Yeni maaş ceplere girmeden yağmur gibi zamlarla neredeyse şimdiden eridi. Vergiden kiraya, sigaradan ekmeğe zamların ardı arkası kesilmiyor.
Asgari ücret yönetmeliğine uygun yapılmayan zam için zarar gören herkesin ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının dava açma hakkı bulunuyor.
Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 4. maddesinin d fıkrası, işçilerin temel yaşam standartlarını koruma altına almak için, “Asgari ücret işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir” tanımını koymuştur.
Asgari ücret belirlenmeden önce, “Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ Türk-İş tarafından aylık 27.364,71 TL olarak açıklanmıştı. Asgari Ücret Yönetmeliğine göre, belirlenecek ücretin bu rakamın altında olmaması gerekiyordu.
Asgari ücret belirlenmeden önce, “En az 30, altında yokuz” dövizi açarak, “2025’i AK Parti’ye dar ederiz” diyen ana muhalefet lideri CHP Genel Başkanı Özgür Özel, milyonlarca asgari ücretli adına bu davayı açabilir, açmalıdır da.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bundan sonra asgari ücret toplantılarına katılmayacağım” diyerek “AKP’ye küstüm” demeye getiriyor. Kime küstüğün milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendirmiyor. Çıkacaksın meydana, 27 bin 364 liralık bekâr çalışanın yaşama maliyetinin kalem kalem açıklayacaksın Sayın Atalay. Sonra bu hesapla birlikte mahkemenin yolunu tutup yönetmeliklere aykırı olarak asgari ücret açıklandığını belirten dilekçeyle dava açacaksın.
Milyonlarca işçi senden küsmeni değil, hakkını savunmanı bekliyor.
Gelelim 22 bin liralık asgari ücrete.
Asgari ücret açıklandıktan sonra kira artış oranı yüzde 58 oldu. Diyelim ki kiranız 10 bin TL ve yılbaşında sözleşmeniz sona eriyor. Ocak ayı sonunda kiranız 15 bin 800 lira olacak. Aldığınız 7 bin lira zammın 5800 lirasını kira farkı olarak ödeyeceksiniz. Başka hesaba gerek bile kalmadı.