Vizyon Kuyumcu

‘Yüzüme Oyulan Havva’ Kadınların ve Çocukların Sesini Yükseltti

Kültür 03.01.2025 - 22:13, Güncelleme: 03.01.2025 - 22:13
 

‘Yüzüme Oyulan Havva’ Kadınların ve Çocukların Sesini Yükseltti

2024 Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü, Samsunlu şair Hatice Tarkan Doğanay’a “Yüzüme Oyulan Havva” adlı eseriyle verildi.

Çankaya Belediyesi ve Özgür Öykü Şiir Dergisi’nin iş birliğiyle düzenlenen 5. Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödül Töreni, Ankara’daki Yılmaz Güney Sahnesi’nde edebiyat dünyasından pek çok ismin katılımıyla gerçekleşti. Seçici kurulda Hasan Hüseyin Yalvaç, Sami Aydoğan, Asım Öztürk, Haydar Ünal, Mustafa Seyfi ve Münevver Aksoyak Erdem gibi önemli isimler yer aldı. 28 eser arasından birinci seçilen “Yüzüme Oyulan Havva”, Metinlerarası Kitap etiketiyle yayımlanmıştı. Doğanay ödülünü, edebiyatın duayen isimlerinden Ahmet Özer’in elinden aldı. Ayrıca, yazar Özgen Seçkin ve şair A. Kadir Paksoy’a, Enver Gökçe ve toplumcu gerçekçi şiir üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle onur ödülü takdim edildi. Kadınlar ve Çocuklar Adına Bir Ödül Hatice Tarkan Doğanay, ödül konuşmasında toplumsal sorunlara değinerek önemli mesajlar verdi. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve çocukların maruz kaldığı istismarların ulaştığı ürkütücü boyutlara dikkat çeken Doğanay, şu ifadeleri kullandı: “Kadınlarımız, çocuklarımız aile içi ve aile dışı fiziksel, ruhsal, cinsel şiddete maruz kalarak hunharca öldürülüyor. Bu durum karşısında toplumun titrek ve yılgın sesi bir müddet sonra cılız uğultular içinde kayboluyor. Korkarım etiği, ahlakı ve kültürü çürütenler insani tepkilerimizi de çürütmeyi başardı.” Doğanay, ödülünü “özgürlüğü kısıtlanan, yalnızlaştırılan, yaşam hakkı elinden alınan, adaletsizlik karşısında ezilen kadınlar ve çocuklar” adına aldığını belirtti. Şair, bu güvensizlik ortamında sanatın ve şiirin de tehlike altında olduğunu vurguladı. “Güzel Şeylere Hasret Memleketim” Doğanay, konuşmasında sadece Türkiye’de değil, dünyada da artan adaletsizliklere dikkat çekerek Gazze’de öldürülen 17 bin çocuğu hatırlattı. İnsanlığın iyilik ve kötülük arasındaki dengeyi kaybettiğini belirten Doğanay, Enver Gökçe’nin sözleriyle şu mesajı verdi: “Güzel şeylere hasret memleketim, güzel şeylere hasret bu dünya” Doğanay’ın ödül konuşması, sanatın toplumsal vicdanı harekete geçirme gücünü bir kez daha ortaya koydu. Bu ödül, kadınların ve çocukların güvenli bir gelecek adına verdikleri mücadeleyi şiirle taçlandırdı. Enver Gökçe’nin mirasıyla yoğrulan bu anlamlı etkinlik, toplumcu gerçekçi şiirin gücünü bir kez daha gösterdi.  
2024 Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü, Samsunlu şair Hatice Tarkan Doğanay’a “Yüzüme Oyulan Havva” adlı eseriyle verildi.

Çankaya Belediyesi ve Özgür Öykü Şiir Dergisi’nin iş birliğiyle düzenlenen 5. Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödül Töreni, Ankara’daki Yılmaz Güney Sahnesi’nde edebiyat dünyasından pek çok ismin katılımıyla gerçekleşti.

Seçici kurulda Hasan Hüseyin Yalvaç, Sami Aydoğan, Asım Öztürk, Haydar Ünal, Mustafa Seyfi ve Münevver Aksoyak Erdem gibi önemli isimler yer aldı. 28 eser arasından birinci seçilen “Yüzüme Oyulan Havva”, Metinlerarası Kitap etiketiyle yayımlanmıştı. Doğanay ödülünü, edebiyatın duayen isimlerinden Ahmet Özer’in elinden aldı.

Ayrıca, yazar Özgen Seçkin ve şair A. Kadir Paksoy’a, Enver Gökçe ve toplumcu gerçekçi şiir üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle onur ödülü takdim edildi.

Kadınlar ve Çocuklar Adına Bir Ödül
Hatice Tarkan Doğanay, ödül konuşmasında toplumsal sorunlara değinerek önemli mesajlar verdi. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve çocukların maruz kaldığı istismarların ulaştığı ürkütücü boyutlara dikkat çeken Doğanay, şu ifadeleri kullandı:

“Kadınlarımız, çocuklarımız aile içi ve aile dışı fiziksel, ruhsal, cinsel şiddete maruz kalarak hunharca öldürülüyor. Bu durum karşısında toplumun titrek ve yılgın sesi bir müddet sonra cılız uğultular içinde kayboluyor. Korkarım etiği, ahlakı ve kültürü çürütenler insani tepkilerimizi de çürütmeyi başardı.”

Doğanay, ödülünü “özgürlüğü kısıtlanan, yalnızlaştırılan, yaşam hakkı elinden alınan, adaletsizlik karşısında ezilen kadınlar ve çocuklar” adına aldığını belirtti. Şair, bu güvensizlik ortamında sanatın ve şiirin de tehlike altında olduğunu vurguladı.

“Güzel Şeylere Hasret Memleketim”
Doğanay, konuşmasında sadece Türkiye’de değil, dünyada da artan adaletsizliklere dikkat çekerek Gazze’de öldürülen 17 bin çocuğu hatırlattı. İnsanlığın iyilik ve kötülük arasındaki dengeyi kaybettiğini belirten Doğanay, Enver Gökçe’nin sözleriyle şu mesajı verdi:

“Güzel şeylere hasret memleketim, güzel şeylere hasret bu dünya”
Doğanay’ın ödül konuşması, sanatın toplumsal vicdanı harekete geçirme gücünü bir kez daha ortaya koydu. Bu ödül, kadınların ve çocukların güvenli bir gelecek adına verdikleri mücadeleyi şiirle taçlandırdı.

Enver Gökçe’nin mirasıyla yoğrulan bu anlamlı etkinlik, toplumcu gerçekçi şiirin gücünü bir kez daha gösterdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.