Vizyon Kuyumcu

Hasan İpek, ‘Gelemen Çiftliği Sanayi Alanına Çevrildi’

Siyaset 15.06.2024 - 00:39, Güncelleme: 15.06.2024 - 00:40
 

Hasan İpek, ‘Gelemen Çiftliği Sanayi Alanına Çevrildi’

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek, Çarşamba Ovası’nın korunması için hayata geçirilen Gelemen Çiftliği’nin tarım alanından çıkartılarak sanayi alanına çevrildiğini söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci oturumunu Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleştirdi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda Gelemen Çiftliği’nin sanayi alanına dönüştürülmesi damga vurdu. Meclise ilk olarak eski başkan Mustafa Demir döneminde gelen konu CHP’li meclis üyelerinin uyarı ve ikazlarına rağmen meclisten geçti. Yaklaşık 5 ay önce meclise gelerek oy çokluğu ile Gelemen Çiftliği’nin sanayi alanına çevrilmesinin kabul edilmesinin ardından Samsun Mimarlar Odası harekete geçerek mahkemeye başvurdu. Konunun halen mahkemede devam ettiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek, “5 ay önce Mustafa Demir döneminde çevre planı adı altında Büyükşehir Belediye Meclisine gelen konu tarımın nasıl bitirildiğine açık bir örnek idi. O dönem de CHP Grubu olarak buna karşı çıktık fakat bizim uyarılarımız dikkate alınmayarak meclisten geçti. Daha sonra Samsun Mimarlar Odası konuyu mahkemeye taşıdı ve halen mahkeme aşamasında olan bir plan mahkeme kararı beklenmeden meclisten tekrar gelerek alt planları için oylama yapılıyor” dedi. İpek, “Yaklaşık 211 Bin 529 m2 alanın tarımdan izin alınmadan sanayi alanı yapılmasında kamu yararı yoktur. Gelemen’deki tarım çiftliğinin yapılmasının asıl amaçlarından birisi Çarşamba Ovası’nı korumaktı. Santrallerle yok edilmek istenen Çarşamba Ovası en büyük destekçisi olan Gelmen Çiftliğini de kaybediyor. Bütün meclis üyeleri ve belediye başkanlarının Çarşamba Ovası’nı korumalarını rica ediyorum. Çarşamba Ovası basit bir alan değildir” diye belirtti. Planın asıl amacının Çarşamba Ovası olduğunu öne süren Hasan İpek, “Burayla ilgili 5 ay önce yapılan Çevre Planında Mimarlar Odası tarafından mahkemeye taşındı. Fakat bugün görüyoruz ki mahkeme kararları da beklenmeden alt planlar devreye sokulmak isteniyor. Oldu bittiye getirilerek Türkiye’nin en büyük iki ovasından biri olan Çarşamba Ovası’da yok edilmek için en büyük koruyucusu ve destekçisi Gelemen Çiftliği yok ediliyor” diye konuştu. Mecliste tartışılan bir diğer konu ise Batı Çevre Yolu oldu. 5 etap halinden bölünen Batı Çevre Yolu’nun da mahkemelik olduğunu ve ilk iki etapın mahkeme kararlarının geldiğini ifade eden Hasan İpek, “Büyükşehir Belediye Meclisinden alt belediyelerin görüşleri alınmadan planlanan Batı Çevre Yolu ile ilgili mahkemede görülen iki etap için tekrardan plan düzenlenmesi gündeme geldi. Gündem maddesi komisyonda bekletilmesi kararı alındı. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen bir konu tekrar meclise geliyor fakat alt belediyelere hiçbirşey sorulmuyor. Şimdilik Batı Çevre Yolu 1 ve 2’inci etap plan çalışmaları konusu komisyonda bekletilmeye alındı fakat bu projenin biran evvel hayata geçmesi isteniyorsa önce alt belediyelerle istişare yapılmalı. Bu yönde mecliste teklifte bulunduk” diye kaydetti. Haber: Sezer SEZER
CHP Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek, Çarşamba Ovası’nın korunması için hayata geçirilen Gelemen Çiftliği’nin tarım alanından çıkartılarak sanayi alanına çevrildiğini söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci oturumunu Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleştirdi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda Gelemen Çiftliği’nin sanayi alanına dönüştürülmesi damga vurdu. Meclise ilk olarak eski başkan Mustafa Demir döneminde gelen konu CHP’li meclis üyelerinin uyarı ve ikazlarına rağmen meclisten geçti.

Yaklaşık 5 ay önce meclise gelerek oy çokluğu ile Gelemen Çiftliği’nin sanayi alanına çevrilmesinin kabul edilmesinin ardından Samsun Mimarlar Odası harekete geçerek mahkemeye başvurdu. Konunun halen mahkemede devam ettiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek, “5 ay önce Mustafa Demir döneminde çevre planı adı altında Büyükşehir Belediye Meclisine gelen konu tarımın nasıl bitirildiğine açık bir örnek idi. O dönem de CHP Grubu olarak buna karşı çıktık fakat bizim uyarılarımız dikkate alınmayarak meclisten geçti. Daha sonra Samsun Mimarlar Odası konuyu mahkemeye taşıdı ve halen mahkeme aşamasında olan bir plan mahkeme kararı beklenmeden meclisten tekrar gelerek alt planları için oylama yapılıyor” dedi.

İpek, “Yaklaşık 211 Bin 529 m2 alanın tarımdan izin alınmadan sanayi alanı yapılmasında kamu yararı yoktur. Gelemen’deki tarım çiftliğinin yapılmasının asıl amaçlarından birisi Çarşamba Ovası’nı korumaktı. Santrallerle yok edilmek istenen Çarşamba Ovası en büyük destekçisi olan Gelmen Çiftliğini de kaybediyor. Bütün meclis üyeleri ve belediye başkanlarının Çarşamba Ovası’nı korumalarını rica ediyorum. Çarşamba Ovası basit bir alan değildir” diye belirtti.

Planın asıl amacının Çarşamba Ovası olduğunu öne süren Hasan İpek, “Burayla ilgili 5 ay önce yapılan Çevre Planında Mimarlar Odası tarafından mahkemeye taşındı. Fakat bugün görüyoruz ki mahkeme kararları da beklenmeden alt planlar devreye sokulmak isteniyor. Oldu bittiye getirilerek Türkiye’nin en büyük iki ovasından biri olan Çarşamba Ovası’da yok edilmek için en büyük koruyucusu ve destekçisi Gelemen Çiftliği yok ediliyor” diye konuştu.

Mecliste tartışılan bir diğer konu ise Batı Çevre Yolu oldu. 5 etap halinden bölünen Batı Çevre Yolu’nun da mahkemelik olduğunu ve ilk iki etapın mahkeme kararlarının geldiğini ifade eden Hasan İpek, “Büyükşehir Belediye Meclisinden alt belediyelerin görüşleri alınmadan planlanan Batı Çevre Yolu ile ilgili mahkemede görülen iki etap için tekrardan plan düzenlenmesi gündeme geldi. Gündem maddesi komisyonda bekletilmesi kararı alındı. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen bir konu tekrar meclise geliyor fakat alt belediyelere hiçbirşey sorulmuyor. Şimdilik Batı Çevre Yolu 1 ve 2’inci etap plan çalışmaları konusu komisyonda bekletilmeye alındı fakat bu projenin biran evvel hayata geçmesi isteniyorsa önce alt belediyelerle istişare yapılmalı. Bu yönde mecliste teklifte bulunduk” diye kaydetti.

Haber: Sezer SEZER

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve samsunetikhaber3.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.