez Bankası'nın TL'yi güçlendirme hamleleri sürüyor. Faizleri bir süredir sabit tutan Merkez Bankası'nın ne zaman faiz indirimine gideceği merakla bekleniyor.

Merkez Bankası'nın geçen haftaki toplantısında faizleri yüzde 50'de sabit tutması, gözleri mevduat faizlerine çevirdi. Bir dönem 44-47 bandına düşen faizlerin tekrar yüzde 50'ye yükselmesi bekleniyor. Bu duruma 1 milyon TL'si olan ne kadar fazladan gelir elde edecek? Temmuz toplantısında politika faizini %50'de sabit tutan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasadaki fazla likiditeyi azaltmak amacıyla "TL'de alıcı konumuna geçme" kararı aldı. Bu adım, enflasyonla mücadele çerçevesinde TL mevduat getirilerinin yüksek kalmasını amaçlıyor. Son dönemde %44-47 bandına kadar gerileyen mevduat faizlerinin yeniden %50'ye yaklaşması bekleniyor. 3 puanlık bu fark, 1 milyon TL'lik mevduat için ne kadar kazanç anlamına geliyor? Türkiye gazetesinden Ömer Faruk Bingöl'ün haberine göre, TCMB salı günü aldığı kararla politika faizini %50'de sabit tutarken, piyasada oluşan "TL likidite fazlalığını sterilize etmek" için bir dizi tedbir alıyor. Merkez Bankası, yakın zamana kadar bankalara çeşitli vadelerle TL verip döviz alarak swap işlemleri yapıyordu. Ancak şimdi, Türk lirası karşılığında döviz ve altın alma ihalelerine başlayacak ve döviz karşılığında TL swap işlemlerini sona erdirecek. DÖVİZ REZERVLERİ ARTTI Bu tedbirlerle birlikte TCMB, "piyasadan TL alan" konumuna geçecek ve fazla TL likiditesini sistemden çekecek. Yerel seçimlerden sonra hızlanan yabancı sermaye girişi ve döviz hesaplarındaki çözülme ile birlikte, TCMB'nin swap hariç net rezervleri 20 milyar doların üzerine çıktı. 12 Temmuz haftasında toplam rezervler ise 153,8 milyar dolarla rekor kırdı. Yeterli döviz rezervine ulaşan TCMB, şimdi TL likiditesine odaklanıyor. MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELEBİLİR Son dönemde mevduat faizlerinde %44-47 bandına kadar düşüş yaşandı. TCMB’nin aldığı son tedbirlerle birlikte, gecelik TL faizleri bu hafta yeniden %50'nin üzerine çıkmaya başladı. Bu, dengeli bir TL likiditesi ve mevduat faizlerinde bir miktar artış öngörülüyor. Piyasa beklentisi, mevduat faizlerinin %50 ve üzerine çıkacağı yönünde. 1 MİLYON TL'NİN GETİRİSİ Mevduat faizlerindeki 3 puanlık bir artış, 1 milyon TL'lik mevduatta yıllık 30 bin TL ek getiri anlamına geliyor. Aylık bazda ise; %47 faizle bağlanan 1 milyon TL, ayda brüt 39 bin 166 TL getiriyor. %50 faiz uygulanan hesaplarda ise 1 milyon TL’nin aylık getirisi 41 bin 166 TL’ye çıkıyor. Bu hafta alınan tedbirlerle gecelik faizlerin %50'nin üzerine çıkması halinde, 1 milyon TL’nin aylık getirisi 2500 TL artacak. LİKİDİTE FAZLALIĞI NEDİR? Likidite fazlalığı, "dolaşımdaki yerli para arzının yüksek olması" anlamına gelir. Böyle durumlarda merkez bankaları, para arzını para politikasının hedefleri doğrultusunda düzenlemek için devreye girebilir. Türkiye’de de TL likidite fazlalığı nedeniyle gecelik faizler, geçen hafta %50 olan politika faizinin altında seyretmişti. Bu durum, mevduat faizlerinde düşüşe yol açarak, para politikasının hedefi olan enflasyonla mücadelede çeşitli riskler oluşturuyordu.
Merkez Bankası'nın TL'yi güçlendirme hamleleri sürüyor. Faizleri bir süredir sabit tutan Merkez Bankası'nın ne zaman faiz indirimine gideceği merakla bekleniyor.

Merkez Bankası'nın geçen haftaki toplantısında faizleri yüzde 50'de sabit tutması, gözleri mevduat faizlerine çevirdi. Bir dönem 44-47 bandına düşen faizlerin tekrar yüzde 50'ye yükselmesi bekleniyor. Bu duruma 1 milyon TL'si olan ne kadar fazladan gelir elde edecek?

Temmuz toplantısında politika faizini %50'de sabit tutan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasadaki fazla likiditeyi azaltmak amacıyla "TL'de alıcı konumuna geçme" kararı aldı.

Bu adım, enflasyonla mücadele çerçevesinde TL mevduat getirilerinin yüksek kalmasını amaçlıyor. Son dönemde %44-47 bandına kadar gerileyen mevduat faizlerinin yeniden %50'ye yaklaşması bekleniyor. 3 puanlık bu fark, 1 milyon TL'lik mevduat için ne kadar kazanç anlamına geliyor?

Türkiye gazetesinden Ömer Faruk Bingöl'ün haberine göre, TCMB salı günü aldığı kararla politika faizini %50'de sabit tutarken, piyasada oluşan "TL likidite fazlalığını sterilize etmek" için bir dizi tedbir alıyor. Merkez Bankası, yakın zamana kadar bankalara çeşitli vadelerle TL verip döviz alarak swap işlemleri yapıyordu. Ancak şimdi, Türk lirası karşılığında döviz ve altın alma ihalelerine başlayacak ve döviz karşılığında TL swap işlemlerini sona erdirecek.

DÖVİZ REZERVLERİ ARTTI
Bu tedbirlerle birlikte TCMB, "piyasadan TL alan" konumuna geçecek ve fazla TL likiditesini sistemden çekecek. Yerel seçimlerden sonra hızlanan yabancı sermaye girişi ve döviz hesaplarındaki çözülme ile birlikte, TCMB'nin swap hariç net rezervleri 20 milyar doların üzerine çıktı. 12 Temmuz haftasında toplam rezervler ise 153,8 milyar dolarla rekor kırdı. Yeterli döviz rezervine ulaşan TCMB, şimdi TL likiditesine odaklanıyor.

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELEBİLİR
Son dönemde mevduat faizlerinde %44-47 bandına kadar düşüş yaşandı. TCMB’nin aldığı son tedbirlerle birlikte, gecelik TL faizleri bu hafta yeniden %50'nin üzerine çıkmaya başladı. Bu, dengeli bir TL likiditesi ve mevduat faizlerinde bir miktar artış öngörülüyor. Piyasa beklentisi, mevduat faizlerinin %50 ve üzerine çıkacağı yönünde.

1 MİLYON TL'NİN GETİRİSİ
Mevduat faizlerindeki 3 puanlık bir artış, 1 milyon TL'lik mevduatta yıllık 30 bin TL ek getiri anlamına geliyor. Aylık bazda ise;

%47 faizle bağlanan 1 milyon TL, ayda brüt 39 bin 166 TL getiriyor.

%50 faiz uygulanan hesaplarda ise 1 milyon TL’nin aylık getirisi 41 bin 166 TL’ye çıkıyor.

Bu hafta alınan tedbirlerle gecelik faizlerin %50'nin üzerine çıkması halinde, 1 milyon TL’nin aylık getirisi 2500 TL artacak.

LİKİDİTE FAZLALIĞI NEDİR?
Likidite fazlalığı, "dolaşımdaki yerli para arzının yüksek olması" anlamına gelir. Böyle durumlarda merkez bankaları, para arzını para politikasının hedefleri doğrultusunda düzenlemek için devreye girebilir. Türkiye’de de TL likidite fazlalığı nedeniyle gecelik faizler, geçen hafta %50 olan politika faizinin altında seyretmişti. Bu durum, mevduat faizlerinde düşüşe yol açarak, para politikasının hedefi olan enflasyonla mücadelede çeşitli riskler oluşturuyordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.