Vizyon Kuyumcu

Kadına Değer ve Saygının Önemi

Gündem 01.10.2024 - 01:28, Güncelleme: 01.10.2024 - 01:28
 

Kadına Değer ve Saygının Önemi

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Park Bahçe ve diğer hizmet İşlerine Bir Bakış..!

Toplum olarak kadınların haklarını savunmak ve onların eşit fırsatlara sahip olmasını desteklemek konusunda önemli adımlar atıldı. Eğitimden sağlığa, hukuktan siyasi haklara kadar birçok alanda da kadınların eşitliği için mücadele ediliyor. Ancak, toplumsal eşitlik kavramı zaman zaman yanlış yorumlanıp,  kadınların fiziksel ve ruhsal kapasiteleri, bilinçli ya da bilmeden göz ardı edilerek; insan ruh ve fiziksel kapasitelerini zorlayan zorlu görevlere itildiğini de bariz bir şekilde görebiliyoruz. Merak edenlerin (Devletin Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, Belediyelerin park bahçe ve temizlik işlerinin hizmet alanlarına bakmalarını öneririm.) Evet değerli dostlarım, Hemen hemen tüm belediyelerde olduğu gibi Samsun Büyük Şehir ve İlkadım ilçesi park bahçe ve temizlik işlerinde görevli kadınlarımızın da kazma, kürek ve sanayi tipi süpürge gibi ağır ekipmanlarla uzun metrajlı yollarda çalışıyor görmek, toplumun her kesiminde olduğu gibi beni de derinden yaralıyor. Çünkü kadınlarımızın fiziksel olarak zorlayıcı bu tür işlerde çalıştırılması, sadece bedenlerini değil, hiç şüphesiz psikolojik ve sosyal durumlarını da olumsuz yönde etkiliyordur. Evet, "işin ayıbı olmaz" ve "iş iştir" gibi söylemlerle karşılaşabiliriz. Ancak, bir toplumun gelişmişliği ve medeniyet seviyesi, kadınlarına ve erkeklerine nasıl davrandığı ile doğrudan ilişkilidir. Kadınların fiziksel kapasitelerine uygun olmayan görevlerde çalıştırılmaları, sadece onların bireysel haklarını ihlal etmekle kalmaz, aynı zamanda toplumun genel anlayışına da zarar verir. Kadınlarımızın sokaklarda sanayi tipi süpürgelerle, ağır kazma küreklerle temizlik ve toprak yol işlerinde çalışmaları, fiziksel ve psikolojik olarak biz erkeklerden farklı olması sebebiyle  elbette zorlanacaklardır. Bu tür zorlu görevler, feminist söylemlere ve eşitlik isteyen kadın haklarına bir misilleme gibi çeşitli bahaneler ortaya atılarak; kadına yüklenen sorumluluk anlayışının bir sonucu olmamalıdır. Aksine Kadınların islami öğretilere göre kutallığı baz alınarak, daha uygun ve fiziksel kapasitelerini zorlamayacak işlerde değerlendirilmesi, hem onların verimliliğini artıracak hem de toplumsal vicdanı dengede tuttuğu gibi hem de yüce yaratıcıyı memnun edecektir... Toplum olarak kadına verdiğimiz değer ve saygı, onları zorlayıcı ve aşağılayıcı görevlerden korumayı gerektirir. Kadınların fiziksel kapasitelerine uygun işlerde çalışmaları, hem onların hem ailelerinin hem de toplumun moral ve motivasyonunu olumlu yönde etkiler. Sonuç olarak Park ve bahçe işlerinde görev alan kadınlarımıza, kazma kürek ve sanayi tipi süpürge vermek yerine; fiziksel ve psikolojik gerçekler sebebiyle; masa başı veya daha hafif işlerde çalıştırmak, daha sağlıklı olur düşüncesindeyim. Not: Aslında bu yazımda çözüm önerileri de vardı. Lakin, yazının uzun tutulması okunurluğu olumsuz etkilediği uyarıları gereği çıkardım.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Park Bahçe ve diğer hizmet İşlerine Bir Bakış..!

Toplum olarak kadınların haklarını savunmak ve onların eşit fırsatlara sahip olmasını desteklemek konusunda önemli adımlar atıldı. Eğitimden sağlığa, hukuktan siyasi haklara kadar birçok alanda da kadınların eşitliği için mücadele ediliyor. Ancak, toplumsal eşitlik kavramı zaman zaman yanlış yorumlanıp,  kadınların fiziksel ve ruhsal kapasiteleri, bilinçli ya da bilmeden göz ardı edilerek; insan ruh ve fiziksel kapasitelerini zorlayan zorlu görevlere itildiğini de bariz bir şekilde görebiliyoruz. Merak edenlerin (Devletin Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, Belediyelerin park bahçe ve temizlik işlerinin hizmet alanlarına bakmalarını öneririm.)

Evet değerli dostlarım,

Hemen hemen tüm belediyelerde olduğu gibi Samsun Büyük Şehir ve İlkadım ilçesi park bahçe ve temizlik işlerinde görevli kadınlarımızın da kazma, kürek ve sanayi tipi süpürge gibi ağır ekipmanlarla uzun metrajlı yollarda çalışıyor görmek, toplumun her kesiminde olduğu gibi beni de derinden yaralıyor. Çünkü kadınlarımızın fiziksel olarak zorlayıcı bu tür işlerde çalıştırılması, sadece bedenlerini değil, hiç şüphesiz psikolojik ve sosyal durumlarını da olumsuz yönde etkiliyordur.

Evet, "işin ayıbı olmaz" ve "iş iştir" gibi söylemlerle karşılaşabiliriz. Ancak, bir toplumun gelişmişliği ve medeniyet seviyesi, kadınlarına ve erkeklerine nasıl davrandığı ile doğrudan ilişkilidir. Kadınların fiziksel kapasitelerine uygun olmayan görevlerde çalıştırılmaları, sadece onların bireysel haklarını ihlal etmekle kalmaz, aynı zamanda toplumun genel anlayışına da zarar verir.

Kadınlarımızın sokaklarda sanayi tipi süpürgelerle, ağır kazma küreklerle temizlik ve toprak yol işlerinde çalışmaları, fiziksel ve psikolojik olarak biz erkeklerden farklı olması sebebiyle  elbette zorlanacaklardır. Bu tür zorlu görevler, feminist söylemlere ve eşitlik isteyen kadın haklarına bir misilleme gibi çeşitli bahaneler ortaya atılarak; kadına yüklenen sorumluluk anlayışının bir sonucu olmamalıdır. Aksine Kadınların islami öğretilere göre kutallığı baz alınarak, daha uygun ve fiziksel kapasitelerini zorlamayacak işlerde değerlendirilmesi, hem onların verimliliğini artıracak hem de toplumsal vicdanı dengede tuttuğu gibi hem de yüce yaratıcıyı memnun edecektir...

Toplum olarak kadına verdiğimiz değer ve saygı, onları zorlayıcı ve aşağılayıcı görevlerden korumayı gerektirir. Kadınların fiziksel kapasitelerine uygun işlerde çalışmaları, hem onların hem ailelerinin hem de toplumun moral ve motivasyonunu olumlu yönde etkiler. Sonuç olarak Park ve bahçe işlerinde görev alan kadınlarımıza, kazma kürek ve sanayi tipi süpürge vermek yerine; fiziksel ve psikolojik gerçekler sebebiyle; masa başı veya daha hafif işlerde çalıştırmak, daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.

Not: Aslında bu yazımda çözüm önerileri de vardı. Lakin, yazının uzun tutulması okunurluğu olumsuz etkilediği uyarıları gereği çıkardım.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.