Vizyon Kuyumcu

Türk Ocakları Samsun Şubesi'nde Hacı Bektaş Veli Söyleşisi

Gündem 02.06.2024 - 01:36, Güncelleme: 02.06.2024 - 01:36
 

Türk Ocakları Samsun Şubesi'nde Hacı Bektaş Veli Söyleşisi

Türk Ocakları Samsun Şubesi'nin Baykara Meclisi Sohbetlerinde Bu hafta Doç. Dr. İbrahim Gül, Hacı Bektaş Veli'nin halk eğitimi üzerindeki etkisini anlattı.

Türk Ocakları Samsun Şubesi’nin düzenlediği Baykara Meclisi Sohbetlerinde, "Halk Eğitiminde Bir Öncü: Hacı Bektaş Veli" başlıklı söyleşi ile büyük bir ilgi topladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Gül’ün konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Samsun Türk Ocağı Fethi Tevetoğlu salonunda gerçekleşti. Sohbet öncesi konuşma yapan Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan, “Bugün, Baykara Meclisi Sohbetlerinde pek kıymetli hocamız Doç. Dr. İbrahim Gül’ü ağırlıyoruz. Kendisinden Türk tasavvuf hayatının önemli isimlerinden biri olan Hacı Bektaş Veli’yi dinleyeceğiz. Bununla beraber hocamız, Alevi-Bektaşî geleneğinin Türk kültür hayatındaki yerini ve etkisini de bizlere anlatacak. Bu minval üzere sözü kıymetli hocamıza devrediyor, katılan tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz” dedi. Açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. İbrahim Gül söyleşisinde Hacı Bektaş Veli’nin hayatına, kaynaklarda ona dair geçen bilgilere, Türk tasavvuf kültüründeki yerine ve önemine değindi. Daha sonra Alevi-Bektaşi geleneğinin gelişimden ve Türk kültür hayatı üzerindeki etkilerinden bahsetti. Gül söyleşisinde şu sözlere yer verdi: “Hacı Bektaş Veli, Mısır’dan Balkanlara, Anadolu’dan Afrika’ya kadar bütün Türk coğrafyasında İslâm’ın hoşgörü yönünü, Türklüğün ve Türkçenin birleştiriciliğini, bir gönül yapmanın tüm cihana bedel olduğunu hal diliyle gösteren kıymetli bir Türk mutasavvıfıdır” dedi. Doç. Dr. İbrahim Gül, Alevi-Bektaşi geleneğinden şu sözlerle bahsetti: “Alevi-Bektaşi geleneği, Türklerin evreni algılayış ve anlayış biçimlerinin İslâmiyet ile yoğrulmuş halidir. Bütün Türk coğrafyasına yayılmış olan Alevi-Bektaşi geleneği, Türklüğün taşıyıcı kolonlarındandır. Osmanlı’daki Yeni Çeri Ocağı’nın Bektaşî Tarikatına bağlı oluşu, Bektaşî dervişlerin savaş meydanlarında ordunun önünde gidişi bu hususa örnek gösterilebilir.” İbrahim Gül son olarak Hacı Bektaş Veli’nin “eline, beline, diline sahip çık” veciziyle söyleşisini sonlandırdı. Program sonunda Doç. Dr. İbrahim Gül ve Öğr. Gör. Mustafa Öcal’a Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan tarafından hediye takdim edildi.
Türk Ocakları Samsun Şubesi'nin Baykara Meclisi Sohbetlerinde Bu hafta Doç. Dr. İbrahim Gül, Hacı Bektaş Veli'nin halk eğitimi üzerindeki etkisini anlattı.

Türk Ocakları Samsun Şubesi’nin düzenlediği Baykara Meclisi Sohbetlerinde, "Halk Eğitiminde Bir Öncü: Hacı Bektaş Veli" başlıklı söyleşi ile büyük bir ilgi topladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Gül’ün konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Samsun Türk Ocağı Fethi Tevetoğlu salonunda gerçekleşti.

Sohbet öncesi konuşma yapan Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan, “Bugün, Baykara Meclisi Sohbetlerinde pek kıymetli hocamız Doç. Dr. İbrahim Gül’ü ağırlıyoruz. Kendisinden Türk tasavvuf hayatının önemli isimlerinden biri olan Hacı Bektaş Veli’yi dinleyeceğiz. Bununla beraber hocamız, Alevi-Bektaşî geleneğinin Türk kültür hayatındaki yerini ve etkisini de bizlere anlatacak. Bu minval üzere sözü kıymetli hocamıza devrediyor, katılan tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. İbrahim Gül söyleşisinde Hacı Bektaş Veli’nin hayatına, kaynaklarda ona dair geçen bilgilere, Türk tasavvuf kültüründeki yerine ve önemine değindi. Daha sonra Alevi-Bektaşi geleneğinin gelişimden ve Türk kültür hayatı üzerindeki etkilerinden bahsetti. Gül söyleşisinde şu sözlere yer verdi: “Hacı Bektaş Veli, Mısır’dan Balkanlara, Anadolu’dan Afrika’ya kadar bütün Türk coğrafyasında İslâm’ın hoşgörü yönünü, Türklüğün ve Türkçenin birleştiriciliğini, bir gönül yapmanın tüm cihana bedel olduğunu hal diliyle gösteren kıymetli bir Türk mutasavvıfıdır” dedi.

Doç. Dr. İbrahim Gül, Alevi-Bektaşi geleneğinden şu sözlerle bahsetti: “Alevi-Bektaşi geleneği, Türklerin evreni algılayış ve anlayış biçimlerinin İslâmiyet ile yoğrulmuş halidir. Bütün Türk coğrafyasına yayılmış olan Alevi-Bektaşi geleneği, Türklüğün taşıyıcı kolonlarındandır. Osmanlı’daki Yeni Çeri Ocağı’nın Bektaşî Tarikatına bağlı oluşu, Bektaşî dervişlerin savaş meydanlarında ordunun önünde gidişi bu hususa örnek gösterilebilir.” İbrahim Gül son olarak Hacı Bektaş Veli’nin “eline, beline, diline sahip çık” veciziyle söyleşisini sonlandırdı. Program sonunda Doç. Dr. İbrahim Gül ve Öğr. Gör. Mustafa Öcal’a Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan tarafından hediye takdim edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.