Vizyon Kuyumcu
Muhtarın Not Defteri
Köşe Yazarı
Muhtarın Not Defteri
 

Sanırsın ki Köyü Paris Yapacak

Eskisi gibi kaymakam gelip dert dinlemez, devlet kapısına gitsen laf anlatamazsın, seçimden seçime mebus gelir, ne söylesen ‘He he’ der. Sanırsın ki köyü Paris yapacak. Bir daha da ortada görünmez. Köylü bütün derdini muhtar çözecek diye bellemiş.   Baktım olacak gibi değil.   Kendi kendime, “Bunca yıllık muhtarsın. Bu milletin derdini en iyi sen bilirsin. Yaz o zaman, herkes bilsin” dedim, kalemi aldım elime.   ‘Sadece köylü mü?’ diye soracak olursanız söyleyeyim hemen.   Bu memlekette kim dert çekiyorsa benim derdim olacak. Memurundan emeklisine, işçisinden işsizine, esnafından patronuna, ormandaki kurttan daldaki kuşuna kadar kimin derdi olursa bir bir yazacağım.   ÇİFTÇİNİN ENFLASYONU Devletin İstatistik Kurumu TÜİK, tarımda girdi enflasyonunu hesaplamış. Neymiş bir yılda tarımda girdi artışı yüzde 133.41 olmuş. Geçen senenin temmuz ayından bu senenin temmuz ayını baz almışlar. Peşin söyleyeyim TÜİK, köylü dalga geçiyor. Artık işi deliliğe vurdular. Birbirlerine anlatıp gülüşüyorlar. Senin mazot fiyatından haberin var mı? Geçen sene Temmuzda 7.5 lira olan mazot 25 lira olmuş. Gübre desen uçmuş gitmiş. Geçen yıl 3 bin 800 TL civarında olan dap gübresi bugün 14 bin TL'ye, 3 bin TL olan üre gübresi 15 bin TL'ye, 1.800 TL olan can gübresi ise 8 bin 250 TL'ye çıkmış.   TÜİK NE DEMİŞ PEKİ? Gübre enflasyonu yüzde 234.8, enerji yüzde 201.13 artmış. Rakamlara biraz daha dikkatli baktım. Bilmediğim ne var diye. TÜİK, diğer mal ve hizmetler, makine bakım harcaması gibi yüzde 50 artış görünen kalemleri de hesaba koymuş ve ortalamayı düşürmüş.   Traktörlere mazot bile alamazken kim makinesine bakım yaptırdı bilemedim. TÜİK’in tablosunu koyayım en iyisi de köylü kendi karar versin.   Bu arada çarşı pazarda “Niye bu fiyatlar ucuzlamıyor?” diye soranlar da niyesini bilsin istedim.   ** PARA YİNE YABANCI ÇİFTÇİYE GİDECEK Nedense bizim köylünün buğdayı para etmiyor. Geçen sene köylüden 2.5 liraya buğdayı aldınız. Aradan sadece bir-kaç ay geçtikten sonra yabancı çiftçinin ürettiği buğdaya 6.5 verdiniz. Ekim mevsimi gelince de “Dağı taşı ekin, parayı düşünmeyin” dediniz. Veresiye mazotla, gübreyle ektik. 6 lira 50 kuruş fiyat verdiniz. Destek ödemesini de yeniymiş gibi içine eklediniz.   Bizde buğday bitti de size kötü bir haberim var. Kışın 1300 dolar civarına yükselen buğday 750 dolara kadar inmişti. Bakın bakalım şimdi nereye çıkmış. 900 dolar.   Bütün dünya gıda krizini konuşurken biz ne yaptık? Artık bir işe yaramaz da yine de şapkamızı önümüze koyup düşünelim.   Aşağıdaki grafik buğday fiyatlarına ait. Muhtar bu işlerden anlamaz diyorsanız yanılırsınız. Ne gördüğümü söyleyeyim. Grafik diyor ki: Bu formasyonun hedefi çanak oluşturmaktır. Bu da tekrar 1300 dolara gider. Bize vermediğiniz parayı yine yabancı çiftçiye vermek zorunda kalacaksınız.   Hadi kalın sağlıcakla.
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2022 - Perşembe
Muhtarın Not Defteri

Sanırsın ki Köyü Paris Yapacak

Eskisi gibi kaymakam gelip dert dinlemez, devlet kapısına gitsen laf anlatamazsın, seçimden seçime mebus gelir, ne söylesen ‘He he’ der. Sanırsın ki köyü Paris yapacak. Bir daha da ortada görünmez. Köylü bütün derdini muhtar çözecek diye bellemiş.

 

Baktım olacak gibi değil.

 

Kendi kendime, “Bunca yıllık muhtarsın. Bu milletin derdini en iyi sen bilirsin. Yaz o zaman, herkes bilsin” dedim, kalemi aldım elime.

 

‘Sadece köylü mü?’ diye soracak olursanız söyleyeyim hemen.

 

Bu memlekette kim dert çekiyorsa benim derdim olacak. Memurundan emeklisine, işçisinden işsizine, esnafından patronuna, ormandaki kurttan daldaki kuşuna kadar kimin derdi olursa bir bir yazacağım.

 

ÇİFTÇİNİN ENFLASYONU

Devletin İstatistik Kurumu TÜİK, tarımda girdi enflasyonunu hesaplamış. Neymiş bir yılda tarımda girdi artışı yüzde 133.41 olmuş. Geçen senenin temmuz ayından bu senenin temmuz ayını baz almışlar. Peşin söyleyeyim TÜİK, köylü dalga geçiyor. Artık işi deliliğe vurdular. Birbirlerine anlatıp gülüşüyorlar. Senin mazot fiyatından haberin var mı? Geçen sene Temmuzda 7.5 lira olan mazot 25 lira olmuş. Gübre desen uçmuş gitmiş. Geçen yıl 3 bin 800 TL civarında olan dap gübresi bugün 14 bin TL'ye, 3 bin TL olan üre gübresi 15 bin TL'ye, 1.800 TL olan can gübresi ise 8 bin 250 TL'ye çıkmış.

 

TÜİK NE DEMİŞ PEKİ?

Gübre enflasyonu yüzde 234.8, enerji yüzde 201.13 artmış. Rakamlara biraz daha dikkatli baktım. Bilmediğim ne var diye. TÜİK, diğer mal ve hizmetler, makine bakım harcaması gibi yüzde 50 artış görünen kalemleri de hesaba koymuş ve ortalamayı düşürmüş.

 

Traktörlere mazot bile alamazken kim makinesine bakım yaptırdı bilemedim. TÜİK’in tablosunu koyayım en iyisi de köylü kendi karar versin.

 

Bu arada çarşı pazarda “Niye bu fiyatlar ucuzlamıyor?” diye soranlar da niyesini bilsin istedim.

 

**

PARA YİNE YABANCI ÇİFTÇİYE GİDECEK

Nedense bizim köylünün buğdayı para etmiyor. Geçen sene köylüden 2.5 liraya buğdayı aldınız. Aradan sadece bir-kaç ay geçtikten sonra yabancı çiftçinin ürettiği buğdaya 6.5 verdiniz. Ekim mevsimi gelince de “Dağı taşı ekin, parayı düşünmeyin” dediniz. Veresiye mazotla, gübreyle ektik. 6 lira 50 kuruş fiyat verdiniz. Destek ödemesini de yeniymiş gibi içine eklediniz.

 

Bizde buğday bitti de size kötü bir haberim var. Kışın 1300 dolar civarına yükselen buğday 750 dolara kadar inmişti. Bakın bakalım şimdi nereye çıkmış. 900 dolar.

 

Bütün dünya gıda krizini konuşurken biz ne yaptık? Artık bir işe yaramaz da yine de şapkamızı önümüze koyup düşünelim.

 

Aşağıdaki grafik buğday fiyatlarına ait. Muhtar bu işlerden anlamaz diyorsanız yanılırsınız. Ne gördüğümü söyleyeyim. Grafik diyor ki: Bu formasyonun hedefi çanak oluşturmaktır. Bu da tekrar 1300 dolara gider.

Bize vermediğiniz parayı yine yabancı çiftçiye vermek zorunda kalacaksınız.

 

Hadi kalın sağlıcakla.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.