Samsun Büyükşehir’in ‘Sıfır Karbon’ Hedefi
Samsun Büyükşehir’in ‘Sıfır Karbon’ Hedefi
Samsun Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada hizmet veren ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsleri ile karbon salınımını büyük oranda önledi. Bu yılın ilk 5 ayında toplam 632 ton karbon salınımı engellendi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada hizmet veren ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsleri ile karbon salınımını büyük oranda önledi. Bu yılın ilk 5 ayında toplam 632 ton karbon salınımı engellendi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Şehir Trafik Güvenliği projesi ve toplu taşımada hizmet veren ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsleri ile bu yılın ilk 5 ayında toplam 632 ton karbon salınımı engellenmiş oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Çevre dostu projelerle karbon salınımını sıfıra indiren ilk şehir olacağız” dedi.
Gerçekleştirdiği alt ve üstyapı yatırımları ile Samsun’da çok önemli bir dönüşümü sağlayan Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği çevre dostu projelerle de dikkat çekiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi ve toplu taşımada hizmet verenultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pillielektrikli otobüsleri karbon salınımını azaltma noktasında da çok önemli bir katkı sağladı. İki proje ile bu yılın ilk 5 ayında toplam 632 ton karbon salınımının önüne geçilmiş oldu.
AKILLI ŞEHİR İLE KARBON SALINIMI AZALDI
Büyükşehir Belediyesi’nin ASELSAN işbirliğiyle hayata geçirdiği Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi kapsamında 110 kavşağın geometrik yapısı değiştirildi, 75’i adaptif hale getirildi. 111 kameranın yerleştirildiği kavşaklar yapayzekayla yönetilmeye başlandı. Proje, kent içi ulaşıma nefes aldırıp yakıt tasarrufu sağlarken sistemin en büyük avantajlarından biriise karbon miktarındaki düşüşe sağladığı katkı oldu. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı verilerine göre proje sayesinde bu yılın ilk 5 ayında 19 ton karbon salınımı önlenmiş oldu.
ELEKTRİKLİ OTOBÜSLERLE DAHA TEMİZ BİR HAVA
Yine ASELSAN ve TEMSA iş birliği ile üretilen ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsler toplu taşımada 30 Ağustos 2022 itibariyle hizmet vermeye başladı. 20 elektrikli otobüs,2023’ün ilk 5 ayında 613 ton karbon salınımını engelledi. 10 dakikalık batarya şarjıyla 80-90 kilometre yol giden otobüsler, ayrıca fosil yakıtlı araçlara göre de 10 desibel daha az ses üretiyor.
‘KARBON SALINIMINI SIFIRA İNDİREN İLK ŞEHİR OLACAĞIZ’
Çevre dostu projelere büyük önem verdiklerini her çalışmayı bu hassasiyetle gerçekleştirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bilgiyi ve teknolojiyi en üst düzeyde kullanan bir belediye hüviyetine kavuştuk. Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesiyle, kent içi trafiği rahatlatmanın yanında çevreye de olumlu katkı sunduk. Araçların dur-kalk oranının azalması ve trafikte geçirdiği sürenin düşmesiyle karbon salınımı da daha az oldu. Yine Türkiye’de ilk kez ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsleri Samsun’a kazandırdık. Elektrikli otobüslerimizde karbon salınımını düşürme noktasında çok büyük bir katkı verdi. Bu hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Karbon salınımını sıfıra indiren ilk şehir olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.