Vizyon Kuyumcu

YAPAY ZEKA VE EKONOMİ: EVRENSEL TEMEL GELİR TARTIŞMALARI

Teknoloji 30.05.2024 - 20:37, Güncelleme: 30.05.2024 - 20:37
 

YAPAY ZEKA VE EKONOMİ: EVRENSEL TEMEL GELİR TARTIŞMALARI

Yapay zekanın öncüsü olarak bilinen bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın iş dünyasında yaratacağı değişimlere dikkat çekerek, eşitsizliklerle başa çıkmak için evrensel temel gelirin gerekliliğini savundu.

BBC'ye verdiği demeçte, "Yapay zekanın çok sayıda sıradan işi almasından çok endişeliyim," diyen Prof. Hinton, her vatandaşa sabit miktarda nakit veren bir sosyal yardım reformunun önemine vurgu yaptı. Evrensel temel gelir, devletin tüm bireylere gelir durumlarına bakılmaksızın belirli bir maaş ödemesini ifade ediyor. Hinton'a göre, bu uygulama, yapay zekanın iş gücünde yaratacağı dönüşümleri dengelemek için kritik bir adım olabilir. KAAN GÜLTEN: EVRENSEL TEMEL GELİR EKONOMİK RİSKLER BARINDIRIYOR Yapay zeka stratejisti Kaan Gülten, Hinton'ın önerisine ilişkin endişelerini dile getirdi. Gülten, "Evrensel temel gelir, ülkeleri şirketlere karşı diz çöktürme stratejisidir," diyerek bu yaklaşımın ekonomik risklerini vurguladı. Emekliliğin erken yaşlarda olmasının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda, yapay zekanın yol açacağı işsizlikle başa çıkmanın zorluklarına dikkat çekti. Gülten, işsizliğin artmasıyla vergi gelirlerinin düşeceğini ve bu durumun evrensel temel gelirin uygulanabilirliğini zorlaştıracağını belirtti. "Bu verginin yapay zeka şirketlerinden çok yüksek oranlarda alınması durumunda evrensel temel gelir uygulanabilir bir yöntemken, vergi yükünün devlette olması durumunda artan işsizlik sonrası evrensel temel gelir uygulanabilir olmaktan çıkıyor," diyen Gülten, yapay zeka şirketlerinin ekonomiler üzerinde büyük bir yaptırım gücüne sahip olabileceğini ifade etti. Gülten ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin enerji, sürdürülebilirlik ve gelişmeye katkı gibi alanlarda büyük bir yatırım kabiliyeti oluşturabileceğini belirtti. "Ekonomilerini ayakta tutmak için yapay zeka şirketlerine karşı tavize açık ülkeleri ekonomik olarak büyük riskler bekliyor," diyen Gülten, yapay zekanın insansız bir dijital kapitalizm sonrası gücü ile ülkeler üzerindeki yaptırım gücünün artacağına dikkat çekti. Bu bağlamda, evrensel temel gelirin ekonomik sürdürülebilirliği ve yapay zekanın toplumlar üzerindeki etkileri uzun vadede dikkatle değerlendirilmesi gereken konular arasında yer alıyor.
Yapay zekanın öncüsü olarak bilinen bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın iş dünyasında yaratacağı değişimlere dikkat çekerek, eşitsizliklerle başa çıkmak için evrensel temel gelirin gerekliliğini savundu.

BBC'ye verdiği demeçte, "Yapay zekanın çok sayıda sıradan işi almasından çok endişeliyim," diyen Prof. Hinton, her vatandaşa sabit miktarda nakit veren bir sosyal yardım reformunun önemine vurgu yaptı.

Evrensel temel gelir, devletin tüm bireylere gelir durumlarına bakılmaksızın belirli bir maaş ödemesini ifade ediyor. Hinton'a göre, bu uygulama, yapay zekanın iş gücünde yaratacağı dönüşümleri dengelemek için kritik bir adım olabilir.

KAAN GÜLTEN: EVRENSEL TEMEL GELİR EKONOMİK RİSKLER BARINDIRIYOR
Yapay zeka stratejisti Kaan Gülten, Hinton'ın önerisine ilişkin endişelerini dile getirdi. Gülten, "Evrensel temel gelir, ülkeleri şirketlere karşı diz çöktürme stratejisidir," diyerek bu yaklaşımın ekonomik risklerini vurguladı. Emekliliğin erken yaşlarda olmasının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda, yapay zekanın yol açacağı işsizlikle başa çıkmanın zorluklarına dikkat çekti.

Gülten, işsizliğin artmasıyla vergi gelirlerinin düşeceğini ve bu durumun evrensel temel gelirin uygulanabilirliğini zorlaştıracağını belirtti. "Bu verginin yapay zeka şirketlerinden çok yüksek oranlarda alınması durumunda evrensel temel gelir uygulanabilir bir yöntemken, vergi yükünün devlette olması durumunda artan işsizlik sonrası evrensel temel gelir uygulanabilir olmaktan çıkıyor," diyen Gülten, yapay zeka şirketlerinin ekonomiler üzerinde büyük bir yaptırım gücüne sahip olabileceğini ifade etti.

Gülten ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin enerji, sürdürülebilirlik ve gelişmeye katkı gibi alanlarda büyük bir yatırım kabiliyeti oluşturabileceğini belirtti. "Ekonomilerini ayakta tutmak için yapay zeka şirketlerine karşı tavize açık ülkeleri ekonomik olarak büyük riskler bekliyor," diyen Gülten, yapay zekanın insansız bir dijital kapitalizm sonrası gücü ile ülkeler üzerindeki yaptırım gücünün artacağına dikkat çekti. Bu bağlamda, evrensel temel gelirin ekonomik sürdürülebilirliği ve yapay zekanın toplumlar üzerindeki etkileri uzun vadede dikkatle değerlendirilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.