Vizyon Kuyumcu

Çiğ Tavuk Yıkanır Mı? Esnaf Tartışmalara Noktayı Koydu

Gündem 11.01.2025 - 00:04, Güncelleme: 11.01.2025 - 00:04
 

Çiğ Tavuk Yıkanır Mı? Esnaf Tartışmalara Noktayı Koydu

Samsun’un İlkadım ilçesindeki tavukçu esnafı, çiğ tavuk yıkanmasıyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Esnaf ‘Suya temas eden tavukta ısı farkı nedeniyle otomatik olarak bakteri oluşmaya başlar’ dedi.

Samsun’un İlkadım ilçesindeki tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, tavuk tüketiminde doğru bilinen yanlışlara dair önemli uyarılarda bulundu. Tavuk pişirilmeden önce yıkanması gerekip gerekmediği tartışmalarına değinen Kefeli, “Tavuk suya temas ettiğinde bakteri oluşumu hızlanmaktadır ve bu bakteriler zehirlenme vakalarına neden olabilmektedir” diyerek tartışmalara son noktayı koydu. ISI FARKINA DİKKAT Tavuğun yıkanmaması gerektiğini belirten Tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, "Tavukçu olarak, tavuğun yıkanmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni, tavukların şoklanmadan önce belli bir süre dolaplarda %7 oranında muhafaza edilmesidir. Tavuk dolaptan çıkarıldığında, dış ortam ile dolap içi ısısı arasında fark oluşur. En tehlikelisi, suya temas ettiğinde ısı farkı oluştuğu için otomatik olarak bakteri oluşmaya başlar. Suyun ısısı ile dolaptan çıkan tavuğun ısısı arasındaki fark sonucu ısı değişikliğine bağlı olarak bakteri üretimine yol açar" diye kaydetti. “TAVUK SUYA TEMAS ETTİĞİNDE BAKTERİ OLUŞUR” Çiğ tavuğun yıkanmasının gıda zehirlenmesine neden olabileceğine dikkat çeken Kefeli, "İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, tavuk suya temas ettiğinde bakteri oluşumu hızlanmaktadır ve bu bakteriler zehirlenme vakalarına neden olabilmektedir. Ayrıca tavuk şoklanmamalıdır. Bunun yanında, birkaç poşet içine birden tavuk konulduğunda, tavuğun ısısı yükselir ve vatandaş eve gittiğinde tavuğun bozulduğunu fark eder. Bu nedenle fazla poşetleme yapılması da doğru değildir. Bu konulara dikkat etmek önemlidir" diye belirtti. Haber: ŞÜKRÜ KARAKAŞ
Samsun’un İlkadım ilçesindeki tavukçu esnafı, çiğ tavuk yıkanmasıyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Esnaf ‘Suya temas eden tavukta ısı farkı nedeniyle otomatik olarak bakteri oluşmaya başlar’ dedi.

Samsun’un İlkadım ilçesindeki tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, tavuk tüketiminde doğru bilinen yanlışlara dair önemli uyarılarda bulundu. Tavuk pişirilmeden önce yıkanması gerekip gerekmediği tartışmalarına değinen Kefeli, “ Tavuk suya temas ettiğinde bakteri oluşumu hızlanmaktadır ve bu bakteriler zehirlenme vakalarına neden olabilmektedir” diyerek tartışmalara son noktayı koydu.

ISI FARKINA DİKKAT
Tavuğun yıkanmaması gerektiğini belirten Tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, "Tavukçu olarak, tavuğun yıkanmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni, tavukların şoklanmadan önce belli bir süre dolaplarda %7 oranında muhafaza edilmesidir. Tavuk dolaptan çıkarıldığında, dış ortam ile dolap içi ısısı arasında fark oluşur. En tehlikelisi, suya temas ettiğinde ısı farkı oluştuğu için otomatik olarak bakteri oluşmaya başlar. Suyun ısısı ile dolaptan çıkan tavuğun ısısı arasındaki fark sonucu ısı değişikliğine bağlı olarak bakteri üretimine yol açar" diye kaydetti.

TAVUK SUYA TEMAS ETTİĞİNDE BAKTERİ OLUŞUR”
Çiğ tavuğun yıkanmasının gıda zehirlenmesine neden olabileceğine dikkat çeken Kefeli, "İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, tavuk suya temas ettiğinde bakteri oluşumu hızlanmaktadır ve bu bakteriler zehirlenme vakalarına neden olabilmektedir. Ayrıca tavuk şoklanmamalıdır. Bunun yanında, birkaç poşet içine birden tavuk konulduğunda, tavuğun ısısı yükselir ve vatandaş eve gittiğinde tavuğun bozulduğunu fark eder. Bu nedenle fazla poşetleme yapılması da doğru değildir. Bu konulara dikkat etmek önemlidir" diye belirtti.

Haber: ŞÜKRÜ KARAKAŞ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.