Vizyon Kuyumcu

Samsun’da Yat Turizmi İçin Bölgesel Seferberlik Başladı

Gündem 10.04.2025 - 23:59, Güncelleme: 10.04.2025 - 23:59
 

Samsun’da Yat Turizmi İçin Bölgesel Seferberlik Başladı

Samsun Valiliği tarafından Karadeniz kıyılarında yat ve yelken turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülen “Karadeniz Kıyıları Yat/Yelken Turizmi Fizibilite Çalışması” kapsamında bölgesel bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya; Samsun Vali Yardımcısı Emin Çolak, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları Komite Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, OKA Samsun İl Koordinatörü Burak Aydoğdu ve çok sayıda su ürünleri kooperatif başkanı katıldı. KARADENİZ SAHİLİNE 40 YILLIK VİZYON Toplantıda, “Karadeniz Kıyılarında Yat Limanları ve Yat/Yelken Turizminin Bugünü ve Geleceği” başlıklı bir sunum yapıldı. Katılımcılar, bölgedeki turizm potansiyelinin geliştirilmesi için görüş ve önerilerini paylaştı. 650 deniz mili uzunluğundaki Şile-Hopa kıyı hattında yapılması planlanan fizibilite çalışması; OKA, DOKA, KUZKA, BAKKA, MARKA ve TRAKYAKA’nın iş birliğinde yürütülüyor. Çalışma kapsamında her 25-45 deniz mili arasında bir yat limanı, iskele, çekek sahası ve barınak inşa edilmesi hedefleniyor. Proje, Karadeniz’deki yat turizmi altyapısını 40 yıllık ihtiyacı karşılayacak şekilde planlamayı amaçlıyor. Bugüne kadar yapılan saha çalışmalarıyla 10 yat limanı (3.460 yat kapasiteli), 12 yat iskelesi (1.100 yat kapasiteli) ve 14 çekek alanı (2.260 kapasiteli) tespit edildi. KARADENİZ, YENİ MAVİ EKONOMİ MERKEZİ OLABİLİR Dünya genelinde 25.000’i aşkın yat limanı bulunurken, Türkiye’de toplam 87 yat limanı ve barınağı mevcut. Türkiye, bağlama kapasitesi açısından Akdeniz ülkeleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Ancak Marmara, Ege ve Akdeniz’de yoğunlaşan marina yatırımları, Karadeniz’in potansiyelini bugüne dek gölgede bıraktı. Yeni yatırımlar ile birlikte Karadeniz’in, özellikle İstanbul’dan Hopa’ya kadar uzanan kıyı şeridinde, yat turizmi açısından yeni bir cazibe merkezi olması hedefleniyor. EKONOMİYE VE İSTİHDAMA GÜÇLÜ KATKI Yat turizmi yalnızca turistik değil, aynı zamanda ekonomik bir değer yaratıyor. Her yatın yıllık bakım, konaklama, yakıt ve diğer harcamalarıyla, değerinin yaklaşık %10’u kadar ekonomik katkı sağladığı belirtiliyor. Bölgeye demirleyecek 6.000 yatın, yaklaşık 120 milyon Euro’luk ekonomik katkı sunması bekleniyor. Ayrıca yat limanları çevresinde oluşacak sosyal alanlar, yelken kulüpleri ve deniz sporları merkezleri sayesinde hem gençlere yeni eğitim olanakları sunulacak hem de istihdam imkânları genişleyecek. Yalnızca yat bağlama noktalarında yaklaşık 2.000 kişilik doğrudan istihdam sağlanacağı tahmin ediliyor. Haber: Güngör GÖÇMEZ
Samsun Valiliği tarafından Karadeniz kıyılarında yat ve yelken turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülen “Karadeniz Kıyıları Yat/Yelken Turizmi Fizibilite Çalışması” kapsamında bölgesel bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya; Samsun Vali Yardımcısı Emin Çolak, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları Komite Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, OKA Samsun İl Koordinatörü Burak Aydoğdu ve çok sayıda su ürünleri kooperatif başkanı katıldı.

KARADENİZ SAHİLİNE 40 YILLIK VİZYON
Toplantıda, “ Karadeniz Kıyılarında Yat Limanları ve Yat/ Yelken Turizminin Bugünü ve Geleceği” başlıklı bir sunum yapıldı. Katılımcılar, bölgedeki turizm potansiyelinin geliştirilmesi için görüş ve önerilerini paylaştı.

650 deniz mili uzunluğundaki Şile-Hopa kıyı hattında yapılması planlanan fizibilite çalışması; OKA, DOKA, KUZKA, BAKKA, MARKA ve TRAKYAKA’nın iş birliğinde yürütülüyor. Çalışma kapsamında her 25-45 deniz mili arasında bir yat limanı, iskele, çekek sahası ve barınak inşa edilmesi hedefleniyor. Proje, Karadeniz’deki yat turizmi altyapısını 40 yıllık ihtiyacı karşılayacak şekilde planlamayı amaçlıyor.

Bugüne kadar yapılan saha çalışmalarıyla 10 yat limanı (3.460 yat kapasiteli), 12 yat iskelesi (1.100 yat kapasiteli) ve 14 çekek alanı (2.260 kapasiteli) tespit edildi.

KARADENİZ, YENİ MAVİ EKONOMİ MERKEZİ OLABİLİR
Dünya genelinde 25.000’i aşkın yat limanı bulunurken, Türkiye’de toplam 87 yat limanı ve barınağı mevcut. Türkiye, bağlama kapasitesi açısından Akdeniz ülkeleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Ancak Marmara, Ege ve Akdeniz’de yoğunlaşan marina yatırımları, Karadeniz’in potansiyelini bugüne dek gölgede bıraktı.

Yeni yatırımlar ile birlikte Karadeniz’in, özellikle İstanbul’dan Hopa’ya kadar uzanan kıyı şeridinde, yat turizmi açısından yeni bir cazibe merkezi olması hedefleniyor.

EKONOMİYE VE İSTİHDAMA GÜÇLÜ KATKI
Yat turizmi yalnızca turistik değil, aynı zamanda ekonomik bir değer yaratıyor. Her yatın yıllık bakım, konaklama, yakıt ve diğer harcamalarıyla, değerinin yaklaşık %10’u kadar ekonomik katkı sağladığı belirtiliyor. Bölgeye demirleyecek 6.000 yatın, yaklaşık 120 milyon Euro’luk ekonomik katkı sunması bekleniyor.

Ayrıca yat limanları çevresinde oluşacak sosyal alanlar, yelken kulüpleri ve deniz sporları merkezleri sayesinde hem gençlere yeni eğitim olanakları sunulacak hem de istihdam imkânları genişleyecek. Yalnızca yat bağlama noktalarında yaklaşık 2.000 kişilik doğrudan istihdam sağlanacağı tahmin ediliyor.

Haber: Güngör GÖÇMEZ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.