Vizyon Kuyumcu

Yüzde 25 Sınırlaması Kalktı; Kira Fiyatları Yükselişe Geçti

Ekonomi 24.07.2024 - 22:11, Güncelleme: 24.07.2024 - 22:11
 

Yüzde 25 Sınırlaması Kalktı; Kira Fiyatları Yükselişe Geçti

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza, yüzde 25'lik kira artışı sınırının temmuz ayı itibariyle sona erdiğini belirterek, bu durumun kira fiyatlarını tetikleyeceğini söyledi.

Temmuz ayı kira artış oranının TÜİK tarafından yüzde 65 civarında açıklandığını kaydeden Yalaza son iki yıldır yüzde 25 ile sınırlanan zam oranlarının artık yeni dönemde 12 aylık TÜFE oranına göre belirleneceğini dile getirdi. Kira zammının enflasyonun çok gerisinde kalması nedeniyle ev sahiplerinin mecburen ötelediği zamların artık uygulanacağını belirten Özkan Yalaza, “Bugüne dek ev sahibi ve kiracılar arasında tahliye konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Artık kira üst sınırı TÜFE oranına göre belirlenecek. Bu durum kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirecek. Çünkü kimsenin maaşında yüzde 65'lik bir artış olmadı. Bundan sonra insanlar kira ödeme konusunda sıkıntı yaşayacaklar. Artık, alacak davalarında da artış gözlenecek” dedi. KONUT YOK, KİRA ARTIŞI ÇOK Kira fiyatlarının yüksek olmasının sebebini yeni konut arzının düşük olmasına bağlayan Yalaza, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat malzemelerinde ve arsa bedellerinde sürekli yaşanan artış konut üretimini de sıkıntıya soktu. Birçok yapı firması bu maliyetlerin altına girmek istemiyor. Zaten vatandaş da finansmana erişmekte zorlanıyor. Konut satışları durma noktasına geldi. Ev alamayan insanlar kiralama yoluna gidiyor. Kiralık eve talep oldukça ve yeni konut üretilmedikçe bu fiyatlar da yükselmeye devam edecektir. Kira artış sınırı kiracıların başta lehine gözükse de, piyasada dengeler bozuldu. Yüksek giden enflasyon nedeniyle aynı sitede bir ev 10 bin TL., diğeri 25 bin TL olabiliyor. Bu durum ev sahipleri açısından sorun yaratıyordu. Ev sahipleri yüzde 25 sınırından etkilenmemek için evlerini daha yüksek fiyatlarla kiralıyordu. Bu dengesizlik bir müddet daha devam edecektir. Kiracılar ya bulabilirse daha düşük kiralı ev arayacak; ya da yüksek kiraya katlanmak durumunda kalacak” İzmir'de konut ihtiyacının devam ettiğine dikkat çeken GHO Genel Müdürü Özkan Yalaza son olarak şunları söyledi: “İzmir göç almayı sürdürüyor. Memur emekli ve öğrenciler konut talep ediyor. Bu nedenle, ev sahiplerinin, kiracı bulmak gibi dertleri yok. Kira fiyatları artmaya devam edecek. İkinci ve üçüncü konutu bulunanlara uygulanması planlanan ek vergiler de kira fiyatlarının yükselmesini tetikleyecektir”
Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza, yüzde 25'lik kira artışı sınırının temmuz ayı itibariyle sona erdiğini belirterek, bu durumun kira fiyatlarını tetikleyeceğini söyledi.

Temmuz ayı kira artış oranının TÜİK tarafından yüzde 65 civarında açıklandığını kaydeden Yalaza son iki yıldır yüzde 25 ile sınırlanan zam oranlarının artık yeni dönemde 12 aylık TÜFE oranına göre belirleneceğini dile getirdi.

Kira zammının enflasyonun çok gerisinde kalması nedeniyle ev sahiplerinin mecburen ötelediği zamların artık uygulanacağını belirten Özkan Yalaza, “Bugüne dek ev sahibi ve kiracılar arasında tahliye konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Artık kira üst sınırı TÜFE oranına göre belirlenecek. Bu durum kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirecek. Çünkü kimsenin maaşında yüzde 65'lik bir artış olmadı. Bundan sonra insanlar kira ödeme konusunda sıkıntı yaşayacaklar. Artık, alacak davalarında da artış gözlenecek” dedi.

KONUT YOK, KİRA ARTIŞI ÇOK
Kira fiyatlarının yüksek olmasının sebebini yeni konut arzının düşük olmasına bağlayan Yalaza, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat malzemelerinde ve arsa bedellerinde sürekli yaşanan artış konut üretimini de sıkıntıya soktu. Birçok yapı firması bu maliyetlerin altına girmek istemiyor. Zaten vatandaş da finansmana erişmekte zorlanıyor. Konut satışları durma noktasına geldi. Ev alamayan insanlar kiralama yoluna gidiyor. Kiralık eve talep oldukça ve yeni konut üretilmedikçe bu fiyatlar da yükselmeye devam edecektir. Kira artış sınırı kiracıların başta lehine gözükse de, piyasada dengeler bozuldu. Yüksek giden enflasyon nedeniyle aynı sitede bir ev 10 bin TL., diğeri 25 bin TL olabiliyor. Bu durum ev sahipleri açısından sorun yaratıyordu. Ev sahipleri yüzde 25 sınırından etkilenmemek için evlerini daha yüksek fiyatlarla kiralıyordu. Bu dengesizlik bir müddet daha devam edecektir. Kiracılar ya bulabilirse daha düşük kiralı ev arayacak; ya da yüksek kiraya katlanmak durumunda kalacak”

İzmir'de konut ihtiyacının devam ettiğine dikkat çeken GHO Genel Müdürü Özkan Yalaza son olarak şunları söyledi: “İzmir göç almayı sürdürüyor. Memur emekli ve öğrenciler konut talep ediyor. Bu nedenle, ev sahiplerinin, kiracı bulmak gibi dertleri yok. Kira fiyatları artmaya devam edecek. İkinci ve üçüncü konutu bulunanlara uygulanması planlanan ek vergiler de kira fiyatlarının yükselmesini tetikleyecektir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.