Samsun’da Rekolte Çalışmaları
Samsun’da Rekolte Çalışmaları
Samsun’da 2024 yılı üretim sezonunda; fındık rekolte tahmin çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Samsun’da 2024 yılı üretim sezonunda; fındık rekolte tahmin çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Samsun’da çiftçinin önemli gelir kaynaklarından olan fındıkta hasat zamanı yaklaşıyor. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Samsun’da 13 ilçede, 26 Haziran tarihinde rekolte çalışmalarına başladı. Önceden belirlenmiş 87 fındık rekolte bahçesinde, yaklaşık 450 dalda çotanak sayımı esasına göre veriler alınarak, fındıkta rekolte tahmini arazi çalışmaları yürütülmekte.
Arazide yapılan çalışmalar; Samsun genelinde Fındık Rekolte Tahmin Komisyonunda yer alan İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlar, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ticaret Bakanlığı Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinin katılımları ile sürdürülmekte. Fındık çeşitlerinin oransal yoğunluğuna göre; 13 fındık ilçesinde belirlenen sahil, orta ve yüksek kuşaktaki mahallelerde önceden belirlenen fındık bahçelerinde, işaretlenen dallarda çotanak sayımları yapılmakta.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam Çarşamba ilçesinde gerçekleştirilen fındık rekolte çalışmasına katılarak konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. İbrahim Sağlam, “ Rekolte tahmin çalışmalarımız Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerimiz haricinde on ayrı kurumunda iştirakiyle yapılmaktadır.
Samsun ilimizde 26.06.2024 tarihinde başlayan çalışmalarımız tahminen 17.07.2024 tarihinde bitirilecektir. 13 ilçemizde yaklaşık 87 adet fındık bahçemizde 450 lokasyonda bu çalışma yapılmaktadır. Hem sahil kuşağı, hem orta kuşak ve yüksek kesimlerdeki kuşaklarda sadece fındık veren alanlarda çotanak sayımına dayalı bir sayım yapıyoruz. Doğru politikalar üretme açısından üretim rekoltesine en yakın doğru sayım tekniği budur. Burada hem çotanakların sayımı hem de daha sonra 100 adet fındığın kırılmasıyla içerisinde hastalıktan etkilenen, boş ve dolu fındık adetleri ile en doğru rekolte tahminini yapmamız gerekiyor.
Fındık üreten illerimizin tamamında sayımlar bittikten sonra bu rakamlar Tarım ve Orman Bakanlığımıza bildirilerek Türkiye’deki toplam rekolte tahmini Bakanlığımız tarafından açıklanacaktır.
Samsun İlimizin avantajları sahil kesiminde yetişen ağaçlarımızdan aldığımız verim diğer illere göre yüksek ve hasat imkanlarımız bizim çok kolay. Ayrıca İlimiz 17 ekiple birlikte yoğun bir şekilde rehabilitasyon çalışmalarını sürdürmekte ve yaşlı fındıklarımızın gençleştirilmesi sağlanmaktadır. Bakım, besleme ve budama gibi verim artışına etki eden çalışmalarımızın karşılığını alarak bölgemizde üretim açısından 1. Sırayı almayı hedefliyoruz. Çiftçilerimize de güveniyoruz. Ben bütün çiftçilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
Haber: Güngör GÖÇMEZ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.