Samsun’da Mimarlar Odası Ekim Ayı Boyunca Etkinlik Düzenleyecek
Samsun’da Mimarlar Odası Ekim Ayı Boyunca Etkinlik Düzenleyecek
Samsun'da Mimarlar Günü olması sebebiyle Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener yapmış olduğu basın açıklamasında, "Mimarlık Haftası Etkinlikleri çerçevesinde Ekim ayı boyunca çeşitli etkinliklerimiz olacak" dedi.
Samsun'da Mimarlar Günü olması sebebiyle Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener yapmış olduğu basın açıklamasında, "Mimarlık Haftası Etkinlikleri çerçevesinde Ekim ayı boyunca çeşitli etkinliklerimiz olacak" dedi.
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından Birleşmiş Milletler Habitat Günü ile paralel biçimde ilk kez 1985 yılında kutlanan Dünya Mimarlık Günü her yıl farklı bir tema kapsamında çeşitli etkinlikler ile mimarlığın, kentlerimizde ve yaşam alanlarımızdaki sorunların toplum gündemine getirilmesini, farkındalık oluşturulmasını amaçlamakta. Bu çerçevede Samsun Mimarlar Odası da çeşitli etkinlikler düzenliyor.
Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile Mimarlar Odası Samsun Şubesi ortaklığında 6 Ekim Cuma günü program düzenlendi. Programda Canan Berk “Mekan”, Selin Alıcı İnci “Yer ve Mekan İle İlişki Kurmak”, Embiya Sancak “Samsun’da Cumhuriyet Dönemi Mimarisi”, Kaan Gökçakan “Tasarım Eğitiminde Enformel Yaklaşımlar: Workshoplar”, Zeynep Gür “Mimarlık Tarihi Yazımı ve Arşiv: Güncel Örnekler”, Yeşim Görmüş “Boşluğun Mimarideki Temsiliyet Süreci”, Workshop: “Düşün Söyle Duy Çiz” konularını ele aldılar.
Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener program öncesi yaptığı konuşmada, Dünya Mimarlık Günü bu yıl 2 Ekim 2023 tarihinde “Dirençli Topluluklar için Mimarlık” teması ile Uluslararası Mimarlar Birliği üyesi yüzden fazla ülkede bir milyondan fazla mimar tarafından kutlanacağını belirterek, " Mimarlar Odası olarak bu çerçevede, tüm birimlerimiz ve yetmiş bini aşkın meslektaşımız ile Dünya Mimarlık Günü ile başlayan hafta ve Ekim ayı boyunca 'Mimarlık Haftası Etkinlikleri' gerçekleştireceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz" dedi.
UIA, “Dirençli Topluluklar için Mimarlık” teması ile sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir yapılı çevrenin ve kamusal alanların üretiminde dirençli topluluklar için bölgesel ve kentsel planlama politikalarının teşvik edilmesini hedeflediğini vurgulayan Şener, "Birlik, tüm dünyada kentsel ve kırsal alanlarda kontrolsüz yapılaşma; sosyal, ekonomik ve siyasi krizler; salgın, iklim değişikliği ve afetler; yoksulluk ve eşitsizliğin etkilerinin yanı sıra mesleki sorumlulukları tartışmaya açmayı amaçlamaktadır" diye konuştu.
Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının korunması, bilime ve şehircilik ilkelerine uygun nitelikli mimarlık hizmetleriyle şekillenen yaşam alanlarının oluşturulması, yapılı çevrenin kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi, kamu yönetiminin, merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek mensuplarının, meslek kuruluşlarının ve ilgili tüm kesimlerin ortak sorumluluğu olduğuna vurgu yapan Şener, "Bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekân tasarımı etkinliği olan mimarlık; üretim sürecinin yanı sıra kültürel, sosyal ve coğrafi farklılıkların sürekliliği konusunda taşıdığı sorumluluklar nedeniyle evrensel değerleri bağlamında insancıl ve yaşam hakkından yanadır. Meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz" şeklinde konuştu.
Haber: Sezer SEZER
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.