Ülkü’nün TDK göre anlamı “Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal. ilke, mefkûre, ideal, vizyon” demektir.
Peki, Ülkücü ne demek? “Bir ülküye çıkar gütmeden bağlı olan, idealist” kimse.
Özellikle MHP ye gönül verenler kendilerini ülkücü olarak tanımlar. Peki, onlara göre ülkücülük nedir? Ülkücülük, Türk-İslam Ülküsü veya Türkeş’çilik, Milliyetçi Hareket Partisinin Türkçülük ve İslamcılık üzerine temellenmiş kurucu ideolojisidir.
Bende rahmetli Alparslan Türkeş zamanın da kendimi ülkücü olarak tanımlayandan biriydim. Rahmetli Alparslan Türkeş’e göre de ülkücülük “Her türlü haksızlığa karşı boyun eğmeyen, asil bir başkaldırı hareketi.” Olarak tanımlanırdı.
Milliyetçilik, vatanseverlik gibi en kutsal duygunun aşılanmasın da, bu doğrultuda ülkücülük anlayışının yaygınlaşmasın da rahmetli Alparslan Türkeş’in emeği büyüktür.
Ne yazık ki bazı kesimlerin ülkücülüğü kötü anlam da kullanıp kendilerine rant sağlamak amacıyla gayri meşru işler de kullansalar da gerçek ülkücülük çıkarsız vatan millet bayrak sevgisidir. Haksızlık karşısın da dik duran bir anlayış biçimidir. Tabi ben bunları yazarken MHP’nin ve Ülkücülüğün felsefesini yazıyorum. Yoksa İş vatanseverliğe gelince, diğer görüşlerde de vatanı bayrağı milleti için seve seve can verecek insanlar var. İşte kurtuluş savaşın da sağcısı solcusu Türk’ü Kürt’ü Çerkez’i diye bir ayrım var mıydı? Her görüşteki insanlar birbirine kilitlendi ve vatan için can verdi. Hepsi ülkücüydü, hepsi sağcıydı, hepsi solcuydu, hepsi vatanseverdi, hepsi milliyetçiydi. Ve hepsi kurtuluş savaşın da vatan için savaştı birçoğu bu uğurda can verdi şehit oldu.
Ülkücülük özellikle sağ kanatta MHP ile özleşti. O zaman MHP’nin bir ilkesi bir ideali bir duruşu olması gerekiyor değil mi? Ama Sayın Devlet Bahçeli en son yaptığı açıklamada kimse kusura bakmasın ama MHP’nin temellerini yıktı geçti.
Ne dedi Sayın Bahçeli? “Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Bunun için Cumhur İttifakı olarak yanındayız, beraberindeyiz. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz” Kim için bunu dedi? Başka bir partinin lideri için dedi? Yani Sayın Recep Tayyip Erdoğan için dedi. Bakın bu cümleyi ben kurabilirim her hangi biri de kurabilir, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yüz yılın kurtarıcısı olarak görebilir. Ama yılların partisi, Alparslan Türkeş’in emaneti olan bir partinin lideri olarak bu cümleyi Sayın Devlet Bahçeli kuramaz. Olmaz kardeşim olmaz. Gerçek düşüncen buysa, o zaman Numan Kurtulmuş gibi ya da Süleyman Soylu gibi partini bırakacaksın gidip Ak parti de siyasetini yapacaksın.
Düne kadar ’Ne Mutlu Türküm Diyene’ yazmazsam, okula giden çocuklara, evinin önünde Andımızı okutmazsam, bunların alayının hesabını sormazsam namerdim" Diye Recep Tayyip Erdoğan’a bu sözleri söyleyip bugün Sayın recep Tayyip Erdoğan’a “Türk milletini yalnız bırakamazsın. Yeni yüz yılın kurtarıcısı lideri olarak seni görmek istiyoruz! Diyemezsin. Sonra andımızı okutun mu? Okuttun da mı yüzyılın lideri olarak başka bir patinin liderini yüzyılın lideri olarak görüyorsun? Diye adama sorarlar.
Sayın Devlet Bahçelinin dediklerini kabul edenler doğru bulanlar olabilir. Ama ben bulmuyorum Ülkücü hareketin bir duruşu bir vizyonu vardır. MHP’nin de bir duruşu bir vizyonu savunduğu bir görüşü vardır. MHP hiçbir partiyi kendine kurtarıcı olarak göremez. Başka partiler de desteklediği düşünceler görüşler olabilir ama yüzyılın kurtarıcısı olarak kendi vizyonu dışında olan bir partinin liderini kurtarıcı olarak göremez.
Daha çok değil birkaç sene önce bu gün kurtarıcı olarak gördüğü kişi hakkında ki olumsuz sözleri arşivler de duruyor. O gün CHP ile ittifak yapıp, bugün kurtarıcı olarak gördüğünü indirmeye çalışırken bu gün de dün indirmeye çalıştığını kurtarıcı olarak görmek bana göre mantıklı bir davranış değildir.
Hele MHP gibi bir partinin başında olup Ülkücüleri Milliyetçileri bir kenara itip başka bir partinin liderini kurtarıcı olarak görmek çok büyük hatadır.
Gerekirse barajın altın da kalacaksın. Ama ideallerinden dik duruşundan taviz vermeyeceksin.
Bakın geçmişte saf edilen bir cümleyi yazayım.
“Bunlar milliyetçi falan değil, bunlar ırkçı, bunlar ayrımcı. Bunlar kafatasçı. Bunların milliyetçiliği nasıl bir şey biliyor musunuz? Bunlar önünü kestikleri adamın sağcı mı solcu mu olduğunu öğrenmek için ne derler biliyor musun? ‘Fatiha’yı oku.’ Sonra da yanlarındaki arkadaşlarına dönüp ‘doğru okudu mu’ diye sorarlar.”
Bu sözleri kim dedi? Kimin için dedi?
Sayın bahçeli bu sözleri unutmuş olabilir. Ama ben bir ülkücü olarak bunları unutmadım.
Ve Alparslan Türkeş’in Ülkücülüğü tanımlamasını tekrar yazıyorum ülkücülük “Her türlü haksızlığa karşı boyun eğmeyen, asil bir başkaldırı hareketi.”
Takdiri Ülkücü okurlarıma bırakıyorum…