Vizyon Kuyumcu

Yusuf Kefeli’den Kahverengi Kokarca Eleştirisi

Gündem 13.05.2024 - 01:50, Güncelleme: 13.05.2024 - 01:50
 

Yusuf Kefeli’den Kahverengi Kokarca Eleştirisi

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli, son yıllarda tarım alanlarına büyük çapta zarar veren istilacı Kahverengi Kokarca Böceğine karşı etkin mücadele konusunda, Bölge Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Ziraat Odaları'nın ellerini taşın altına koymadıkları eleştirisinde bulundu.

Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'a özgü bir böcek türü olan Kahverengi Kokarcanın son yıllarda ülkemiz tarım alanlarında etkin bir şekilde yayıldığı özellikle Karadeniz Bölgesi'nin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen fındığı tehdit ettiği görülmekte.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Hesapları İnceleme Komisyonu gibi üst düzey görevlerde bulunan eski Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli bu konuda yaptığı açıklamada: "2017 yılında İstanbul’dan daha sonra ise Artvin İlinden ülkemize giriş yapan ve 17 ilimizde görülen kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede, Samuray Arısı, Fenomen Tuzaklar ve 4 çeşit de ithal ilaç kullanılmasına rağmen, bir türlü kesin sonuç alınamamaktadır. Zararlının ülkemize girişinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edildiği ve mücadelesinin yapıldığı bilinmekte ancak; gerek bakanlığımızın ve gerekse de üreticilerimizin yaptığı ilaçlamalar ithal ilaçların pahalı ve karaborsadan fahiş fiyatla satılması nedeniyle yetersiz kalmakta Kahverengi Kokarca zararlısı ülkemiz fındık, meyve ve sebze tarımını olumsuz yönde tehdit etmektedir. Ülkemizin dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olması nedeniyle, gelecek yıllarda fındık başta olmak üzere tarım ihraç ürünleri gelirlerimizde düşüşe neden olacak Kahverengi Kokarca zararlısıyla etkin bir şekilde mücadele etmek için, Tarım ve Orman Bakanlığıyla birlikte, TOBB başta olmak üzere, Bölge Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Ziraat odaları ve fındık varsa varlıklarını sürdürecek fındık ihracatçıları da bir an önce üzerine düşeni yapmalıdır. Özellikle, Bölge oda ve borsaları, aidat, munzam aidat ve tescil gelirlerinin bir bölümünü bu mücadeleye katkı olarak kullanmak üzere acilen TOBB ’ne başvurmalıdır. Diğer taraftan, Ülkemizde yaşanan sel ve deprem afetlerinde, her zaman olduğu gibi üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiren TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulunun, ülkemiz tarımını ve tarım ekonomisini gün geçtikçe olumsuz yönde tehdit eden bu hassas konuda da bir an önce gerekeni yapacağına inanıyorum” dedi.
Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli, son yıllarda tarım alanlarına büyük çapta zarar veren istilacı Kahverengi Kokarca Böceğine karşı etkin mücadele konusunda, Bölge Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Ziraat Odaları'nın ellerini taşın altına koymadıkları eleştirisinde bulundu.

Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'a özgü bir böcek türü olan Kahverengi Kokarcanın son yıllarda ülkemiz tarım alanlarında etkin bir şekilde yayıldığı özellikle Karadeniz Bölgesi'nin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen fındığı tehdit ettiği görülmekte. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Hesapları İnceleme Komisyonu gibi üst düzey görevlerde bulunan eski Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli bu konuda yaptığı açıklamada: "2017 yılında İstanbul’dan daha sonra ise Artvin İlinden ülkemize giriş yapan ve 17 ilimizde görülen kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede, Samuray Arısı, Fenomen Tuzaklar ve 4 çeşit de ithal ilaç kullanılmasına rağmen, bir türlü kesin sonuç alınamamaktadır. Zararlının ülkemize girişinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edildiği ve mücadelesinin yapıldığı bilinmekte ancak; gerek bakanlığımızın ve gerekse de üreticilerimizin yaptığı ilaçlamalar ithal ilaçların pahalı ve karaborsadan fahiş fiyatla satılması nedeniyle yetersiz kalmakta Kahverengi Kokarca zararlısı ülkemiz fındık, meyve ve sebze tarımını olumsuz yönde tehdit etmektedir. Ülkemizin dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olması nedeniyle, gelecek yıllarda fındık başta olmak üzere tarım ihraç ürünleri gelirlerimizde düşüşe neden olacak Kahverengi Kokarca zararlısıyla etkin bir şekilde mücadele etmek için, Tarım ve Orman Bakanlığıyla birlikte, TOBB başta olmak üzere, Bölge Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Ziraat odaları ve fındık varsa varlıklarını sürdürecek fındık ihracatçıları da bir an önce üzerine düşeni yapmalıdır. Özellikle, Bölge oda ve borsaları, aidat, munzam aidat ve tescil gelirlerinin bir bölümünü bu mücadeleye katkı olarak kullanmak üzere acilen TOBB ’ne başvurmalıdır. Diğer taraftan, Ülkemizde yaşanan sel ve deprem afetlerinde, her zaman olduğu gibi üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiren TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulunun, ülkemiz tarımını ve tarım ekonomisini gün geçtikçe olumsuz yönde tehdit eden bu hassas konuda da bir an önce gerekeni yapacağına inanıyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.