Türk Devletleri ve Etnisite: VIII
Türk Devletleri ve Etnisite: VIII
Devletin ilgili birimlerine!..... “Ya kardeşliğin kıymetini bileceğiz; ya da.. hep beraber yok olacağız!”
Devletin ilgili birimlerine!..... “Ya kardeşliğin kıymetini bileceğiz; ya da.. hep beraber yok olacağız!”
Devletin ilgili birimlerine!..... “Ya kardeşliğin kıymetini bileceğiz; ya da.. hep beraber yok olacağız!”
Türkiye’nin Gürcü diye bir meselesi yoktur. Olması da mümkün değildir. Bir tarafta 80 milyonluk Türkiye; diğer yanda yaşayabilmek için Türkiye’ye ihtiyaç duyan 2 milyonluk Kartvel’den oluşan Gürcistan.
Türkiye’nin, halen açık olan 3 sınır kapısından bırakınız hepsini; birini bile kapatması, Gürcistan ekonomisi için kaldırılmaz yıkım olur. (Sarp, Türkgözü ve Çıldır-Aktaş sınır kapıları fiilen açık olup, Muratlı sınır kapısını proje aşamasındadır.)
İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra gündeme gelen Zengezur koridoru tam faaliyete geçtiğinde, Gürcistan’ın stratejik önemi daha da azalacaktır.
Tüm bu şartlar altında iken; Gürcistan’da Türk kökenli ve Müslüman olanlara karşı yürütülen asimilatif misyoner politikaların, Türkiye’de, Acara kültürünü yok sayarak Kartvel bilincini yaygınlaştırmaya çalışmanın; hele hele, “haçlı Gürcü” bayrağını, Türk bayrağının yanına yerleştirmenin amacı ne olabilir?
Bu ülke HAÇLI yurdu oldu da bizim haberimiz mi yok?
Devleti idare edenlerin, siyasîlerin, bürokratların valilerin, bu topraklarda yabancı bayrakların dalgalanmasına göz yumma- teşvik hakkı olabilir mi?
….
Yaklaşık 25 yıldır İç İşleri Bakanlığı’nda bir Kafkas lobisi bulunduğunu (Gürcü ağırlıklı), Tantan döneminden beri atamalarda etkin olduğunu duymaktayız. Süleyman Soylu döneminde bu lobinin daha da aktifleştiğini ve bölgeye Ordulu (Gürcü?) asıllı valilerin özellikle gönderildiklerini duyuyoruz. Nitekin Süleyman Soylu İç İşleri Bakanlığı’ndan ayrılmadan önce, Ordu’ya komşu 3 ile (Tokat-Giresun-Samsun) Ordulu valiler atamıştı. Bakanlıktan ayrıldıktan sonra Tokat Valisi değişti. Diğerleri devam etti. Bunların içinde en çok dikkat çekeni Samsun Valisi oldu.
Çanakkale’de ve Muğla’da valilik yaparken hakkında yapılan çok sayıda şikâyete rağmen, dosyalar kapatıldı. Samsun’da hakkında verilen dilekçeler de aynı akıbete uğradı. Şahsen verdiğimiz CİMER’e verdiğimiz dilekçe önce tarih ve numarasız bir yazı ile sümen altı edilmek istendi. İkinci dilekçemiz ise, valiliğe gönderilerek, vali yardımcısının imzasıyla kapatıldı.
Olayı derinlemesine araştırdığımız zaman, karşımıza, Çürüksu göçmenleri etrafında oluşturulmuş etnik ayrımcı bir yapının izleri çıkmakta.
Anlatalım:
İnternet ortamında araştırma yaptığımızda, Karadeniz bölgesindeki Kartvel-Acara köylerinin teker teker tespit edildiğini; hatta bu köylerdeki Kartvel-Acara ailelerin isimlerinin zikredildiğini görüyoruz.
Bu bilgilerin en temel dayanağı da 1893 yılında basılan Arif İsmet Bey'e ait “Gürci Köyleri” isimli kitaptır. Ayrıca 1831 tarihli nüfus sayımına da atıf yapılmaktadır.
Daha güvenilir olan Osmanlı Göç İdaresi’ne ve Cumhuriyet dönemi nüfus sayım kayıtlarına ait belgeler ise hala açıklanmamaktadır.
Açıklanan belgelerde, Batum-Acara göçmenleri ile Çürüksu göçmenleri birbirlerinden ayrılmaktadır.
Akla ister istemez araların 20-25 km mesafe bulunan bu iki bölgenin insanlarının niçin farklı kaydedildikleri gelmekte ve kitaba alanların tespit ettikleri farklılık gerekçeleri düşündürmekte.
Çürüksu’dan (Kobuleti’den) geldikleri kaydedilen göçmenler 15 mahalle (veya köy) olarak iskân edilmişlerdir. Bunlardan Ünye’ye bağlı Mitrabol Köyü daha sonra ikiye ayrılarak Güzelyalı Mahallesi ve Yenice Köyü olarak adlandırılmıştır.
Geliniz bu köylerle ilgili tespitlere bakalım:
Çatalpınar: Ünye’den Akkuş-Niksar karayolu üzerindeki ilk köydür. 35 hane kadar olan köy Kobuleti’li Gürcülerin oluşturduğu bir köydür. Buradaki sülâleler ise şunlardır. Ninidze, Şupalidze, İnoğuları (İnaişvili), Dokuzoğlu (Jevanadze), Borçheli, Cicikoğli, Helimoğli, Bejyoğli, Hahutoğlu (Hahutaşvili), Mamunoğli, Basiloğli (Basalidze), Şamyeoğli, Heradze (Göktepe),
…
Mitrabol: Ünye SSK’nın arka taraflarıdır. Acareli ve Kobuleti’li (Çürüksu) Gürcülerinin bulunduğu bir köydür. Buradaki sülâleler ise şunlardır; Memişoğulları, Tavlioğulları, Kahyaoğulları, Gohidze, Katamidze, Atamidze, Bedinadze, …
Yüceler Köyü: Buradaki Gürcü sülâleleri ise şunlardır; Gogitidze (ŞAHİN), Kakazoğli, …
Tepeköy: Kobuleti’li (Çürüksu) Gürcülerin bulunduğu bir mahalledir. 10 hane civarındadır. Buradaki sülâleler ise şunlardır; İstanbuloğulları (İstanbulişvili), Metshidze (Özdemirkan), Kakazoğuları, Zakaryoğulları (Zakaradze), Gogitidze (ŞAHİN),
Kurna Mengen Mahallesi: 93 Harbi muhaciri Acareli ve Kobuletili Gürcüler vardır. Buradaki sülâleler ise şunlardır; Kabasakaloğulları, Şekeroğulları (Şakaraşvili), Yıldırımlar, Hasançavuşlar (ŞEKER) Osmanhocalar (ŞEKER), …
Sarıcaerik-Çınar Mahallesi: Acare ve Çürüksu’dan (Kobuleti) gelen Gürcülerin bulunduğu bir mahalledir. Buradaki Gürcü sülâleleri ise şunlardır; Melekoğulları, İhtiyaroğulları (Genç-Berişvili), Kasımoğulları (Corahaşvili), Kadiroğulları, Kamberoğulları, Hulusoğulları, Bukoğulları, Yontenoğulları, …
Eğri bucak-Çilader (Manastor): 93 Harbi muhaciridirler. Gürcü köyüdür. Acareden ve Kobuleti’den (Çürüksu) gelen Gürcülerdir. Buradaki Gürcü sülâleleri ise şunlardır; Bardanoğulları, Zelzeloğulları (Kaynartaş’taki Sinanoğulları ile akrabalar), Torunoğulları, …
Sazcılar Köyü: 1293 muhaciri olan köyün tamamı Gürcü olup 40 hane civarındadır. Batum, Çürüksu’dan (Kobuleti) gelen Gürcülerin kurduğu bir köydür. Köydeki sülâleler is şunlardır; Asraklar (Katamidze), Bağcioğlebi, Golomanidze, Dzanadzoğli (Yeşilkent-Dzanadze), Oruçlar, Yekliler, Otioğli (Otiaşvili), …
İliver Köyü: 1293 muhaciri Batum Kobuleti muhaciri gürcülerinin yaşadığı bir köydür. Buradaki sülâle ise Sehladze’dir.
Yusuflu Köyü: 1293 muhaciri Kobuleti muhaciri gürcülerinin yaşadığı bir köydür. Buradaki sülâle de Sehladze’dir.
Çatak Kıran Mah: Batum Çürüksu’lu (Kobuleti) Gürcülerdir. Buradaki Gürcü sülâleleri ise şunlardır; Tsehladzeebi, Kosoğlebi, Katamadzeebi, …
Kabakdağı Köyü: 1293 muhaciri Batum Kobuleti muhaciri gürcülerinin yaşadığı bir köydür.
Tongeldüzü: 1293 Harbi Batum Çürüksu’lu (Kobuleti) Gürcülerin bulunduğu bir köydür. Buradaki Gürcü sülâleleri ise şunlardır; İnoğulları (İnaşvili), Kosyaphe-yebi, …
Kalkancı: 1293 Harbi Batum Çürüksu’lu (Kobuleti) Gürcülerin bulunduğu bir köydür. Köydeki sülâleler ise şunlardır; Tsenteradze (Çoluklar), Mahiroğulları, Sönmezler, ..
Sarıalıç Köyü: 1293 Harbi muhaciri olan köy, Batum Çürüksu’lu (Kobuleti) Gürcülerdir. 250 hane civarındadır. Buradaki Gürcü sülâleleri ise şunlardır. Hinkadze-yebi, Metshidze-yebi (Demircioğulları-Gülder), Katimizde-yebi, Cincaroğlebi (Mustapaoğulları-Çamaşı), …
Kuşcağız (Sarıhasan) Köyü: 1293 Harbi muhaciri Çürüksulu (Kobuleti) Gürcülerin bulunduğu bir köydür. Buradaki Gürcü sülâleri ise şunlardır, Ahmet ağalar (Metshidze), Takidze-yebi,
Tüm bu tespitlerden sonra, Eski adıyla Mitrabolu (Yeni haliyle Güzelyalı Mahallesi ve Yüceler Köyü’ne ait bir tespiti vurgulamadan geçemeyeceğiz.
Yüceler Köyü’ne ait facenbook sayfasında: “Köyümüzün ismi çok eskilere dayanmaktadır zamanın krallarından 2. Mitradesin ismiyle başlayıp Midrebolu olarak değiştirilmiştir daha ileri zamanlarda ise yüceler olarak cumhuriyetten sonraki isim olarak adını almıştır 1886 yılına kadar bayağı milletlerin yaşamış olduğu köy, Gürcistan’dan gelen göçlerle birlikte son sahiplerine yani bizlere kadar ulaşmıştır. Köyümüzün arkeolog araştırmalarında çok eski medeniyetlere yaşam kentliği yapmış olduğu ve bu yaşanmışlıklara ev sahipliği yaptığı anlaşılıp çok sayıda kilise kalıntıları ve zamanın sanayisi olan ..kalıntıları, şarap mahsen kalıntıları ve maya küplerinin bulunması bunların işaretleridir. Köyde yaşayanlar bilindiği üzere Ermeni, Rum, Abaza gibi milletlerdir.” denilmektedir.
Bu ifade izaha muhtaçtır.
Abazaların bölgeye 1886’dan sonra geldikleri ifade edilmekle birlikte, Ermeni ve Rumların nereye göç ettikleri veya nerelerde, varlıklarını nasıl sürdürdükleri, tartışmaya açıktır.
Devam edeceğiz
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.