Vizyon Kuyumcu
Nuri Başar
Köşe Yazarı
Nuri Başar
 

Yaşamadığımız İslam!

İnsanın; Hakk, hukuk, adalet ve dürüstlük gibi erdemlilik adına söylediklerinin toplum nezdinde etkili olabilmesi için kişinin söylediklerini fiilen yaşaması icap eder. Söylemleri ile eylemleri örtüşmeyen birinin; kimliği ve kariyeri ne olursa olsun sözüne itibar edilmez veya edilmemeli. Zaten günümüzde toplumu tehdit eden en ciddi sorun tam da budur. Hz. Ebubekir'e sahabilerden birisi gelir; Ya Emirel  Mü'minin ben fakir birisiyim, oğlum çok hurma yiyor ve bu durum geçimimi olumsuz etkiliyor diyerek, oğluna hurma yememesini tavsiye etmesini ister. Halife  kendisi de hurmayı sevdiğinden bu husustaki sözünün geçerli olması için Kırk gün hurma yemedikten sonra çocuğa hurma yememesini tavsiye eder ve çocuk bu tavsiyeye uyar. Günümüzde yaldızlı sözlerle kamuoyunu manüpüle eden İslâmi kimlikli insanların; amaç için her şeyi mübah görmeleri toplumun İslam’a ve Müslümanlara bakışını olumsuz etkiliyor. İslâmi kimliği ile bilinenlerin Allah (c.c.) rızası ile örtüşmeyen eylemleri maalesef İslâm’a fatura ediliyor. İşte bu nedenle toplum her geçen gün milli kimliğinden biraz daha uzaklaşıyor. Ne yazık ki; İslam’ı tam ve doğru anlama sorunu olanlar; bazı ibadetlerin ritüellerini yerine getirdiğine aldanarak kendi kafasına göre yaşadığını İslâm veya Müslümanlık zannediyor. Bir de toplumun çoğunluğu onun bulunduğu makamın temsil ettiği değerin cazibesine aldanarak; her yanlışına alkış tutunca, alkışlanan kişi bu sefer acziyetini unutup İslâm’ın mükemmel ve kusursuz hükümlerine sırt dönüyor ve inanç değerlerimiz ile taban tabana zıt eylemler içine giriyor. Bu durum da maalesef samimi olan ve sadece Allah (c.c.) rızasını gözetenlerin de zan altına alınmasına yarıyor. Anlatmaya çalıştığım husus, kişinin makamı, mevki ve statükodaki konumu ne olursa olsun; imanını koruması için İslam'ın hükmüne kendisini teslim etmesi hususudur. Aksi halde inanç değerlerimizle bire bir örtüşmeyen hayatı Müslümanlık olarak algılanırsa, bu durum dinini sağlıklı bilmeyen toplumu son derece kötü bir etkiler. Kendisine de, kendisine itimat ederek onu örnek alanlara da itikadi yönden son derece zarar verir. Allah'ın (c.c.), kendisini Müslüman olarak tanımlayan herkesi böyle bir felaketten koruması dua ve dileklerimle.
Ekleme Tarihi: 12 Eylül 2024 - Perşembe
Nuri Başar

Yaşamadığımız İslam!

İnsanın; Hakk, hukuk, adalet ve dürüstlük gibi erdemlilik adına söylediklerinin toplum nezdinde etkili olabilmesi için kişinin söylediklerini fiilen yaşaması icap eder.

Söylemleri ile eylemleri örtüşmeyen birinin; kimliği ve kariyeri ne olursa olsun sözüne itibar edilmez veya edilmemeli. Zaten günümüzde toplumu tehdit eden en ciddi sorun tam da budur.

Hz. Ebubekir'e sahabilerden birisi gelir; Ya Emirel  Mü'minin ben fakir birisiyim, oğlum çok hurma yiyor ve bu durum geçimimi olumsuz etkiliyor diyerek, oğluna hurma yememesini tavsiye etmesini ister.

Halife  kendisi de hurmayı sevdiğinden bu husustaki sözünün geçerli olması için Kırk gün hurma yemedikten sonra çocuğa hurma yememesini tavsiye eder ve çocuk bu tavsiyeye uyar.

Günümüzde yaldızlı sözlerle kamuoyunu manüpüle eden İslâmi kimlikli insanların; amaç için her şeyi mübah görmeleri toplumun İslam’a ve Müslümanlara bakışını olumsuz etkiliyor. İslâmi kimliği ile bilinenlerin Allah (c.c.) rızası ile örtüşmeyen eylemleri maalesef İslâm’a fatura ediliyor. İşte bu nedenle toplum her geçen gün milli kimliğinden biraz daha uzaklaşıyor.

Ne yazık ki; İslam’ı tam ve doğru anlama sorunu olanlar; bazı ibadetlerin ritüellerini yerine getirdiğine aldanarak kendi kafasına göre yaşadığını İslâm veya Müslümanlık zannediyor. Bir de toplumun çoğunluğu onun bulunduğu makamın temsil ettiği değerin cazibesine aldanarak; her yanlışına alkış tutunca, alkışlanan kişi bu sefer acziyetini unutup İslâm’ın mükemmel ve kusursuz hükümlerine sırt dönüyor ve inanç değerlerimiz ile taban tabana zıt eylemler içine giriyor. Bu durum da maalesef samimi olan ve sadece Allah (c.c.) rızasını gözetenlerin de zan altına alınmasına yarıyor.

Anlatmaya çalıştığım husus, kişinin makamı, mevki ve statükodaki konumu ne olursa olsun; imanını koruması için İslam'ın hükmüne kendisini teslim etmesi hususudur. Aksi halde inanç değerlerimizle bire bir örtüşmeyen hayatı Müslümanlık olarak algılanırsa, bu durum dinini sağlıklı bilmeyen toplumu son derece kötü bir etkiler. Kendisine de, kendisine itimat ederek onu örnek alanlara da itikadi yönden son derece zarar verir.

Allah'ın (c.c.), kendisini Müslüman olarak tanımlayan herkesi böyle bir felaketten koruması dua ve dileklerimle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.