Vizyon Kuyumcu

SAMÇEP’ten Kavak Halkına Destek

Gündem 08.05.2024 - 22:06, Güncelleme: 08.05.2024 - 22:06
 

SAMÇEP’ten Kavak Halkına Destek

Samsun’un Kavak İlçesinde yapılması planlanan Kalker Taş Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisine yöre halkı karşı çıkarken Samsun Çevre Platformu SAMÇEP’ten de destek geldi.

Samsun’un Kavak İlçesi; Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri sınırları içerisindeki yeşil alana Kalker Taş Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi yapılması planına bölge halkı tepki gösteriyor.  Mahalle halkına destek vermek için SAMÇEP’te taş ocağı yapılan alanda mahalle halkı ile birlikte giderek açıklama yaptılar. Yöre halkı, taş ocağı yapılması planlanan bölgede su kaynaklarının bulunduğunu ve bu kaynaklardan 7 mahallenin su ihtiyacının karşıladığını ve aynı zamanda tarımsal amaçla da kullanılmakta olduklarını belirttiler. Yine bölgede küçük ve büyükbaş hayvanlarını otlaklıklarını, taş ocağı yapılması planlanan alanın köylerdeki evlere mesafesinin 50-100 metre yakınlıkta olduğu ve patlatılacak dinamitlerin yaratacağı can ve mal kaybından endişe duyduklarını söylediler YARGI VE KAMU DAHA ÖNCE DEFALARCA DUR DEDİ! Konu ile ilgili açıklama yapan SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz, “Aynı bölgede son 30 yıl içerisinde açılan 3 adet taş ocağını çevreye duyarlı olmadığı ve orman alanlarının yok edilmesi gibi gerekçelerle kapatıldığı halde aynı bölgede yeni taş ocağının açılmak istenmesi anlaşılmaz bir durumdur. Taş, çakıl, hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan ve her yerde bol miktarda bulunan doğal oluşumların maden sayılması ve ormanlarla beraber korunan alanlarda bile madencilik çalışmalarına izin verilmesine olanak veren yasal düzenlemelerle, ormanlık alanlarda madencilik yapılabilmesi sadece yönetmelikte belirtilen evrakların tamamlanması ile olanaklı hale gelmiştir. Ayrıca 250 dönümden küçük faaliyet alanı olan işletmeler için ÇED gerekli değildir kararları verilerek bu ve bunun gibi çevreye ve insana sağlığına zararlı bu tesislerin izin süreçleri kolaylaştırılmıştır. Ülkemizde faaliyetini tamamlamış taş ve maden ocaklarının doğaya kazandırılmasına dönük yönetmeliklerin bürokratik bir yalandan öte bir şey olmadığı Kavak ve çevresin de görülmektedir. Ayrıca Kavak Köseli Mahallesi sınırları içerisinde üretim faaliyeti devam eden Çimento fabrikası, açılması planlanan bu taş ocağına çok yakındır. Zaten çevreye oldukça zarar veren çimento fabrikasına taş ocağı gibi yeni zararlı tesisler eklendiğinde bölgedeki tüm sulak alanların, yeraltı sularının, tarım, orman ve hayvancılık faaliyetlerinin, insan yaşamının olumsuz etkilerinin daha da artacağı görülmektedir. Bizim oylarımızla yetkilendirdiğimiz siyasilerin ve yerel yöneticilerin, onlar tarafından atanan bürokratların doğal varlıklarımızı ve yaşam alanlarımızı koruyacak önlemleri almamaları, aksine şirketleri koruyucu kollaycı yasal düzenlemeler yaparak bizleri savunmasız, şirketleri denetimsiz bırakmalarına dur demenin zamanı geldi. Kavak ilçesi, Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri halkı başta olmak üzere tüm Kavak halkının sağlıklı bir çevrede huzur içerisinde yaşama hakkına saygı duyarak yanlarında olacağız ve sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi. Haber: Güngör GÖÇMEZ
Samsun’un Kavak İlçesinde yapılması planlanan Kalker Taş Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisine yöre halkı karşı çıkarken Samsun Çevre Platformu SAMÇEP’ten de destek geldi.

Samsun’un Kavak İlçesi; Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri sınırları içerisindeki yeşil alana Kalker Taş Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi yapılması planına bölge halkı tepki gösteriyor.  Mahalle halkına destek vermek için SAMÇEP’te taş ocağı yapılan alanda mahalle halkı ile birlikte giderek açıklama yaptılar.

Yöre halkı, taş ocağı yapılması planlanan bölgede su kaynaklarının bulunduğunu ve bu kaynaklardan 7 mahallenin su ihtiyacının karşıladığını ve aynı zamanda tarımsal amaçla da kullanılmakta olduklarını belirttiler. Yine bölgede küçük ve büyükbaş hayvanlarını otlaklıklarını, taş ocağı yapılması planlanan alanın köylerdeki evlere mesafesinin 50-100 metre yakınlıkta olduğu ve patlatılacak dinamitlerin yaratacağı can ve mal kaybından endişe duyduklarını söylediler

YARGI VE KAMU DAHA ÖNCE DEFALARCA DUR DEDİ!
Konu ile ilgili açıklama yapan SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz, “Aynı bölgede son 30 yıl içerisinde açılan 3 adet taş ocağını çevreye duyarlı olmadığı ve orman alanlarının yok edilmesi gibi gerekçelerle kapatıldığı halde aynı bölgede yeni taş ocağının açılmak istenmesi anlaşılmaz bir durumdur.

Taş, çakıl, hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan ve her yerde bol miktarda bulunan doğal oluşumların maden sayılması ve ormanlarla beraber korunan alanlarda bile madencilik çalışmalarına izin verilmesine olanak veren yasal düzenlemelerle, ormanlık alanlarda madencilik yapılabilmesi sadece yönetmelikte belirtilen evrakların tamamlanması ile olanaklı hale gelmiştir. Ayrıca 250 dönümden küçük faaliyet alanı olan işletmeler için ÇED gerekli değildir kararları verilerek bu ve bunun gibi çevreye ve insana sağlığına zararlı bu tesislerin izin süreçleri kolaylaştırılmıştır.

Ülkemizde faaliyetini tamamlamış taş ve maden ocaklarının doğaya kazandırılmasına dönük yönetmeliklerin bürokratik bir yalandan öte bir şey olmadığı Kavak ve çevresin de görülmektedir.

Ayrıca Kavak Köseli Mahallesi sınırları içerisinde üretim faaliyeti devam eden Çimento fabrikası, açılması planlanan bu taş ocağına çok yakındır. Zaten çevreye oldukça zarar veren çimento fabrikasına taş ocağı gibi yeni zararlı tesisler eklendiğinde bölgedeki tüm sulak alanların, yeraltı sularının, tarım, orman ve hayvancılık faaliyetlerinin, insan yaşamının olumsuz etkilerinin daha da artacağı görülmektedir.

Bizim oylarımızla yetkilendirdiğimiz siyasilerin ve yerel yöneticilerin, onlar tarafından atanan bürokratların doğal varlıklarımızı ve yaşam alanlarımızı koruyacak önlemleri almamaları, aksine şirketleri koruyucu kollaycı yasal düzenlemeler yaparak bizleri savunmasız, şirketleri denetimsiz bırakmalarına dur demenin zamanı geldi.

Kavak ilçesi, Köseli, Karapınar, Bekdemir, Germiyan ve Şeyhli mahalleleri halkı başta olmak üzere tüm Kavak halkının sağlıklı bir çevrede huzur içerisinde yaşama hakkına saygı duyarak yanlarında olacağız ve sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi.

Haber: Güngör GÖÇMEZ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.