Hatırlar mısınız eskiden (Yaşı ileri olan daha iyi bilir.) esnafların dükkanlarında bir resim asılı olurdu.
Veresiye satan ve peşin satan diye tek tabloda iki kişi. Veresiye satan esnaf eli başında ve bir hayli üzgün ve perişan görünürdü. Oturduğu masanın etrafında faturalar, alacağını alamadığı için perişan halde. Peşin satan esnaf ise gayet rahat parasını aldığı için bacak bacak üzerine atmış gülümsüyor. (Yazıya tıklayın resmi buradan görebilirsiniz.) Benim çocukluğumda bu resim hemen hemen her esnafın duvarında müşterinin görüleceği yerde asılı idi.
Şimdi devir değişti, aynı resim her eve asılmalı ama farklı bir şekilde. Altına şu yazılmalı. “Aklını ve enerjisini veresiye kullanıp orantısız bir şekilde gücünü her yere savurarak çalışan, aklını ve enerjisini peşin kullanıp doğru ve orantılı bir şekilde tek bir noktada toplayıp ta çalışan.” Her işte gücünüzü ve enerjinizi bir noktada yoğunlaştırın. Bu iş toprakta maden aramak gibidir. Maden toprağın alt noktalarındadır. Ama siz madeni toprağın sığ taraflarında ararsanız bir şey bulamazsınız.
Yaşantım boyunca çok arkadaşım oldu. Çok iş yapıyormuş gibi görünüp hiçbir iş yapmayan. Bu duruma birçok örnek verebiliriz. Bazıları çok sorumluluk alır ama aldığı sorumlulukların altında ezilir. Umarım sizde birçok sorumluluk alıp alınan sorumluluğun altında ezilenlerden değilsinizdir. Çok işim var, başımı kaşıyacak vaktim yok, diyen çok kişi var etrafımızda. Bu çeşit insanlar ellerindeki işler zorlaştı mı başka bir işe dadanır. İşin iç kısmını kimsenin beceremediği karanlık alanları aydınlatmaya cesareti olmaz. Çünkü orada gidebilmek çaba ister, emek ister. Ama herhangi bir işin derinliğine inmek ve kimsenin bilmediği noktaları öğrenmek sizi diğer insanlardan daha farklı gösterir. Bilim insanları ve mucitler bu tür insanların arasından çıkar. Ne bilim adamı olun nede mucit. Yaptığınız işin dibine dalın orada öğrenecek çok şey var. Deneyin ne dediğimi anlayacaksınız.
Her sabah uyandığında, işine motive ol, iyi çalış, yoksa arkada kalırsın. Sen diğer insanlardan daha iyi düşünmelisin, diğer insanların bilmediği bilgileri bilmelisin. Yoksa geride kalırsın. Yeter ki işini iyi yap. O zaman seçkin biri olursun. Senin hayatın bir yarış değil, bir yolculuk. Bu yolculukta önemli olan, başkalarından daha iyi olmak değil, kendinizden en iyi şekilde faydalanmak ve mutlu olmaktır.
Seçkin biri olmanın en iyi kriteri de gücünü ve enerjini birçok işte dağılırcasına yayılmak yerine az ve öz işlerin sorumluluğunu al ve dar kapsamda yaptığın işte başarılı ol. Yapacağın işin derinliğine doğru ilerle. Sığ sularda gezme derin sularda gez. Sığ sularda herkes bir şeyler bulur ama derin sularda herkes her şeyi bulamaz ama sen bulursan bulduğun çok değerlidir. Unutma ki değerli şeyler yoğun ve derinlemesine yapılan uğraşlar sonucunda elde edilmiştir.
Derinlemesine çalışmak, odaklanmak ve tutkuyla bağlı olmak, seçkin bir birey olmanın temel unsurlarıdır. Ancak, değişen dünyada sürekli öğrenmeye ve gelişmeye açık olmak da başarı için vazgeçilmezdir.
Bunun için elindeki gücü dağıtmamaya dikkat etmelisin. Gücünü her zaman bir noktada yoğunlaştır. Tıpkı bir merceğin güneşin tüm ışıklarını tek bir noktada toplayıp kâğıdı yaktığı gibi sizde düşünceleriniz edindiğiniz tecrübelerle bir noktada toplayın o zaman her işi başarabilirsiniz.
Yoğunluk, bir alanda derinleşmek, bilgi ve deneyim kazanmakla olur. Dolayısıyla seçkinlik, işinde uzman olmak için gereklidir. Bu bağlamda, sadece yüzeysel bilgi veya sıradan başarılar değil, derinlemesine bilgi ve deneyim de önemlidir. Sonuç olarak, bu yaklaşım, yüzeysellikten uzaklaşıp derinleşmeyi, bilgi ve deneyimle zenginleşmeyi teşvik eder. Başarı, yalnızca nicelikle değil, niteliğin de ön planda olduğu bir perspektifle değerlendirilmelidir.
İnsan derinlemesine düşününce, derinlik ve yoğunluğun, bir alandaki başarı ve mükemmellik için ne kadar kritik olduğunu vurguluyor. Yoğunluğun, belirli bir konu veya beceri üzerine odaklanarak
Yaptığın işin üzerinde yoğunlaştırmak, verimliliği artırır. Daha anlamlı sonuçlar elde etmeyi sağlar. Özellikle modern dünyada birçok alanda bilgiye ulaşmak kolay olsa da bu yüzeyselliğe yol açabiliyor. Bu nedenle, bir alana derinlemesine dalmak, o alanda gerçekten uzmanlaşmak ve mükemmelleşmek için kritik öneme sahiptir.
Sonuç olarak, bu yaklaşım, derinlemesine düşünmeyi, kaliteli deneyim ve bilgi birikimi oluşturmayı teşvik eder. Başarı işinizin derinliklerinde bulduklarınızdır, derinlemesine bir çalışma, uzun vadede daha sürdürülebilir ve değerli sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle, odaklanmak ve derinleşmek, kişisel ve profesyonel gelişim için hayati öneme sahiptir.